Onze atleten

Meet The Athletes: Antonie Lokhorst | ‘Ik viel vaak buiten de boot’

In onze Meet The Athletes serie duiken we in het leven van onze atleten. We bekijken wat hun drijft, wat hun doelen zijn en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

In deze aflevering spreken we met Antonie Lokhorst. Antonie (24) was een van de eerste tiktokkers (destijds nog musical.ly) en wist al snel een groot aantal mensen te bereiken met zijn videos’s. We praten met Antonie over zijn interesse voor psychologie en mindset, zijn ervaringen met social media en zijn sportieve jeugd. Hier is zijn verhaal.

‘Ik ben opgegroeid in Nunspeet, een dorpje in de Veluwe. Ik was enigs kind. Ik was altijd veel met sport bezig. Toen ik 4 of 5 was stond ik al op de schaatsen. Mijn ouders wilden me daarbij altijd graag op een sport hebben. Ik ben vrij jong gestart met turnen. Ik durfde echter helemaal niets, haha. Ik was toen echt een watje. Na het turnen ben ik gaan voetballen. Ik was keeper, maar ik was bang voor de bal. Dat werd ‘m dus ook niet helemaal, haha. Daarnaast heb ik aan wedstrijdzemmen en waterpolo gedaan.’

‘Mijn ouders waren zelf altijd van het wielrennen. Op mijn 15e heb ik de Alpe d’HuZes beklommen. Met wielrennen had ik écht mijn persoonlijke uitdaging gevonden. Ik heb wielrennen tot mijn 18e gedaan. In die tijd was ik echter al veel personal training aan het geven. Dan was ik iemand training aan het geven, maar dacht ik: ik sta er zelf bij alsof ik zo kan wegwaaien, misschien moet ik zelf maar eens goed gaan trainen, haha. Dat was het moment dat ik ben begonnen met krachtsport.’

‘Wat wil ik?’

‘Ik had nooit echt een stok achter de deur met fitness. Om mezelf ‘accountable’ te houden ben ik begonnen met het plaatsen van foto’s en video’s op social media. Dat sloeg best wel goed aan bij mensen. Ik kreeg in die tijd opeens een uitnodiging van SBS6 om mee te doen met de beste sixpack van Nederland. Die uitnodiging heb ik geaccepteerd. Ik heb nog gewonnen ook, haha.’

‘Na het afronden van mijn mbo, sport & beweging, wilde ik voeding & diëtiek gaan studeren in Amsterdam. Dit leek mij handig voor het maken van voeding- en trainingschema’s voor klanten. Ik kwam er echter al snel achter dat ze je bij de studie liever in het ziekenhuis hebben en volgens ‘het boekje’ willen laten werken. Na een half jaar ben ik er dan ook mee gestopt. Het paste gewoon niet bij me.’ 

Antonie is rond zijn 18e erg zoekende naar wat hij precies wilt.

‘Ik heb mij ingeschreven voor corps commando troepen, bij het leger. Op een gegeven moment explodeerde mijn social media. Ik moest toen een keuze gaan maken. Wat wil ik? Wie ben ik? Ik heb uiteindelijk de keuze voor social media gemaakt. Ik vond het gewoon veel leuker om veel onder de mensen te zijn en ervaringen op te doen. Dat kon bij de corps commando simpelweg niet, In 2018 begon ik met tiktok. Het heette toen nog musical.ly. Ik maakte van die lipstick video’s en dan dans gerelateerd mét sport. Dat ging echt helemaal viraal. Ik had 256.000 likes in één week.’

‘Ik heb nooit echt veel vrienden gehad’

Het gaat opeens heel snel voor Antonie op social media. Hoe dat voor hem was?

‘Het was heel bizar. Je zit thuis en je ziet ineens dat een video helemaal viraal gaat. Je kijkt op dat moment naar bepaalde mensen op social media op, die een motivatie voor je zijn. Je wilt daar zelf ook komen, maar ik geloofde er niet in. Wat zou iemand nou interessant aan mij vinden? Ik zat in de woonkamer bij een van mijn ex-vriendinnetjes. Haar moeder zag mijn video toen voorbijkomen. Toen begon echt iedereen opeens te reageren. Je bent 18 jaar, iedereen zit op die app. Het waren echt bizarre tijden.’

‘Ik ben nooit iemand geweest dit veel vrienden had. Vroeger viel ik altijd een beetje buiten de boot. Ik viel niet zo op. Als je dan een avond uitgaat en iedereen herkent je opeens van social media, dan is dan echt heel gek. Iedereen wil opeens wat van je. Ik probeerde echter zo stevig mogelijk in mijn schoenen te staan. Natuurlijk was het heel gaaf, maar voor mij veranderde er nog niet zo heel veel. Ik had het allemaal nog niet zo goed door.’

Met de social media fame, komen er veel dingen op Antonie zijn pad, zoals betaalde samenwerkingen.

‘Ik was voor mezelf nog heel erg zoekende wat ik wilde met mijn toekomst. Social media wórdt dan opeens je toekomst, zo lijkt het. Maar ik besefte me ook erg goed dat social media erg fragiel is. Ik kan nu heel erg relevant zijn, maar over 5 jaar kan dat opeens totaal anders zijn. Wat heb ik dan? Ik ben uiteindelijk een jaar gestopt met social media, eind 2019. Het leverde mij stress op, er waren veel dingen ik MOEST doen. Ik dacht van: is dit het dan? Je krijgt van al die bedrijven allemaal targets en deadlines. Je hebt iedere dag opdrachten. Het is niet meer ‘slechts’ even een foto plaatsen. Ik heb toen alle samenwerkingen opgezegd en ben op reis gegaan, onder andere 5 maanden naar Azië.’

‘Individuele training heeft mij enorm geholpen’

Nadat Antonie terugkomt van zijn reis uit Azië pakt hij social media weer op.

‘Het voelde niet meer als een must. Ik deed het omdat het een hobby van me was en ik het leuk vind om te doen. Ik denk echter nog steeds veel over mijn toekomst na. Ik denk dat te weinig content creators daar mee bezig zijn. Je bent nu misschien super actueel en hebt allemaal toffe samenwerkingen, maar dat kan zo anders zijn. 90% van de content creators stoppen met hun opleiding. Waar sta je echter over 10 jaar? Ik heb dat bijvoorbeeld eerst goed voor mezelf uitgezocht. Ik wil eerst de dingen doen die me voldoening geven, training geven in de sportschool bijvoorbeeld, mensen helpen. En daarna komt social media er pas bij.’

Antonie is in zijn vrije tijd veel bezig met psychologie en zijn ontwikkeling als mens.

‘Toen ik jong was viel ik vaak buiten de boot. Ik was enigs kind, mijn ouders waren veel aan het werk. Veel dingen moest ik al snel alleen doen, waardoor ik snel volwassen werd. Ik werd daarbij veel gepest op school. Individuele training heeft mij toen enorm geholpen, niet alleen op sportgebied maar ook op andere vlakken. Wat als ik deze training zou toepassen op andere gebieden, zoals thuis of op professioneel vlak? Het kan zo simpel zijn als je kamer opruimen. Dit creëerde heel veel rust in mijn hoofd. Daarbij merkte ik dat ik nu veel effectiever werk. Kleine veranderingen kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.’

‘Ik probeer iedere week wel een boek te lezen. Alles van Michael Pilarczyk vind ik heel erg interessant. Ik zou beginnen met boeken van hem, zoals Master Your Mindset, of anders Think and grow Rich van Napoleon Hill. Van daaruit merk je al snel of je er wat aan hebt. Het heeft mij in ieder geval enorm geholpen om te komen waar ik nu ben.’

Meer zien van onze atleten?

LEES DIT OOK:

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

2021-11-30 12:00:15van Just van den Brekel

Meet The Athletes: Lienke de Jong | 'Sport geeft mij een enorm krachtig gevoel'

Onze atleten

Meet The Athletes: Lienke de Jong | 'Sport geeft mij een enorm krachtig gevoel'

2021-12-14 07:00:08van Just van den Brekel

Meet The Athletes: Lotte van Leeuwen | 'Omring je met de juiste mensen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Lotte van Leeuwen | 'Omring je met de juiste mensen'

2021-09-20 12:14:22van Just van den BrekelJust van den Brekel

Just van den Brekel

Schrijver en Expert