Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Zo eet je duurzamer

Zo eet je duurzamer
Shannah Hatch
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

We hebben dit jaar allemaal het effect van de opwarming van de aarde op onze planeet kunnen zien. Het is dan ook geen wonder dat velen van ons graag duurzamere voedselkeuzes willen maken.

Duurzamere keuzes maken is niet zo moeilijk als je misschien denkt, het kan zelfs ongelooflijk eenvoudig te implementeren zijn en vereist slechts hier en daar een paar veranderingen om je voet tussen de duurzame deur te zetten!

Hier zijn onze beste tips om je op weg te helpen.

IIFYM

1. Eet plantaardiger

Het lijkt misschien alsof al je vrienden veganist worden, maar er zit een goede redenering achter in termen van de planeet en duurzaamheid.

Ten eerste nemen planten minder ruimte in beslag dan dieren. Wist je dat vee 80% van de landbouwgrond van onze wereld in beslag neemt, maar ons slechts 20% van de calorieën levert die we consumeren? (1)

Ten tweede gebruiken planten veel minder water dan nodig is om vlees te kweken, te wassen en schoon te maken, inclusief het wassen van de apparatuur en het water geven van het voer dat de dieren nodig hebben.(2) Hoewel het lijkt alsof we een oneindige voorraad hebben van water betekent een grotere wereldbevolking een grotere vraag naar water, waardoor de concurrentie om onze watervoorziening toeneemt.

2. Controleer vis

Als je vis eet, controleer dan of deze duurzaam is gekweekt. Als je voor wilde vis hebt gekozen, zoek dan naar het blauwe Marine Stewardship Council (MSC) -symbool.

Veel landen voorzien in wetgeving rond vissen, waardoor het risico van overbevissing wordt voorkomen, zodat de vissen zich kunnen voortplanten in een tempo dat ons in staat stelt om te blijven vissen. Dit maakt deel uit van de MSC-certificering, die ervoor zorgt dat de vis met zorg wordt behandeld en gevangen tegen een snelheid die duurzaam is voor het milieu.

3. Ken je afval

Dit is momenteel een hot topic! Afval is een factor die je duurzame voetafdruk evenzeer beïnvloedt als de oorsprong van je voedsel. Onze voedselkeuzes maken deel uit van een duurzaamheidscyclus, en dat geldt ook voor de eindbestemming van ons afval.

Kies voor voedsel dat niet verpakt is - misschien vindt je het gemakkelijker om dit te doen op een boerenmarkt (zie tip # 4). Veel supermarkten bieden nu herbruikbare verpakkingen aan voor bijvoorbeeld groenten en fruit, maar ook een eigen container om afval te verminderen.

Als je niet verpakkingsvrij kunt gaan, zoek dan naar verpakkingen die je zelf kunt recyclen of hergebruiken. Kun je dat melkpak op een regenachtige dag gebruiken voor een knutselactiviteit? Hoe zit het met het bewaren van die grote pindakaaspot als bloempot?

4. Koop lokaal

Dit is misschien wel onze makkelijkste tip! Door lokaal geteeld voedsel te kopen, worden de kilometers die je voedsel heeft afgelegd drastisch verminderd. Bonuspunten als je met je eten kunt wandelen of fietsen om thuis te komen.

Je helpt niet alleen het milieu, maar je eten zal ook verser en smakelijker zijn!

5.… of verbouw je eigen voedsel!

Geen paniek, je hoeft niet van nature groene vingers te hebben om dit van de lijst af te vinken. Zelf voedsel verbouwen was nog nooit zo eenvoudig. Met behulp van kweekzakken en starterspakketten, plus gemakkelijk te lezen handleidingen en een assortiment gereedschappen op de markt, garanderen we dat je voor je het weet je eigen tomaten, courgettes, paksoi en eieren hebt!

Beperk niet-recyclebare verpakkingen, voedsel dat je kunt verbouwen om aan je behoeften te voldoen en een gezonde hobby om je in beweging te krijgen, wat wil je nog meer van je eten?!

Bericht om mee naar huis te nemen

Je hoeft niet direct rekening te houden met ál onze tips om een ​​duurzaamheidsster te worden - neem er één tegelijk mee zodat je niet overweldigd raakt en je binnen de kortste keren een duurzamer leven leidt.

1. Ritchie, H. (2017) How much of the world’s land would we need in order to feed the global population with the average diet of a given country?. Available at: https://ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets (accessed 25th August 2020)

2. Mekonnen, M.M. and Hoekstra, A.Y. (2010) ‘The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products’, Value of Water, 48(1).

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein