Training

Toptips voor het ontwikkelen van je hamstrings

Je weet wat ze zeggen: sla leg day nooit over. Daar is ook een goede reden voor, zelfs als je weliswaar liever werkt aan het opbouwen van kracht en spiermassa in het bovenlichaam. Veel professionele bodybuilders beschouwen de benen en de buikspierkracht als een integraal onderdeel van hun algehele lichaam en kracht. Zie het als een boom: hoe steviger de stam, hoe groter en sterker hij wordt.

Je hamstringspieren lopen van de basis van je bilspieren naar het kniegewricht. Ze zijn gekoppeld aan de onderrug en de bilspieren, daarom kunnen zoveel lage rug- en knieblessures worden herleid tot zwakke of geblesseerde hamstrings. De primaire bewegingen die ze besturen, zijn onder meer het ‘curlen’ van je been en posterieure stabiliteit.

Daarom zijn deadlifts en leg curls fundamentele oefeningen als het gaat om het trainen van je hamstrings. Voor iedereen die denkt dat hamstrings alleen de knieflexie beheersen: als je denkt in termen van een heupextensie, zijn je hamstrings in feite van vitaal belang voor explosieve kracht voor bijvoorbeeld springen en sprinten.

Deadliften

Dit, indien aanwezig, is je go-to-oefening voor het bouwen van hamstrings. Een correct uitgevoerde deadlift moet immers het gewicht in je hamstrings dragen. Er zijn veel populaire variaties die je hamstrings net dat beetje meer kunnen trainen – niet in de laatste plaats de ‘clean deadlift’, die een bredere grip en voet inhoudt, zodat je van lager op de grond tilt, waardoor je bilspieren en hamstrings meer worden gebruikt.

Stiff Leg Deadlifts

Staand met een rechte romp en je benen op schouderbreedte, zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn zodat ze niet op slot zitten. Als je nu buigt om op te tillen, beweeg dan je knieën niet. Buig op de heupen met je rug recht. Terwijl je optilt, zal het zwaartepunt van het gewicht worden gevoeld langs de achterkant van je benen, kuitspieren, hamstrings, bilspieren en onderrug. Vermijd hier zwaar mee te gaan.

Standaard deadlifts doen een beroep op meer spiergroepen en gewrichten tegelijk, waardoor je meer kunt tillen en de bewegingen beter kunt beheersen. Weet je nog hoe ze zeggen: tillen met je knieën? Eén verkeerde beweging met stiff leg deadlifts en je rug zou in een wereld van problemen kunnen komen. Kies dan ook een gemiddeld tot licht gewicht en begin met drie sets van tien.

10 Deadlift fouten die je rugpijn bezorgen

Training

10 Deadlift fouten die je rugpijn bezorgen

2019-10-12 07:00:09van Alice Pearson

Leg curls

Een lying leg curl (verschillende variaties, seated etc.) is te vinden in de gemiddelde sportschool, maar als dat niet het geval is, moet dit worden uitgevoerd terwijl je plat op je buik ligt en je been vanuit een rechte startpositie naar je bilspier krult in een boogvormig bewegingsbereik.

Het volledige bewegingsbereik is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je hele hamstring tot aan de bilspieren traint. Vanwege de enkele gewrichtsbeweging, kun je nergens in de buurt komen van het gewicht dat je zou kunnen tillen in een compound oefening (zoals de bovengenoemde deadlift), dus denk hier vooral aan het isoleren van de spier na bijvoorbeeld een deadlift.

Denk verder aan deze oefening op twee manieren. Je kunt 5 sets van 5 herhalingen doen met een zwaar gewicht en ook een sessie beëindigen met hogere herhalingen en een lager gewicht (4 sets van 15 voor de helft van de hoeveelheid).

Seated Leg Curl | Techniek & Veelgemaakte fouten

Training

Seated Leg Curl | Techniek & Veelgemaakte fouten

2021-05-11 07:00:04van Chris Appleton

Box Squats

Box-squats gaan gepaard met een zekere mate van schroom, maar door je squat vanuit een zittende positie te starten, voer je een lift uit met dezelfde explosieve energie als je zou doen vanaf het diepste punt van een deadlift, waarbij je sterk afhankelijk bent van je hamstrings.

Omdat er ruimte is voor fouten en onbalans, begin je licht en ga voor hoge herhalingen. Als je zelfverzekerd bent, stapel dan een gemiddeld gewicht, laat iemand je beoordelen en ga voor 3 sets van 8. Als er een Smith-machine voor je beschikbaar is, overweeg dan om die te gebruiken voor extra stabiliteit.

Barbell Hip Thrusts

Met een halter aan de bovenkant van je dijen en schouders omhoog terwijl je plat ligt, duw je je heupen. Dit wordt vaak gebruikt om je bilspieren te versterken en te laten groeien, maar het is de explosieve kracht van je hamstrings die helpt om de barbell hoger te leggen. Probeer 4 sets van 10 met een gemiddeld gewicht.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

De 7 beste Hamstring Stretches

Training

De 7 beste Hamstring Stretches

2021-04-05 07:00:25van Scott Whitney

4 ondersteunende oefeningen voor de deadlift

Training

4 ondersteunende oefeningen voor de deadlift

2019-11-13 06:00:26van Mark Hearris

8 geweldige hamstring stretches om stijve heupen te voorkomen

Training

8 geweldige hamstring stretches om stijve heupen te voorkomen

2021-01-25 06:00:23van Scott WhitneyAndy Griffiths

Andy Griffiths

Schrijver en Expert

Andy begon met fitness tijdens zijn studie aan de Leeds Becket University in 2003, waar hij trainde in de sportschool van de universiteitscampus. Daar ontwikkelde hij zijn liefde voor fitness. In de afgelopen 17 jaar heeft hij verschillende rollen vervuld en heeft hij veel ervaring opgebouwd in het coachen van één-op-één klanten tot teamgenoten en groepsfitnessprogramma's in reguliere en boetiek sportscholen. Hij traint duursporters, vechtsporters en gewoon de mensen die een gezonder leven willen opbouwen. Hij heeft enorm veel ervaringen opgedaan en verkeert nu in een fantastische positie om te delen wat hij al die jaren heeft geleerd. Beginnende sporters ondersteunen met trainingsroutinen die volgens hem essentieel zijn, maar het vermogen en de ervaring hebben om trainingstechnieken te ontwikkelen voor degenen die meer ervaren zijn, zodat iedereen iets nieuws leert. Hij is er sterk van overtuigd dat als je denkt dat je in staat bent om iets te doen, je met inzet om je doelen te behalen, je alles kunt bereiken en succesvol zal zijn!