Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Word je minder actief als je een ‘nachtuil’ bent? | De topstudies van deze week

Word je minder actief als je een ‘nachtuil’ bent? | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Blijf up to date op het gebied van de nieuwste gezondheids- en fitnesswetenschap - het is gemakkelijk om er bovenop te blijven door onze topstudieartikelen van deze week te lezen. Of het nu gaat om het lezen over diëten en voeding, of het vinden van nieuwe manieren om jezelf te pushen in training, we hebben het laatste nieuws waar je altijd iets van kunt leren.

Deze week kijken we of je slaapschema van invloed kan zijn op hoe actief je bent en wat precies de oorzaak is van stressfracturen bij hardlopers. Laten we erop ingaan ...

Ben je minder actief als nachtbraker?

We hebben allemaal het gezegde gehoord: "de vroege vogel vangt de worm", maar kunnen vroege vogels echt een voordeel hebben ten opzichte van de nachtbrakers als het gaat om beweging? Volgens de nieuwe studie zou er wel eens een onderscheidend verschil kunnen zijn.(1)

De onderzoekers keken naar het verschil in activiteitsniveaus van meer dan 5.000 deelnemers in relatie tot hun chronotypes (of ze een ochtendmens of een nachtbraker zijn) en vonden enkele interessante resultaten.

Deelnemers vulden een vragenlijst in over hun slaap- en waakpatroon en droegen 2 weken een fitnesstracker om hun activiteitenniveau te meten.

De onderzoekers ontdekten dat de ochtendtypes bij zowel mannen als vrouwen hogere activiteitsniveaus hadden dan de nachtbrakers. Dit was zelfs het geval wanneer andere factoren zoals baan, gezondheid en sociaaleconomische status werden weggelaten.

Het verschil bedroeg elke dag ongeveer 20-30 minuten meer wandelen voor degenen die ochtendmensen waren in vergelijking met de nachtbrakers - dat is een behoorlijk groot verschil in de loop van de tijd.

Denk je dat je chronotype een grote invloed heeft op je activiteitenniveau? Als je een nachtbraker bent die moeite heeft om actief te blijven, is dit misschien iets om over na te denken!

Heb je meer kans op een stressfractuur?

Nu meer van ons zijn gaan hardlopen tijdens de lockdown, is het waarschijnlijk dat enkelen van ons wat blessures hebben opgelopen - hopelijk waren de meeste vrij mild. Een die niet zo mild is, is een stressfractuur, ook wel vermoeidheidsbreukje, en deze treft ongeveer 20% van de hardlopers, en komt vaker voor bij vrouwelijke hardlopers.

De meeste onderzoeken hebben alleen gekeken naar stressfracturen bij topsporters, dus deze studie is vooral interessant omdat het keek naar je normale, alledaagse vrouwelijke hardloper.(2)

De onderzoekers keken naar 40 vrouwelijke hardlopers van 18-65 - 20 jaar die nooit last hadden gehad van stressfracturen en 20 die hadden, zodat ze fysiologische verschillen konden vergelijken.

Ze vonden enkele opmerkelijke verschillen tussen de twee groepen. De vrouwen die stressfracturen hadden gehad, hadden meer kans op een lagere minerale dichtheid van het heupbot, op menstruatieveranderingen als gevolg van hun training en op een verhoogde botomzetting, aldus de resultaten.

Ze vonden ook een verschil in gedrag tussen de twee groepen.(3) Vrouwen die hun trainingsbelasting sneller hadden verhoogd en aangaven dat ze hun hardloopregime niet ondersteunden met de juiste voeding of crosstraining, hadden meer kans op stressfracturen.

Ze ontdekten ook dat vrouwen met een voorgeschiedenis van stressfracturen meer kans hadden om de pijn door te drukken en te blijven rennen, ondanks dat ze last hadden van problemen tijdens het hardlopen.

Wat betekent dit voor jouw training? Het lijkt erop dat, zoals bij elke training, een goed dieet en het langzaam opbouwen van je training een enorm verschil kunnen maken bij het voorkomen van blessures.

Bericht om mee naar huis te nemen

Of je nu eerder opstaat of 's nachts wakker blijft, als je je bewust bent van de impact die dit kan hebben op he activiteitsniveau, kun je veranderingen doorvoeren om je te helpen een evenwichtige levensstijl op te bouwen.

Als je met hardlopen bent begonnen tijdens de lockdown, laat je dan niet afschrikken door dit onderzoek! Elke training brengt risico's met zich mee, maar als je je trainingsbelasting gestaag verhoogt en ervoor zorgt dat je goed eet, dan maak je de kans op blessures een stuk kleiner!

1. Nauha, L., Jurvelin, H., Ala‐Mursula, L., Niemelä, M., Jämsä, T., Kangas, M., & Korpelainen, R. (2020). Chronotypes and objectively measured physical activity and sedentary time at midlife. Scandinavian journal of medicine & science in sports.

2. Johnston, T. E., Dempsey, C., Gilman, F., Tomlinson, R., Jacketti, A. K., & Close, J. (2020). Physiological Factors of Female Runners With and Without Stress Fracture Histories: A Pilot Study. Sports Health, 1941738120919331.

3. Johnston, T. E., Close, J., Jamora, P., & Wainwright, S. F. (2020). Perceptions of risk for stress fractures: A qualitative study of female runners with and without stress fracture histories. Physical Therapy in Sport.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein