Voeding

Gebrek aan slaap gekoppeld aan meer snacken

Gebrek aan slaap heeft erg veel te verantwoorden. Hoofdpijn, slechte concentratie en nu ook nog eens meer snacken.

Een onderzoek door onderzoekers van de Ohio State University heeft gevonden dat het voldoen aan slaapaanbevelingen kan leiden tot slimmere snack keuzes(1) – dit kan het niet snacken zijn of het kiezen van een gezondere en voedzamere optie. Ruil bijvoorbeeld je chips in voor een appel (precies wat je wilt horen).

De studie

20.000 Amerikaanse volwassenen van 20-60 jaar hielden 24-uurs voedingsdagboeken bij en lieten hun slaappatroon volgen.

De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen: degenen die zeven uur lang hun ogen hadden gesloten en degenen die dat niet deden. Onderzoekers analyseerden de snackgerelateerde nutriënteninname van de deelnemers en categoriseerden alle snacks in voedselgroepen.

Er werden drie snacktijden vastgesteld: 02:00-11:59 was de ochtendtijd, 12:00-17:59 voor de middag en 18:00-01:59 voor de avond.

De resultaten

95,5% van de deelnemers at minstens één snack per dag – petje af voor de wilskracht van de overige 4,5%. En meer dan 50% van de calorieën die tussendoortjes werden gegeten, waren afkomstig van koolzuurhoudende/energiedrankjes, chips, koekjes en gebak.

Mensen die niet aan de slaapaanbevelingen voldeden, aten eerder een ochtendsnack, en de gekozen snacks waren calorierijk met een lage voedingswaarde.

De bevindingen suggereerden wel dat een gebrek aan slaap niet de enige oorzaak is van snacken. Laat opblijven zorgt er waarschijnlijk voor dat je ook gaat snacken, zelfs als je een ideale hoeveelheid slaapt. Het advies is om vooral naar bed te gaan, want als je in bed ligt, ben je niet de koelkast aan het plunderen…

Bericht om mee naar huis te nemen

Consistent zeven uur slaap krijgen klinkt als een droom die uitkomt, hoewel de meeste mensen waarschijnlijk 10 uur zouden willen. Maar dan missen we misschien snack time.. Hoewel je misschien meer snackt als je zeven uur hebt geslapen, zolang je ervoor zorgt dat je kiest voor een snack die overeenkomt met je macro’s, zien we daar geen enkel kwaad in.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

Gebruik van pesticiden gekoppeld aan gewichtstoename bij muizen, blijkt uit onderzoek

Voeding

Gebruik van pesticiden gekoppeld aan gewichtstoename bij muizen, blijkt uit onderzoek

2021-10-01 07:00:27van Emily Wilcock

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

Voeding

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

2021-07-03 07:00:21van Monica Green

Lichaamsbeweging verbetert de woordenschatgroei bij kinderen, volgens deze studie

Training

Lichaamsbeweging verbetert de woordenschatgroei bij kinderen, volgens deze studie

2021-09-04 07:00:37van Emily Wilcock


  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210920132613.htm


Emily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.