Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

De resultaten zijn binnen: verbetert lichaamsbeweging het mentale welzijn?

De resultaten zijn binnen: verbetert lichaamsbeweging het mentale welzijn?
Myprotein
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

De resultaten zijn binnen: verbetert lichaamsbeweging het mentale welzijn?

We kennen allemaal de fysieke voordelen van sporten en bewegen. Als je spieren wilt opbouwen, til je zware gewichten op. Als je je aerobe conditie wilt verbeteren, wil je misschien hardlopen ... Wat doe je echter als je worstelt met je mentale welzijn?

Als onze geestelijke gezondheid eronder lijdt, wat kunnen we dan doen om paniek, stress en angsten te overwinnen? We vroegen onze klanten hoe sport en fitness een rol spelen bij mentaal welzijn en dit is wat we ontdekten:

  • 99% zei dat sport of lichamelijke activiteit hun mentale welzijn hielpen.
  • Bijna een kwart van de 18- tot 24-jarigen beweert dat voetbal bevorderlijk is voor hun mentale welzijn. Dit is twee keer zoveel als elke andere leeftijdsgroep.
  • Slechts 3% van de vrouwen beschouwt voetbal als een sport die de geestelijke gezondheid bevordert.

Minder dan 1% beweert dat sport en fitness hun welzijn niet helpen

Van de ondervraagden gaf meer dan 89% aan dat sport en fitness hun mentaal welzijn bevorderden, en nog eens 10% zei dat deze activiteiten soms hielpen.

De grootste motivatoren van onze respondenten om deel te nemen aan fitnessactiviteiten waren om zich meer op hun gemak te voelen in hun lichaam, om de stemming te verbeteren en om stress te verminderen. Omgekeerd waren de minst geselecteerde motivaties om angsten te helpen overwinnen en socialer te zijn.

We vroegen sport- en bewegingswetenschapper Jamie Wright wat het onderzoek zegt over het verbeteren van je mentale gezondheid door actief te blijven.

“Lichamelijke activiteit is gebruikt als een therapeutisch hulpmiddel bij het verlichten van een slechte geestelijke gezondheid. Uitgebreide meta-analyses hebben een significante verbetering van de geestelijke gezondheid gevonden na introductie van oefeningen. Bovendien lijkt het effect van verbetering van lichaamsbeweging op de scores op de geestelijke gezondheid zelfs nog groter te zijn voor mensen met ernstigere psychische aandoeningen.

Studies hebben aangetoond dat mensen die 150 minuten matige tot zware lichamelijke activiteit per week uitvoeren, 31% minder kans hebben op depressie dan degenen die dat niet doen. "

Nu we weten hoe lichaamsbeweging onze algehele mentale gezondheid kan bevorderen, gaan we eens kijken welke activiteiten onze respondenten het nuttigst vonden.

Volgens 78% van de ondervraagden zou gewichtstraining het meest helpen bij het mentale welzijn. De op een na meest nuttige sportactiviteiten voor de geestelijke gezondheid, elk geselecteerd door 47% van onze respondenten, waren hardlopen, joggen of wandelen en cardio in de sportschool. 20% koos voor zwemmen, waardoor dit de derde meest fijne sport is voor het bevorderen van mentaal welzijn.

Als je merkt dat je thuis vastzit, en je wil iets te doen zonder tv of computerscherm, waarom probeer je dan geen losse gewichten? Ze zijn handig voor je woonkamer, slaapkamer of tuin. Als alternatief zijn er waarschijnlijk enkele geweldige wandelpaden, parken en rivieroevers die je te voet kunt verkennen als je het ontmoedigend vindt om in de sportschool te zijn.

Sport is echter niet de enige activiteit die gunstig wordt geacht voor de geestelijke gezondheid. We vroegen onze respondent welke bezigheden voor hen het belangrijkst waren. Toen we sportieve en niet-sportieve activiteiten vergeleken, kwam de sportschool als beste uit de bus: 75% van ons publiek koos dit als de activiteit die hun geestelijke gezondheid het meest ondersteunt.

Als je het tillen van gewichten, hardlopen en zwemmen beu bent en iets anders wilt proberen, beoordeelden onze enquêterespondenten praten of gezelligheid als de beste niet-fitnessactiviteit. 43% van het ondervraagde publiek koos voor ‘Praten of socialiseren’, 41% voor ‘Sport’ en 39% voor ‘Film en tv’.

Tv-abonnementsservices zien momenteel waarschijnlijk recordhoogtes, maar ze zijn niet het enige waar je scherm goed voor is. Praten en socializen lijkt misschien niet eenvoudig met de beperkingen op het gebied van sociale afstand, maar waarom probeer je niet zoiets als een wekelijkse online quiz met vrienden of familie, of een virtuele escape room?

Activiteiten die het minst gunstig werden geacht voor een betere geestelijke gezondheid, waren gericht op kunst, waarbij ‘Karaoke of muziek’, ‘Creatieve kunsten’, ‘Dagboek’ en ‘Podiumkunsten’ elk minder dan 17% van onze stemmen kregen. Terwijl 1 op de 5 vrouwen zei dat creatieve kunsten bijdragen aan een verbeterd mentaal welzijn, voelde slechts 1 op de 10 mannen hetzelfde. Op welke manieren verschillen we nog meer?

Mannen gingen naar de sportschool, vrouwen gingen op pad

Als het gaat om fitnessactiviteiten, doet meer dan 75% van de mannen dit om zich meer op hun gemak te voelen in hun lichaam of om hun humeur te verbeteren. Dit is in vergelijking met 85% van de vrouwen.

Voor beide geslachten waren lichaamscomfort en een beter humeur onze belangrijkste drijfveren. Terwijl zowel mannen als vrouwen ook kozen voor krachttraining als hun favoriete soort oefening om het mentale welzijn te bevorderen, verschilde de tweede meest gunstige sport voor een betere mentale gezondheid.

Naar de sportschool gaan kwam op de tweede plaats voor onze mannelijke respondenten, waarbij 46% van hen vond dat het helpt om hun mentale welzijn te verbeteren. De derde meest bruikbare sport voor mannen was hardlopen, joggen of wandelen, die werd gekozen door 40% van het mannelijke publiek.

Omgekeerd kwam krachttraining op de tweede plaats voor vrouwen, waarbij 60% stemde voor hardlopen, joggen of wandelen. Naar de sportschool gaan kreeg het op twee na grootste aantal stemmen van onze vrouwelijke respondenten, waarvan 50% het belangrijk vond voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid.

Het grootste verschil werd echter gezien bij voetbal, waar 1 op de 5 mannelijke respondenten het selecteerde als goed voor de geestelijke gezondheid, vergeleken met slechts 3% van de vrouwen.

Bij het overwegen van alle activiteiten en hobby's die de geestelijke gezondheid ondersteunen, stemden de mannen overweldigend voor op oefeningen gebaseerde activiteiten. Film en tv kwamen op de derde plaats, nadat ze werden geselecteerd door meer dan 2 op de 5 mannen.

Hoewel vrouwen ook gymbezoeken aan de top hadden, waarvan 68% vond dat ze belangrijk waren voor het ondersteunen van mentaal welzijn, stemden ze 2 activiteiten zonder lichaamsbeweging in hun top 3. 55% van de vrouwen koos 'Praten en socialiseren' als mentaal welzijnsondersteunend mechanisme, en 40% koos voor 'Bakken of Koken'. Is het tijd om die ovens eens aan te zetten?

De meest polariserende activiteit was echter gamen. Slechts 7% van de vrouwen beschouwde gamen als een activiteit die het geestelijk welzijn zou kunnen bevorderen, vergeleken met 34% van de mannen.

Kun je te oud zijn voor voetbal?

Het zou inmiddels geen verrassing moeten zijn dat iedereen graag een krachtsessie houdt om stress te bestrijden en hun humeur te verbeteren. In elke leeftijdsgroep die we hebben onderzocht, koos meer dan 72% voor gewichtheffen als hun mentale gezondheidsbevorderende sport.

Als we beter kijken, kunnen we zien dat onze jongeren onder de 24 twee keer zoveel kans hadden als elke andere leeftijdsgroep om voor voetbal te kiezen. 1 op de 4 van hen zei dat voetbal helpt bij hun mentale welzijn, vergeleken met 1 op de 8 van de 35- tot 44-jarigen en slechts 1 op de 10 van de 45-plussers. Is het mogelijk om te oud te zijn voor voetbal? Omgekeerd koos ongeveer 2% van de jongeren onder de 35 jaar voor golf, terwijl bijna 1 op de 5 van de 55-plussers het als een activiteit voor mentaal welzijn beschouwde.

Beide sporten brengen je naar buiten in de frisse lucht, tussen de natuur en vrienden. Als je zin hebt om je humeur en energie op te krikken met buitensporten, probeer dan misschien een groener gebied als je kunt en omring jezelf met de kleur van de natuur, energie, groei en harmonie voor positieve vibes.

Bericht om mee naar huis te nemen

Lichamelijke activiteit is een hulpmiddel dat velen van ons gebruiken om in vorm te komen, ons uithoudingsvermogen te verbeteren, of misschien zelfs gewoon om onszelf uit te dagen, maar het kan zoveel meer zijn. Meer dan 80% van de respondenten uit onze enquête zei dat ze sport en fitness gebruiken om hun humeur te verbeteren, en 65% zei dat het een methode is om stress te bestrijden.

We hebben je de cijfers en informatie gegeven, maar als je op zoek bent naar meer inspiratie, ga dan vooral naar the locker room, onze speciale online ruimte, waar je hints en tips vindt om fysiek en mentaal fit te blijven.

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
ounded around a kitchen table in 2004, Myprotein’s vision has always been to revolutionise how we power movement. In 2011 Myprotein became part of the THG family, and by 2016 we proudly claimed the title of the world’s leading online sports nutrition brand. Over the last 20 years, we’ve created game-changing supplements like Clear Whey and Dry Scoop Pre-Workout and launched new brands tailored to your needs including MP, Myvitamins, Myvegan and MyPRO. We exist to break boundaries. To help you cut through the noise in the fitness industry and get down to the information you can trust. Our blog features articles from trusted PT’s, nutritionists and dieticians with tons of experience in the industry. We listen to what topics you’re interested in, and dip into our pool of experts to give you information you can trust.
myprotein