Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Door voedingsdeskundigen goedgekeurde supplementen om je thuistrainingen nieuw leven in te blazen

Door voedingsdeskundigen goedgekeurde supplementen om je thuistrainingen nieuw leven in te blazen
Shannah Hatch
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

Vermoeid, lusteloos of net iets te weinig energie om te sporten? Je bent niet de enige, het overkomt ons allemaal.

Of je nu een slecht nachtrust hebt gehad, het gevoel hebt dat je vastzit of dat je gewoon uitgeput bent door verschillende spanningen en emoties, soms hebben we een manier nodig om nieuwe energie op te doen en ons door een training te loodsen.

Natuurlijk zijn we grote voorstanders van het luisteren naar ons lichaam en op sommige dagen doen we er beter aan om gewoon een rustige wandeling te maken in plaats van wéér hard te sporten.

Er zijn echter momenten waarop we het gevoel hebben dat ons lichaam de training prima aan zou kunnen en we in het begin gewoon die kleine extra boost energie nodig hebben.

De basis

Er zijn tal van factoren die je energieniveau beïnvloeden, waaronder een tekort aan vitamines, onvoldoende voedselconsumptie, allergieën en geluidsoverlast 's nachts.

Hoewel je misschien hebt gehoord van bepaalde superfoods die je een hele week vol energie kunnen geven na het eten van slechts 1 theelepel, moeten we je helaas teleurstellen. Deze claims zijn erg extreem en vaak ongegrond.

Een uitgebalanceerd dieet en een goede nachtrust kunnen wonderen doen voor je energieniveau, maar als je het gevoel hebt dat je nog steeds niet 100% kunt geven, dan kan het aanvullen met wat extra voedingsstoffen het antwoord zijn.

We zijn hier om ons advies te geven over supplementen die je kunt nemen en waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze je energie geven, zodat je je thuistraining met voldoende energie kunt aanpakken!

 

1. Cafeïne

Maar liefst 42% gebruikt cafeïne aan als een bron van directe energie.(1)

Niet alleen verhoogt cafeïne de alertheid en komt het de cognitieve functie ten goede, deze op koffie gebaseerde natuurlijke chemische stof ondersteunt de bewegingsfunctie door op korte termijn energie te geven om je door je thuistrainingen heen te helpen totdat de endorfine in beweging komt.(2)

Cafeïne is een krachtig supplement en we raden aan om niet meer dan 400 mg per dag in supplementvorm in te nemen. We raden aan om langzaam aan te vullen met cafeïne, om zo je dosering in de loop van de tijd te verhogen.

Als je nog geen fervent cafeïnegebruiker bent, zou je de effecten van slechts 200 mg per dag moeten voelen, waardoor je energie stijgt terwijl je die gewichten optilt. Begin 30-60 minuten voor een training met één dosis cafeïne en je zult snel het verschil zien.

 

2. Vitamine B6

De volgende op onze lijst met energieverhogende supplementen om je workouts thuis van brandstof te voorzien, is een B-vitamine, meer specifiek vitamine B6, ook wel bekend als pyridoxine.

De B-vitamines staan ​​bekend om hun energie-inducerende eigenschappen en helpen het metabolisme van macronutriënten om het voedsel af te breken, zodat we het als energie kunnen gebruiken.

Vitamine B6 draagt ​​echter ook bij tot de vermindering van vermoeidheid, wat gedeeltelijk weer wordt ondersteund door de rol van de vitamine bij de vorming van rode bloedcellen.(3)

Deze vitamine kan ook na het sporten verloren gaan, slechts in minuscule hoeveelheden. Het is belangrijk om de inname van deze vitamine op peil te houden.(4)

Onze BCAA-tabletten bevatten vitamine B6. Waarom trakteer je jezelf niet op het beste van twee werelden door je vitamine B6 binnen te krijgen en tegelijk nieuwe spieren op te bouwen met BCAA's?

 

3. IJzer en magnesium

Er is een reden waarom Popeye al zijn spinazie at, deze groene bladgroente zit boordevol ijzer!

Net als bij vitamine B6 speelt ijzer een rol bij het verminderen van vermoeidheid. Dit komt grotendeels door de plaats in de rode bloedcel. Een gebrek aan ijzer leidt tot een tekort aan zuurstof in je cellen, waardoor het uiteindelijk je energieniveau verlaagt.

Magnesium is een ander mineraal waarvan ook is bewezen dat het bijdraagt ​​aan het verminderen en een rol speelt bij het energiemetabolisme.(5)

Naast het stimuleren van je energieniveau om een ​​thuistraining te verpletteren, is magnesium een ​​elektrolyt die essentieel is voor de normale spierfunctie en de eiwitsynthese. Het nemen van magnesium zal nieuwe spiergroei dus zeker helpen. Win win!

 

Bericht om mee naar huis te nemen

Thuistrainingen beginnen nu als de norm te voelen. Kunnen we ons nog herinneren hoe het voelde om in de rij te moeten wachten op het squatrek?

Of je huis nu is uitgerust met de nieuwste fitnessapparatuur, of je gebruikt wat waterflessen en een springtouw, we voelen ons allemaal vermoeid en hebben van tijd tot tijd gebrek aan energie.

Als je die extra energieboost nodig hebt, probeer deze supplementen dan eens. Je krijgt zo weer energie om die dumbbells in een mum van tijd op te pakken!

1. Coso, J.D., Muñoz-Fernández, V.E., Muñoz, G., Fernández-elías, V.E., Ortega, J.F., Hamouti, N., Babero, J.C. and Muñoz-Guerra, J. (2012) ‘Effects of a Caffeine-Containing Energy Drink on Simulated Soccer Performance’, PlosOne, 7(2), pp. 1-8. 

2. Alford, C., Cox, H. and Wescott, R. (2001) ‘The effects of red bull energy drink on human performance and mood’, Amino Acids, 21(1), pp. 139-150.  

3. European Food Safety Authority (2016) EU register on nutrition and health claims. Available at: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search (accessed: 24/05/2020) 

4. Huskisson, E., Maggini, S. and Ruf, M. (2007) ‘The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being’, The Journal of International Medical Research, 35(1), pp. 277-289.  

5. European Food Safety Authority. (2010) ‘Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and “hormonal health” (ID 243), reduction of tiredness and fatigue (ID 244), contribution to normal psychological functions (ID 245, 246), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 342), maintenance of normal blood pressure (ID 344, 366, 379), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 351), maintenance of the normal function of the immune system (ID 352), maintenance of normal blood pressure during pregnancy (ID 367), resistance to mental stress (ID 375, 381), reduction of gastric acid levels (ID 376), maintenance of normal fat metabolism (ID 378) and maintenance of normal muscle contraction (ID 380, ID 3083) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061’, EFSA Journal, 8(10), pp. 2 

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein