Ga door naar belangrijkste inhoud
Mindset

6 manieren om je mentale gezondheid op het goede spoor te houden als eerstejaars student

6 manieren om je mentale gezondheid op het goede spoor te houden als eerstejaars student
Myprotein
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Iedereen die op kamers is gegaan, kent het gevoel als je net je ouders hebt uitgezwaaid, een welverdiende kreet hebt gehad in je nieuwe kamer"... wat nu?". Dit gevoel is vooral enorm aanwezig in 2020, omdat je niet alleen een hele reeks nieuwe mensen moet ontmoeten met wie je gaat samenwonen, maar je ook met hen in quarantaine kan worden opgesloten.

We hebben de afgelopen maanden gezien welke effecten de lockdown kan hebben op onze mentale gezondheid, en het was al erg genoeg toen we werden opgesloten met onze eigen families. Veel studenten hebben dit jaar hetzelfde opnieuw moeten doen, maar dan met een hele reeks nieuwe mensen.

Daarom is het dit jaar zo belangrijk om als 1e jaars student extra voor je geestelijke gezondheid te zorgen, en we hebben enkele tips om te delen over hoe je dat kunt doen.

1. Neem extra tijd om je kamer in te richten

Je eigen kamer is absoluut je toevluchtsoord, vooral als iemand veel te lang zijn borden in de keuken niet heeft afgewassen. Het is belangrijk om extra tijd te nemen om het precies te decoreren zoals jij het wilt, zodat het een rustige plek blijft om je terug te trekken wanneer je het nodig hebt.

Hang genoeg foto's van je vrienden, familie en natuurlijk je kat of hond op, om je kamer wat beetje huiselijker te maken. Alle grappige foto's zijn ook een goede gespreksopener voor je nieuwe huisgenoten.

2. Doe de moeite om je huisgenoten te leren kennen

Als je je wat ongelukkiger begint te voelen, kan het gemakkelijk zijn om je terug te trekken in je slaapkamer en alleen de keuken in te gaan als er niemand anders is om je avondeten te maken. Hoewel dit misschien de gemakkelijke optie is, is het misschien beter voor je geestelijke gezondheid om je huisgenoten te leren kennen, zij voelen zich waarschijnlijk precies hetzelfde.

Als je ze eenmaal een klein beetje leert kennen, voel je je meteen meer op je gemak. Ze voelen waarschijnlijk ook alles wat jij voelt, en erover praten kan jullie allemaal helpen.

3. Houd contact met familie en vrienden

Iedereen mist een knuffel van hun moeder of een goede vriend of vriendin thuis. Schaam je niet dat wanneer iedereen een feest geeft (binnen de sociale bubbel en op 1,5 meter afstand natuurlijk), het enige waar je aan denkt, is wanneer je naar huis kunt gaan en je hond kunt zien.

Blijf je moeder, vader, zus, beste vriend bellen, wie het ook is, wie je kent, na een kort gesprek zal je humeur meteen een boost krijgen. Bespreek hoe jij je bij hen voelt, zodat ze weten dat ze er voor jou moeten zijn. Zo voel je je al snel minder alleen.

Je vrienden maken misschien ook precies hetzelfde mee als jij. Heb het er over, zodat je weet dat je niet de enige bent die vastzit in een flat met fastfood en drukke huisgenoten.

4. Ga aan de slag

Hoe moeilijk het ook is om de motivatie te krijgen om enige vorm van lichaamsbeweging te doen als we ons neerslachtig of angstig voelen, het kan op dat moment het beste zijn om te doen.

Het vrijkomen van endorfine en het uitzweten van je stress kan een enorme hulp zijn voor onze geestelijke gezondheid. Jezelf de tijd geven om je hoofd leeg te maken en je slechts 20-30 minuten op jezelf te concentreren, kan precies zijn waarnaar je lichaam hunkert.

Als je je afvraagt ​​hoe je dit in vredesnaam gaat doen vanuit je studentenflat, hebben we hier een paar ideeën voor hoe je thuis goed kunt trainen, met weinig tot geen apparatuur. Misschien kun je zelfs een paar van je huisgenoten overtuigen om mee te doen.

5. Gun jezelf de tijd

Iemand heeft je waarschijnlijk ooit verteld dat ze de beste vrienden van hun leven tijdens hun studententijd hebben ontmoet, en hoe het liefde op het eerste gezicht was tijd bierpong. Dit kan voor veel nieuwe studenten enigszins misleidend zijn.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat een student nog nooit de stress van een pandemie heeft gehad, maar ook onhandig vrienden probeert te maken door voor iedereen kopjes thee te zetten en de deur open te laten in de hoop dat er iemand binnenkomt voor een praatje.

Je kansen om vrienden te maken met je huisgenoten zouden eigenlijk moeten toenemen, omdat je allemaal al het feit hebt meegemaakt dat je in een soort van quarantaine bent geplaatst (en er boos over bent). Maar als het niet meteen gebeurt, voel je dan niet ontmoedigd, want het is normaal dat dit soort dingen tijd kosten.

Het is belangrijk om een ​​balans te vinden tussen sporten, studie en je sociale leven, waarbij je jezelf de tijd geeft en je er niet schuldig over voelt.

6. Praat met je studiegenoten

Als je denkt dat je echt problemen hebt met je geestelijke gezondheid, moet je altijd met iemand praten. Vaak kan het praten met een professional buiten je eigen sociale bubbel je helpen om je een stuk gemakkelijker open te stellen.

Je universitaire opleiding heeft haast altijd iemand die hier over gaat, dus neem contact met hen op en maak een afspraak voor een gesprek over hoe je je voelt en hoe ze je kunnen helpen.

Er zijn ook zoveel geweldige hulplijnen die je kunt bellen of sms'en, die je verder helpen.

Bericht om mee naar huis te nemen:

De lockdown kan een enorme belasting zijn voor onze mentale gezondheid, het is niets om je voor te schamen als je wat meer hulp nodig hebt als student die te maken heeft met dit soort omstandigheden. Er zijn zeker enkele positieve punten aan zo'n vreemde situatie, zoals de mogelijkheid om een betere band op te bouwen met je huisgenoten. Het is daarbij belangrijk om de communicatie gaande te houden met de mensen van wie je houdt, om je zo goed mogelijk op te vrolijken. Je staat tenslotte voor een scenario dat nog nooit eerder is voorgekomen, dus probeer te genieten van de nieuwigheid van het studentenleven, die geen andere 1e jaars student ooit eerder heeft meegemaakt.

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein