Supplementen

Visolie voegt jaren toe aan levensverwachting

Door: Emily Wilcock.

Er zijn zoveel verschillende aanbevelingen voor een gezonder leven. Eet groenten en fruit, drink geen suikerhoudende dranken, eet noten, slaap voldoende, vermijd bewerkte voeding. Het is gemakkelijk om het spoor te verliezen.

Gelukkig voor jou richten we ons op één zaak in het bijzonder. Omega-3.

Vorige week kwam er een nieuwe studie uit over de voordelen van omega-3, en die bleken behoorlijk indrukwekkend. Dit is wat de studie te zeggen heeft.

De studie

Onderzoekers analyseerden gedurende 11 jaar gegevens over het vetzuurgehalte in het bloed bij 2.200 65-plussers. Het doel was om te begrijpen welke vetzuren functioneren als goede voorspellers van sterfte. Het resultaat gaf aan dat omega-3 deze rol vervulde.(1)

Als je vetzuur hoort, gaan je hersenen automatisch uit van het ergste, dat is niet gezond, toch? FOUT. De studie toont aan dat het opnemen van omega-3 in je dieet de levensverwachting met bijna 5 jaar kan verlengen, dezelfde hoeveelheid tijd die wordt verondersteld je levensduur te verminderen als je regelmatig rookt. *Voegt zalm toe aan mandje*

Ondanks dat het alleen op Amerikanen is uitgevoerd, kan het onderzoek worden gezien als een afspiegeling van de wereldbevolking als geheel. Als je echter nog niet overtuigd bent: er komt een nieuwe studie die de effecten analyseert in een groep van Europese oorsprong – maar je moet mogelijk 11 jaar wachten..

Dus wat kan je doen?

Helaas maakt ons lichaam zelf geen omega-3-vetzuren aan. Dat betekent dat we een bron in onze voeding moeten vinden. Slecht nieuws voor veganisten, maar alle vette vissen, zoals zalm en sardines, zijn een uitstekende bron van omega-3. De American Heart Association1 raadt zelfs aan om twee keer per week vette vis te eten. Dit is echter niet de enige optie, ook chiazaden, kidneybonen en edamame zitten boordevol omega-3.

Als alternatief, als je je dieet liever niet wilt veranderen, of als je budget niet kan worden uitgebreid tot eindeloze zalm – we weten dat de onze dat niet kan.., dan kunnen omega-3-supplementen zeer nuttig zijn. Een gemiddelde portie zalm bevat 730 milligram omega 3 en één supplement kan 1000 milligram bevatten. Volgens Healthline(2) is de aanbevolen dagelijkse inname van omega-3 1.000 mg voor vrouwen en 1.600 voor mannen. Klinkt alsof supplementen misschien wel het meest kosteneffectieve antwoord zijn!

8 voordelen van visolie

Supplementen

8 voordelen van visolie

2021-08-30 09:55:22van Claire Muszalski

Bericht om mee naar huis te nemen

Het maakt niet uit hoe je eraan komt, maar je moet ervoor zorgen dat je op zijn minst een kleine verandering aanbrengt om omega-3 in je dieet of in je supplementen routine op te nemen. Nou ja, alleen als je langer wilt leven.

Op zoek naar meer wetenschappelijke studies?

LEES DIT OOK:

Roze drankjes laten je sneller en verder rennen, volgens deze studie

Voeding

Roze drankjes laten je sneller en verder rennen, volgens deze studie

2021-06-08 07:00:13van Evangeline Howarth

Verbeter de gezondheid van je hart met warme baden, althans volgens dit onderzoek

Training

Verbeter de gezondheid van je hart met warme baden, althans volgens dit onderzoek

2021-06-14 07:00:08van Monica Green

Cannabis heeft geen negatief effect op je sportprestaties volgens dit onderzoek

Training

Cannabis heeft geen negatief effect op je sportprestaties volgens dit onderzoek

2021-05-23 07:00:54van Monica Green


  1. IMIM (Hospital del Mar Medical Research Institute). “Higher levels of omega-3 acids in the blood increases life expectancy by almost five years: A 1% increase in this substance in the blood is associated with a change in mortality risk similar to that of quitting smoking..” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722113004.htm (accessed July 27, 2021).
  2. Healthline. ‘Fish Oil Dosage: How Much Should You Take Per Day?’. Healthline. 2018. Accessed July 27, 2021. Fish Oil Dosage: How Much Should You Take per Day? (healthline.com)


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert