Ga door naar belangrijkste inhoud
Recepten

Classic Shakshuka | Mood-Boosting Foods

Classic Shakshuka | Mood-Boosting Foods
Lauren Dawes
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Om Mental Health Awareness in oktober te vieren, hebben we een aantal van de beste stemmingsbevorderende voedingsmiddelen bekeken om heerlijke maaltijden te creëren die kunnen helpen om zowel je geest als je lichaam te voeden.

Bekijk ook: 5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten - top mood foods voor je mentale gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat het consequent binnenkrijgen van voldoende van de B-vitamines, foliumzuur en vitamine B12, kan helpen om je humeur te verbeteren. Aangenomen wordt dat dit komt doordat beide essentiële vitamines een belangrijke rol spelen bij het metabolisme van een bepaalde koolstof, S-adenosylmethionine (of SAM), die essentieel is voor de neurologische functie.(1)

Eieren zijn een geweldige bron van vitamine B12 en foliumzuur, en ze zitten boordevol hoogwaardige eiwitten. Nog meer bewijs dus dat ze de ontbijtkeuze van kampioenen zijn.

We weten dat jullie allemaal weten hoe je een ei moet koken en bakken(nou ja, dat hopen we), maar heb je ooit dit heerlijke gerecht op basis van eieren geprobeerd, genaamd shakshuka? Als het antwoord nee is, moet je dat zo snel mogelijk veranderen.

Shakshuka is een traditioneel mediterraan gerecht van gepocheerde eieren in een rijke saus van tomaten, olijfolie, paprika, ui en knoflook. We denken dat het een absolute winnaar is voor elke maaltijd van de dag - of je nu een sneetje knapperig brood eet tijdens de brunch of een bijgerecht serveert voor het avondeten.

Hier is hoe je het kunt maken!

Voor 4 personen

https://youtu.be/Hz_xUbejeXM

Ingrediënten

  • 2 eetlepels. olijfolie
  • 1 grote ui (fijngehakt)
  • 1 rode paprika (fijngehakt)
  • 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 theelepel. komijn
  • 1 theelepel. gerookte paprika
  • 1 theelepel. chilivlokken
  • 2 blikken pruimtomaten van goede kwaliteit
  • Zout & peper
  • 1 handvol verse koriander (of peterselie als je dat liever hebt)
  • 6 eieren

Methode

1) Doe eerst de ui en paprika in de olijfolie in een grote koekenpan ongeveer 5 minuten.

2) Voeg de knoflook en kruiden toe en bak nog ongeveer een minuut, voeg dan de pruimtomaten toe en laat op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen.

3) Voeg nu de helft van de koriander toe, breng op smaak met zwarte peper en roer goed door. Gebruik vervolgens een lepel om een ​​kuiltje in de saus te maken en breek hier voorzichtig een ei in. Herhaal voor alle eieren, een voor een, en verdeel ze gelijkmatig over de pan.

4) Vervolgens kun je de onbedekte koekenpan onder een grill plaatsen om te koken of de pan op de kookplaat houden en afdekken met een deksel (laat een kleine opening over zodat de stoom kan ontsnappen). Je moet doorgaan met koken tot het eiwit net gestold is, maar de dooiers nog vloeibaar zijn.

5) Serveer met pitabrood of knapperig brood - het is het beste direct te eten!

Probeer deze recepten ook:

Voedingswaarde informatie

Calorieën291
Totaal vet14g
Totaal koolhydraten23g
Eiwit9g

1. Coppen, A., & Bolander-Gouaille, C. (2005). Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. Journal of Psychopharmacology, 19(1), 59-65.

Lauren Dawes
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Lauren is afgestudeerd in de Engelse literatuur en afkomstig uit het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Ze is altijd al dol geweest op zwemmen, heeft de afgelopen jaren de power van krachttraining ontdekt en geniet enorm van haar wekelijkse yogales.

In de weekenden kookt of eet ze meestal een soort van brunch en geniet ze van het uitproberen van nieuwe recepten met haar huisgenoten. Ze gelooft heilig in het evenwicht tussen de sportschool en af en toe een lekkere gin.

Lees hier meer over de ervaring van Lauren.

myprotein