Voeding

41% van de Amerikaanse kinderen denkt dat spek veganistisch is, volgens deze studie

In het licht van COP26 is het belangrijker dan ooit om te weten waar ons voedsel vandaan komt. Maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat Amerikaanse kinderen niet precies weten waar hun vlees vandaan komt…

Een groot percentage heeft blijkbaar de indruk dat vleesproducten zoals bacon en hamburgers van planten komen.(1) Het onderzoek gaf verder inzicht in waar deze verwarring vandaan zou kunnen komen en de verschillende manieren waarop kinderen dierenleven moreel waarderen in vergelijking met volwassenen.

americans think bacon comes from plants

De studie

Deze studie werd uitgevoerd bij 176 Amerikaanse kinderen van 4-7 jaar oud en keek naar de kennis van kinderen over de oorsprong van voedsel en hun morele oordeel over het doden van dieren met behulp van twee sorteertaken.

De eerste taak liet de kinderen afbeeldingen zien van verschillende soorten voedsel, waaronder amandelen, friet, hamburgers, spek en popcorn. Vervolgens moesten ze de foto’s sorteren in dozen met het label dier en plant, afhankelijk van waar ze dachten dat het vandaan kwam. De onderzoekers lieten wel wat ruimte voor kleine fouten, gezien de jonge leeftijd van de kinderen, bijvoorbeeld als de kinderen hotdogs markeerden als afkomstig van worst, werden ze als correct beschouwd.

De tweede taak was om de kinderen meer foto’s van planten en dieren te laten zien en hen te vragen de foto’s in dozen te sorteren, afhankelijk van of ze dachten dat het oké was om ze op te eten of niet.

De resultaten

Ongeveer 36% van de kinderen dacht dat hamburgers van planten kwamen, en 41% dacht dat spek een vergelijkbare bladachtige oorsprong had. Zelfs kipnuggets (waar de aanwijzing in de naam zit) werden door meer dan een derde van de proefpersonen gecategoriseerd als plantaardig.

Frieten waren de grootste misser voor deze steekproef van kinderen, waarbij bijna 47% van de kinderen ze categoriseerde als op dieren gebaseerd. Popcorn en amandelen werden ook vaak gemist door de kinderen, waarbij meer dan 30% elk van hen verkeerd identificeerde.

Kinderen in deze studie rapporteerden ook dat ze dieren op een hoger moreel niveau waarderen dan volwassenen.

Na de tweede taak konden onderzoekers de kinderen identificeren, vooral op jongere leeftijd, in de veronderstelling dat dieren niet werden gegeten. En 85% van hun fouten in de tweede taak waren de keren dat kinderen voedsel hadden gesorteerd als niet oké om te eten.

De meerderheid van de jonge kinderen presenteerde zoogdieren als niet oké om te eten, waarbij zoogdieren in het algemeen de hoogste waren die ze in deze categorie plaatsen. Terwijl de meerderheid dacht dat vis oké was om te eten.

Waarom zijn deze kinderen zo verward?

De onderzoekers ontdekten dat deze verwarring waarschijnlijk kwam door ouders die terughoudend zijn om de oorsprong van vlees met hun kinderen te bespreken. Ze citeren een onderzoek uit 2018 waaruit bleek dat ouders een conflict voelden tussen de verwachting dat kinderen al weten waar vlees vandaan komt en het vermijden van dat moeilijke gesprek met hun kinderen.(2)

Ze identificeerden ook enkele gevallen waarin ouders opzettelijk vermijden hun kinderen te vertellen over de oorsprong van hun hotdog “in een poging de onschuld van kinderen te beschermen”.(1)

De onderzoekers ontdekten ook dat er een praktisch element is voor ouders om dit gesprek te vermijden als hun kinderen besluiten vlees helemaal te vermijden, wat betekent dat ze elke avond verschillende maaltijden voor hun kinderen moeten koken.

De conclusies

De onderzoekers concludeerden dat de verwarring hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van een gebrek aan onderwijs en discussie over dit onderwerp door ouders en leraren. Ze waren ook in staat om te concluderen dat kinderen over het algemeen een hogere morele waarde voor dieren hebben dan volwassenen. Dit verandert echter vaak naarmate kinderen ouder worden en sociale ideeën vanuit hun omgeving aan hen worden doorgegeven.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoe mooi een veld met spekplanten ook klinkt, helaas bestaan ​​ze op dit moment niet.

Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat kinderen meer gesprekken nodig hebben over waar hun voedsel vandaan komt, vooral als we als samenleving flexitarische en veganistische diëten willen adopteren, ter wille van de planeet.

Er staan ​​een aantal geweldige vegetarische en veganistische recepten op onze blog als je je net bent gaan realiseren dat spek niet aan bomen groeit…

Genoten van dit artikel?

BEKIJK DIT OOK:

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

Voeding

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

2021-07-03 07:00:21van Monica Green

Lichaamsbeweging verbetert de woordenschatgroei bij kinderen, volgens deze studie

Training

Lichaamsbeweging verbetert de woordenschatgroei bij kinderen, volgens deze studie

2021-09-04 07:00:37van Emily Wilcock

'Catastrofale gezondheidsschade' veroorzaakt door klimaatverandering, waarschuwen experts

Training

'Catastrofale gezondheidsschade' veroorzaakt door klimaatverandering, waarschuwen experts

2021-10-02 07:00:23van Emily Wilcock


1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494421001584#sec5
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494421001584#bib12Monica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.