Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Mijn thuistrainingen zijn minder intens dan in de sportschool – moet ik een rustdag nemen? | Je vragen beantwoord

Mijn thuistrainingen zijn minder intens dan in de sportschool – moet ik een rustdag nemen? | Je vragen beantwoord
Chris Appleton
Auteur & Redacteur4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Chris Appleton

Misschien vond je het de laatste tijd erg moeilijk. Proberen om je fitnessdoelen bij te houden terwijl de sportschool gesloten is, is namelijk niet eenvoudig. Je trainingen zijn niet zo intens of uitdagend als ze ooit in de sportschool waren.

Met de lagere intensiteit en lichtere gewichten thuis, verhoog je het aantal herhalingen van elke oefening om het tekort op te vangen. Dit roept dus een belangrijke vraag op over je rustdagen. Moet je ze nog steeds nemen?

Antwoord - Luister naar je lichaam. 

Waarom zijn rustdagen belangrijk?

We krijgen altijd te horen dat we regelmatig moeten sporten en ons actief moeten houden, maar als het gaat om sporten, is meer niet altijd beter. Rustdagen zijn net zo belangrijk als lichaamsbeweging zelf. Trainingsschema's zijn niet compleet met geplande rustdagen.

Regelmatige rustdagen tijdens periodes van training geeft je lichaam en geest de tijd om te herstellen. Laten we eens kijken waarom.

 

1. Vermindert het risico op blessure en overtraining

Wanneer je met een hoge intensiteit traint, gaat je lichaam tot het uiterste, wat vermoeidheid veroorzaakt aan de spieren en organen in het lichaam. Trainen met deze intensiteit gedurende langere tijd kan het risico op blessures en overtraining verhogen als gevolg van verhoogde stress op het centrale zenuwstelsel.

En als je geblesseerd of vermoeid bent, kun je niet trainen. Dat betekent dat je gedurende een langere periode niet traint, wat je weer niet zal helpen die belangrijke fitnessdoelen te bereiken.

Een over het hoofd geziene boodschap is routine en consistentie. Door deze te hebben, zul je veel beter, sneller vooruitgang boeken en bevredigendere resultaten vinden. Als je alleen maar hard blijft trainen, zonder geplande rustperiodes, zul je daar op geen enkele manier baat bij hebben.

 

2. Verhoogt motivatie en energie

Een rustdag is je vrije dag van training. Maar een pauze nemen gaat niet alleen om je lichaam een ​​pauze te geven van je trainingen, het geeft je geest ook tijd om te herstellen.

Door regelmatig verplichte rustdagen van de training in te plannen, blijf je gemotiveerd en kun je daarna weer met meer motivatie aan de training beginnen. Bovendien geeft het je lichaam de tijd om het energieniveau aan te vullen, je trainingsvermogen te vergroten en je te helpen je lichaam weer tot het uiterste te drijven.

 

3. Helpt bij het opbouwen van spieren

Of je nu naar de sportschool gaat voor HIIT-lessen, cardio of gewoon om gewichten te tillen, je creëert microscopisch kleine scheurtjes in je spieren. Deze kleine microscopisch kleine scheurtjes zijn geen probleem. Het is eigenlijk de reden van waarom we trainen.

Je lichaam reageert door de spiervezels te repareren en groter te maken, waardoor je lichaam sterker, fitter en veerkrachtiger wordt tijdens het trainen. Met de juiste training, voeding en rust zullen je spieren meer groeien.

 

Hoe vaak moet ik rusten?

Als je net begint met een nieuw trainingsprogramma of een beginner met trainen, zou je elke derde dag moeten uitrusten. Dat betekent: train twee opeenvolgende dagen en rust op de derde. Meer ervaren sportschoolbezoekers zouden eens per week een actieve hersteldag moeten hebben.

Onthoud dat iedereen anders is, dus luister vooral naar je eigen lichaam.

Wat moet ik doen op mijn rustdag?

De perfecte rustdag ziet er voor elke persoon anders uit. Het hangt allemaal af van de intensiteit en frequentie van je training, samen met je levensstijl. Rustdagen hoeven niet te betekenen dat je de hele dag op je bank moet zitten om naar je favoriete serie te kijken - hoewel daar niets mis mee is.

Als je een hekel hebt aan het idee om je dag zonder lichaamsbeweging door te brengen, helpen actieve herstelsessies zonder je lichaam te overbelasten. Maak van de gelegenheid gebruik om een ​​paar kilometer te lopen of verbeter je flexibiliteit met yoga.

Bericht om mee naar huis te nemen

Jij kent je lichaam meer dan wie dan ook. Het is dus belangrijk om ernaar te luisteren. Als je pijn of klachten, slaapproblemen of verminderde prestaties merkt, is het misschien tijd om een rustdag te nemen.

Als je lichaam fris aanvoelt, kun je voor je een rustdag neemt waarschijnlijk nog een of twee sessies doen om je training thuis te maximaliseren.

Onthoud dat als het gaat om sporten, meer niet altijd beter is.

Chris Appleton
Auteur & Redacteur
Bekijk het profiel van Chris Appleton
Chris is een redacteur en een gekwalificeerde Personal Trainer, met een bachelor diploma in sportcoaching en -ontwikkeling en een niveau 3-kwalificatie in sportvoeding. Hij heeft ervaring met het geven van fitnesslessen en -programma's voor beginners en gevorderden. Chris is ook een gekwalificeerde voetbalcoach die op semi-professioneel niveau keeperstraining en fitnesstraining geeft, metd daarbij voedingsadvies om optimale prestaties te bereiken. Hij heeft 15 jaar aan ervaring in de sport- en fitnessbranche en is nog altijd voortdurend op zoek naar verbetering. In zijn vrije tijd spendeert Chris graag tijd aan zijn familie terwijl hij ook nog traint in de sportschool.
myprotein