Onze atleten

‘Ik ben gewicht aangekomen, maar ook heel veel geluk’ | Influencers praten over geestelijke gezondheid

Om afgelopen Mental Health Month een kickstart te geven, opende ons panel van vijf ambassadeurs het gesprek over geestelijke gezondheid door ons inzicht te geven in hun eigen worstelingen terwijl ze enkele van jouw vragen beantwoordden.

Het panel bestond uit @Joe Fazer, @Sophie Butler, @Amelia Goldsmith, @NRG Fitness, de sterkste vrouw van Engeland, @Farah Fonseca en @MyCoachBenji.

‘Ik voelde me verschrikkelijk’

Joe Fazer vertelde hoe hij in het verleden worstelde met zijn geestelijke gezondheid. Hij gelooft dat er een sterke relatie is tussen je fysieke en mentale gezondheid en heeft de mentale voordelen van naar de sportschool gaan uit de eerste hand gezien.

“Ik was een extreem magere jongen, en om dat te benadrukken: ik was 1.80m en woog 50 kilo, dus had zwaar ondergewicht en mijn mentale gezondheid was erg slecht. Ik voelde me verschrikkelijk. Ik ging het bloedhete weer in met een hoodie aan, trainingspakken aan, dubbellaags om mezelf groter te laten lijken ,. Maar toen ik naar de sportschool ging, een beetje aankwam, voelde ik me gelijk zelfverzekerder. Dat had gelijk een positieve invloed op mijn geestelijke gezondheid.”

‘Man up’

Joe is van mening dat mensen die zelf niet met psychische problemen hebben geworsteld, moeite hebben om met anderen om te gaan die er onder lijden, ze begrijpen niet hoe moeilijk het is voor mensen met psychische problemen.

“Vrienden van mij zeiden ‘man up’ “

Een deel van het probleem is het gebrek aan informatie over psychische problemen. Probeer het gesprek te openen als je denkt dat een vriend of familielid het misschien moeilijk heeft, en als je het op dit moment zelf zwaar hebt, praat er dan over.

‘Ik ben 19 kg en heel veel geluk aangekomen’

Amelia Goldsmith vertelde over haar worsteling met eetstoornissen en hoe de beslissing om te veranderen zowel fysiek als mentaal van onschatbare waarde is geweest.

“De afgelopen acht jaar had ik enorm ondergewicht, ik kreeg geen specifieke diagnose, maar wist dat ik een eetstoornis had.

Een jaar gelede begon ik aan mijn weg naar gewichtstoename, ik ben 19 kg aangekomen en heb heel veel geluk en vertrouwen en leven en persoonlijkheid in mezelf teruggewonnen.

Het is schokkend hoeveel mensen zich met mij verbonden voelen.”

Net als Joe begon Amelia’s geestelijke gezondheid te verbeteren toen ze aan haar weg naar gewichtstoename begon. Door haar ervaringen op Instagram te delen, is Amelia verbaasd over het aantal mensen dat zich herkent in haar en dezelfde worstelingen ervaart als zij voelde. Via haar sociale media is Amelia heel open over haar transformatie en probeert ze anderen te helpen die het moeilijk hebben.

‘Het praten met iemand was een groot probleem voor mij’

Benji sprak openhartig over wie hem hielp toen hij het nodig had.

“Er hangt een stigma rond geestelijke gezondheid en praten met therapeuten … Iemand hebben die een professionele luisteraar is, heeft me echt geholpen om te spreken en me open te stellen voor iemand die niet veroordelend was. Omdat ik een man was en mijn vader niet iemand die in het bijzonder veel emoties uitte, onderdrukte ik dat ook veel. Iemand benaderen was een groot probleem voor mij. Maar contact opnemen met een therapeut en mijn problemen, mijn worstelingen en mijn problemen oplossen, hielp echt.’

Hoewel therapie niet voor iedereen een optie is, benadrukt hij hoe belangrijk het is om iemand meer dan eens te vragen hoe het met hem gaat, om het dialoog te openen.

‘Ik had mezelf en mijn lichaam niet gerespecteerd’


Sophie besprak een van de laagste momenten van geestelijke gezondheid die ze persoonlijk had meegemaakt.

“Ik heb een massale hoeveelheid trolls meegemaakt op sociale media. Er was één bericht waar 400 tot 500 haatreacties op stonden. Je krijgt elke dag haatreacties, maar zoveel negatieve reacties was gewoon even teveel voor me. Ik was een paar dagen van streek en toen ik het typische ‘het is goed’ deed, ging weer aan het werk, ging door, maar ik realiseerde me niet dat het echt slecht ging tot er emotionele ineenstorting kwam..

Toen ik eruit kwam, realiseerde ik me dat ik niet voor mezelf had gezorgd. Ik had mezelf en mijn lichaam niet gerespecteerd op een manier die iedereen verdient.”

Uiteindelijk accepteerde ze dat de manier waarop ze zich voelde niet normaal was. Ze was in staat om te begrijpen waarom ze zich zo voelde en te werken aan het proactief verbeteren van haar geestelijke gezondheid.

Bericht om mee naar huis te nemen

Dit zijn slechts enkele van de belangrijke punten die naar voren zijn gekomen in ons gesprek over geestelijke gezondheid.

Vond je dit artikel waardevol?

LEES DIT OOK:

Hoe helpt lichaamsbeweging de mentale gezondheid en welke lichaamsbeweging is het beste?

Training

Hoe helpt lichaamsbeweging de mentale gezondheid en welke lichaamsbeweging is het beste?

2021-12-11 18:00:43van Chris Appleton

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

Mentale kracht

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

2021-10-04 09:00:30van Chris Appleton

Influencer die gewichtstoename van vrouwen normaliseert, vertelt haar verhaal over herstel van een eetstoornis

Onze atleten

Influencer die gewichtstoename van vrouwen normaliseert, vertelt haar verhaal over herstel van een eetstoornis

2021-10-04 11:00:37van Monica GreenEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.