Voeding

Beperk overmatig snacken met een groot ontbijt, suggereert onderzoek

Net zoals je bed opmaakt als je eruit komt, is het een kleine overwinning die de dag goed kan beginnen. Zelfs als je geen ochtendmens bent, kun je me niet vertellen dat een stevige stapel pancakes je niet dwingt om te glimlachen – zelfs als het voor 9 uur is.

We zijn grote voorstanders van ontbijten. We hebben recepten die je helpen op te staan, producten die je ochtenden zo veel gemakkelijker maken, en hebben we onze recepten al genoemd?

Bekijk hier enkele van onze nieuwste ontbijtopties:

5 eenvoudige eiwitrijke ontbijtopties | Take Back Breakfast

Voeding

5 eenvoudige eiwitrijke ontbijtopties | Take Back Breakfast

2022-09-13 10:00:55van Monica Green

En als je nog geen grote ontbijtfan was, zal deze recente studie (gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism) misschien je eetlust opwekken. Het belangrijkste uitgangspunt: een groter ontbijt is beter om de eetlust onder controle te houden.(1) Daar moeten we meer over horen.

De studie

Wetenschappers hebben onlangs een onderzoek afgerond naar ‘chrono-voeding’. Of in eenvoudige bewoordingen, beoordelen hoe het voedsel dat we eten wordt beïnvloed door onze interne klok. De avond kan bijvoorbeeld een slechte tijd zijn om te eten, omdat de biologische klok je stofwisseling al naar slaap verschuift. Dat is sowieso maar één idee.

Om het onderwerp wat meer te begrijpen, hadden onderzoekers 30 vrijwilligers in dienst. Ze lieten elk twee maanden lang hun maaltijden voor zich bereiden, wat neerkwam op 1.700 kcal per dag. Trouwens, deze meal prep klinkt als een droom – het zou zeker tijd besparen op een zondag.

Tijdens de eerste maand van het onderzoek aten de deelnemers aan het begin van de dag een grote maaltijd – ongeveer de helft van hun dagelijkse calorie-inname. Daarna gevolgd door een kleinere lunch en avondmaaltijd. Het ontbijt varieerde van yoghurt, smoothies, worstjes, champignons – allemaal met veel eiwitten natuurlijk.

Bekijk deze vitamine bowls..:

Vitamin-Boosting Smoothie Bowls 3 Ways | Eiwitrijk ontbijt

Recepten

Vitamin-Boosting Smoothie Bowls 3 Ways | Eiwitrijk ontbijt

2020-04-07 06:00:02van Lauren Dawes

En deze smoothie is zeker een traktatie:

Aardbei Colada Smoothie Bowl

Recepten

Aardbei Colada Smoothie Bowl

2022-06-27 07:00:14van Andy Griffiths

En voor de tweede maand aten de deelnemers ’s avonds een grotere maaltijd. Hun stofwisseling werd gedurende het hele experiment gemeten met dubbel gelabeld water – dat kan worden gevolgd als het het lichaam verlaat.

De resultaten

Omdat de deelnemers elke maand dezelfde hoeveelheid calorieën aten, is het geen verrassing dat ze geen gewicht verloren, afhankelijk van wanneer ze de calorieën aten. We weten van onze voedingsdeskundige, Richie, dat afvallen alles te maken heeft met het calorietekort. Helaas zijn er geen duurzame quick wins als het gaat om afvallen.

De onderzoekers wilden echter graag zien of de stofwisseling gedurende de dag enige invloed had op de verbrande calorieën. Maar nogmaals, dit maakte geen verschil.

Wel bleek uit het onderzoek dat een groot ontbijt de eetlust van de deelnemers gedurende de dag verminderde. Maar waarom is dit relevant? Het is belangrijk om te onthouden dat de vrijwilligers een strikt maaltijdplan hadden – zonder ruimte om te snacken. Daarom aten ze dagelijks dezelfde hoeveelheid calorieën – ongeacht hun hongerniveau.

In de echte wereld, wanneer de klok 11 uur slaat en je snackkast slechts anderhalve meter verwijderd is, zal het moeilijk zijn om een ​​snack te weerstaan. Vooral als het ontbijt alleen uit een banaan en een sneetje toast bestond. Maar de theorie is dus dat een groot ontbijt helpt om de eetlust gedurende de hele dag onder controle te houden.

Bericht om mee naar huis te nemen

Beschouw dit als het teken dat je je ochtenden terug moest nemen. Deze studie suggereert dat snackgewoonten en hongergevoelens kunnen worden afgeremd door een uitgebreid ontbijt. Vergroot je ontbijt en je lichaam zal je er de hele dag dankbaar voor zijn.

Op zoek naar gezonde ontbijtrecepten?

BEKIJK DIT:

15 eiwitrijke veganistische ontbijtrecepten om je echt vol & verzadigd te houden

Recepten

15 eiwitrijke veganistische ontbijtrecepten om je echt vol & verzadigd te houden

2022-09-15 18:00:37van Lauren Dawes

5 betaalbare eiwitrijke ontbijtrecepten

Recepten

5 betaalbare eiwitrijke ontbijtrecepten

2022-07-06 20:00:50van Emily Wilcock

Eiwitrijke ontbijtrecepten | 6 heerlijke ideeën

Recepten

Eiwitrijke ontbijtrecepten | 6 heerlijke ideeën

2020-09-02 14:00:30van Lauren Dawes


  1. https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00344-8


Emily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.