Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

De trap bar deadlift | Uitvoering en voordelen

De trap bar deadlift | Uitvoering en voordelen
Daniel Speakman
Schrijver en Expert5 jaar Ago
Bekijk het profiel van Daniel Speakman

Of je nieuw bent in de sportschool of een ervaren gymganger, je hebt waarschijnlijk een of andere vorm van de deadlift gezien of gedaan. Als je dat nog niet hebt gedaan, maak je dan zeker geen zorgen. Wij laten je in dit artikel zien hoe je de trap bar deadlift moet uitvoeren.

Wat is een trap bar deadlift?

Een trap bar deadlift is een kruising tussen een squat en een conventionele deadlift, die minder druk uitoefent op het lichaam. Voornamelijk de rug krijgt minder belasting.

Deze deadlift wordt uitgevoerd door in het midden van een trap bar te staan. De trap bar helpt om het trekvermogen en de snelheid te vergroten.

De voordelen van de trap deadlift en de getrainde spieren

De trap bar deadlift richt zich op meerdere spieren tegelijk, waaronder de bilspieren, quads, hamstrings, erector spinae (onderrug) en trapezius.

Deze deadlift plaatst minder druk op je rug dan een deadlift met een normale stang, vanwege de iets andere hoek, terwijl het wel een grote en sterke beweging blijft.

Uitvoering trap bar deadlift

https://youtu.be/3O6jAeEvELU

Model Ivan (@ivanov_fit) draagt:

De enige apparatuur die je nodig hebt, is een trap bar en enkele gewichten.

1. Ga in het midden van de trap bar staan ​​met je voeten op heupbreedte van elkaar en met je voeten naar voren gericht.

2. Laat jezelf zakken door je knieën te buigen, zodat je de handen stevig aan je zij kunt vasthouden.

3. Ga op je heupen zitten, houd je rug plat, duw je borst naar buiten en span je buik aan.

4. Ga naar boven, alsof je rechtop staat, duw door de vloer heen en eindig in een verticale positie. Vergeet niet om je bilspieren bovenaan de oefening samen te knijpen en je rug recht te houden.

5. Laat de bar tot de grond zakken en houd deze gedurende de hele beweging onder controle.

Veelgemaakte fouten bij de trap bar deadlift en hoe deze op te lossen

Blessures kunnen snel ontstaan tijdens het uitvoeren van deadlifts, dus het is belangrijk om je te concentreren op de techniek. Vergeet niet om de controle over de beweging te behouden, je tijd te nemen en de juiste vorm te houden.

Gebogen of afgeronde rug

Als je je rug omkijkt tijdens de oefening, zal de deadlift veel druk uitoefenen op je rug, waardoor je je risico op blessures toeneemt.

Het laatste wat je wilt is een blessure, omdat dit je niet alleen beperkt in de sportschool, maar ook in het dagelijks leven. Vergeet niet om je rug vlak of neutraal te houden en niet teveel gewicht te pakken.

Variaties van de deadlift en alternatieve oefeningen

Sumo Deadlift

Net als de sumo squat, houdt de sumo deadlift in dat je je voeten breder plaatst (naar buiten gericht) met je handen naar je voeten gericht.

De sumo deadlift verkort het bewegingsbereik, waardoor je zwaarder kunt tillen, terwijl je je meer richt op je quads, hamstrings en bilspieren.

Je startpositie zal een brede stand zijn (breder dan op schouderbreedte uit elkaar) met je voeten naar buiten onder de bar. Je armen moeten onder je schouders zijn en ontspannen zijn en tussen je benen terwijl je de bar vastpakt.

Block deadlift

Net zoals bij de conventionele deadlift, zal het enige verschil hier zijn dat je de balk van blokken (platen) tilt. Dit zal het bewegingsbereik verlagen en je in staat stellen meer te tillen.

Conclusie

De trap bar deadlift is een geweldige oefening om de algehele kracht en lichaamsbouw te verbeteren, waarbij meerdere spieren tegelijk worden gebruikt.

Trap bar deadlifts zijn de ideale oefening voor iedereen, maar vergeet niet om de juiste techniek te gebruiken en langzaam progressie te boeken.

Daniel Speakman
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Daniel Speakman
myprotein