Supplementen

Hoe je wei-eiwit wordt gemaakt | In onze Britse eiwitfabriek

Wei-eiwit doorloopt vele, vele stappen voordat het bij jou aan de deur komt. Maar hoe wordt het precies gemaakt? Als onderdeel van een nieuwe serie die je laat zien wat er achter de schermen gebeurt, hebben we Myprotein-producttechnoloog Paul Smith-Johnson naar onze fabriek in Warrington gestuurd om alles te onthullen. Welkom bij In The Lab.

 

De Myprotein-fabriek draait als een uurwerk, de hele dag, elke dag, en verwerkt honderden tonnen wei-eiwit en produceert duizenden producten in een week.

Als het op smaken aankomt, analyseren we markttrends om met enkele van onze meest gewaagde en meest intrigerende ideeën te komen.

(En natuurlijk luisteren we altijd naar wat klanten op sociale media zeggen om te zien met welke smaken we volgens jou als volgende moeten komen.)

Hoe wordt whey eiwit gemaakt?

Wei begint zijn reis op de boerderij, in de melk van melkkoeien (dezelfde koeien die de melk en kaas maken).

De melk doorloopt een proces dat pasteurisatie wordt genoemd en dat ongewenste bacteriën doodt, wordt gekookt, gekoeld en naar een kaasfabriek getransporteerd.

Na het pasteurisatieproces is de melk 80% caseïne en 20% whey. Dan gebeurt de magie: natuurlijk voorkomende enzymen worden aan de melk toegevoegd om de wei van de caseïne te scheiden, waardoor een vloeistof en een kwarkachtige vaste stof achterblijft.

De vloeistof wordt vervolgens gezuiverd om vet, water en ongewenste mineralen te verwijderen en gaat vervolgens in een turbine om te worden gedroogd en om eventuele resterende vaste deeltjes te scheiden.

Het eindresultaat is een 90% weipoeder dat eindelijk klaar is om de reis naar onze fabriek in Warrington te maken. Hoera!

whey protein bag being filled

Stap 1 – Whey levering

Eenmaal in de fabriek wordt de whey opgeslagen in het grondstoffenmagazijn, waar we honderden eiwitten en duizenden ingrediënten bij de hand hebben om onze producten te maken.

Een monster van elke batch die binnenkomt, ondergaat strenge kwaliteitscontroles in het grondstoffenlaboratorium om ervoor te zorgen dat aan onze normen wordt voldaan.

Stap 2 – De weegruimte

Na kwaliteitscontroles gaat een picker met een werkorder naar het grondstoffenmagazijn en scant de batchcode. Zo weten ze precies waar ze die dag mee bezig zijn.

Daarna transporteren ze de materialen naar de weegruimte. Hier worden alle ingrediënten gewogen ter voorbereiding op het mengen.

In de weegruimte controleert de controller alle ingrediënten en zorgt hij ervoor dat eventuele allergenen worden opgesplitst en naar een aparte ruimte worden gebracht om kruisbesmetting te voorkomen.

Stap 3 – Rip ‘n’ tip

Het klinkt misschien als een kermisrit, maar de rip ‘n’ tip is het station na de weegruimte. Hier scheurt de operator de zakken met ingrediënten open en stort de inhoud in de intermediate bulk container (IBM), klaar om te mengen, vandaar de naam rip ‘n’ tip.

Alle ingrediënten gaan door een fijne zeef zodat ze gemakkelijk kunnen worden gemengd en een supergladde shake produceren. De operator moet ervoor zorgen dat ze allemaal in een zeer specifieke volgorde worden toegevoegd. Deze volgorde is een goed bewaard handelsgeheim en maakt onze proteïne zo speciaal, dus mijn lippen zijn verzegeld op die…

Nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, controleert de operator op eventuele vreemde voorwerpen. Als er problemen worden gevonden, wordt QA op de hoogte gebracht en wordt de taak in de wacht gezet.

Stap 4 – Grote menging

Dus wat is de IBC? Het is eigenlijk een enorme mengkom. Het roteert langzaam en methodisch, zodat alle onbewerkte ingrediënten consistent door de batch worden gemengd.

Stap 5 – Tijd om in te pakken

Zodra de IBC zijn magie heeft gedaan, is het gemengde eiwit klaar om te worden verpakt in het eindproduct, klaar om naar klanten te worden verzonden.

Eerst worden voedingsinformatie en productbeschrijvingen afgedrukt op onze kenmerkende zakken, die vervolgens naar de afvullijn gaan waar de batch wacht om te worden verpakt.

Voordat het vullen plaatsvindt, worden allergenen nogmaals gecontroleerd en vindt een grondige reiniging van alle tot nu toe gebruikte apparatuur plaats.

De IBC wordt aangesloten op de vulmachine en de zakjes worden gevuld en gewogen. Het schepje wordt toegevoegd en het zakje wordt vervolgens met hitte verzegeld en geröntgend om ervoor te zorgen dat er niets anders dan eiwitten en een schepje in zit.

Vervolgens wordt elke tas in grote bakken gedaan, maar dit is niet helemaal het einde van hun reis. Hier wordt elke batch opnieuw op kwaliteit getest, inclusief een smaaktest om te controleren of alles klopt. Als er op dit punt iets wordt opgemerkt, wordt de hele batch in de wacht gezet en teruggestuurd naar het mengen.

En tot slot, als die laatste kwaliteitscontrole is gedaan, zijn de tassen klaar om naar jou te worden verzonden.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is een lang en complex proces, maar het loopt zeker als een geoliede machine. Hopelijk heb je genoten van dat inzicht in wat er achter de schermen gebeurt om je elke zak eiwit te brengen.

Er komt nog meer uit de In The Lab-serie, dus houd ons YouTube-kanaal in de gaten zodat je niets mist.

Vond je dit artikel interessant?

BEKIJK DIT OOK:

Wat is caseïne-eiwit?

Supplementen

Wat is caseïne-eiwit?

2022-02-01 17:00:22van Claire Muszalski

Wat is melkeiwit?

Supplementen

Wat is melkeiwit?

2021-01-05 06:00:17van Claire Muszalski

Een handige gids voor erwteneiwit

Supplementen

Een handige gids voor erwteneiwit

2020-06-21 06:00:19van Louise BulaMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.