Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Kan geluk je immuunsysteem versterken?

Kan geluk je immuunsysteem versterken?
Monica Green
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Monica Green

Gezondheid en geluk zijn twee dingen die we allemaal willen in het leven, maar wat als geluk je gezondheid ook echt een boost zou geven? Er worden voortdurend onderzoeken gedaan naar het verband tussen geluk en ons immuunsysteem, en sommige daarvan hebben behoorlijk interessante bevindingen.

Is er iets inherent aan geluk dat ons immuunsysteem in een hogere versnelling zet? Of is de kans groter dat gelukkige mensen een gezondere levensstijl leiden? We hebben enkele antwoorden uit twee van de belangrijkste onderzoeken naar dit verband.

Het bewijs

In een studie uit 2017 onder 160 deelnemers van alle leeftijden werd de relatie tussen vriendelijkheid en geluk onderzocht. Het bleek dat mensen die gedurende 4 weken regelmatig goede daden verrichtten, een toename van de immuunresponsfuncties ervoeren. Hoewel de studie niet heeft gemeten hoe lang deze effecten voortduurden na de goede daden.(1) Maar het is toch de moeite waard om de volgende keer dat je weg bent een kopje koffie voor je partner te kopen.

Vriendelijke daden kunnen dus helpen bij onze immuunresponsen, maar hoe zit het met geluk in het bijzonder? Een studie uit 2003 vond een nog explicieter verband tussen de twee. Het vergeleek de immuunreacties van mensen die doorgaans meer positieve emoties ervaren, met degenen die negatieve emoties ervaren. Meer dan 300 volwassenen die deze verschillende soorten emoties ervoeren, kregen neusdruppels met het verkoudheidsvirus.(2)

Uit het onderzoek bleek dat degenen die regelmatig emoties als geluk, tevredenheid en ontspanning ervaren, meer resistent waren tegen het virus dan degenen die vaker last hadden van angst- en depressieve gevoelens.(2) Zozeer zelfs dat degenen die doorgaans negatiever waren, 3 keer meer vatbaar waren voor verkoudheid dan degenen die meer positieve emoties ervaren.

Uit dit onderzoek uit 2003 bleek ook dat het vrij duidelijk was dat gelukkiger, meer tevreden mensen vaker geneigd zijn om regelmatig gezonder gedrag te vertonen. Ze trainden veel vaker, aten gezond en bleven over het algemeen gewoon actief.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is duidelijk dat er een verband bestaat tussen geluk en ons immuunsysteem. Maar hoeveel van dit effect bij geluk zelf ligt in vergelijking met het feit dat gelukkige mensen geneigd zijn om gezondere levensstijlkeuzes te maken, is nog een beetje wazig.

Een ding dat duidelijk is, is dat het goed is om aardig te zijn. Door willekeurige daden van vriendelijkheid uit te voeren, zullen jij en iemand anders zich prettig voelen. En het kan zelfs helpen om een ​​verkoudheid te bestrijden.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

1. Nelson-Coffey SK, Fritz MM, Lyubomirsky S, Cole SW. Kindness in the blood: A randomized controlled trial of the gene regulatory impact of prosocial behavior. Psychoneuroendocrinology. 2017 Jul;81:8-13. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.03.025. Epub 2017 Mar 31. PMID: 28395185.

2. Cohen S, Doyle WJ, Turner RB, Alper CM, Skoner DP. Emotional style and susceptibility to the common cold. Psychosom Med. 2003 Jul-Aug;65(4):652-7. doi: 10.1097/01.psy.0000077508.57784.da. PMID: 12883117.

Monica Green
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Monica Green
Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.
myprotein