Onze atleten

Meet The Athletes: Lienke de Jong | ‘Sport geeft mij een enorm krachtig gevoel’

In onze Meet The Athletes serie duiken we in het leven van onze atleten. We bekijken wat hun drijft, wat hun doelen zijn en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

In deze aflevering spreken we met Lienke de Jong, hoewel veel mensen haar  zullen kennen van Dear Good Morning. Met haar vrolijkheid, enthousiasme en energie probeert ze mensen te inspireren om hun ochtend positief te beginnen. Hier is haar verhaal.

‘Ik ben opgegroeid en geboren in Leeuwarden met mijn ouders, broer en zus. Ik heb een hele fijne jeugd gehad. Ik was als kind altijd veel aan het buitenspelen. Ik wou altijd graag op voetbal, maar dat vonden mijn ouders niet zo handig. In het weekend zagen we namelijk de familie en elke weekend een voetbalwedstrijd zou dat in de weg zitten. Ik ben toen op de circusschool gegaan. Ik vond dat echt heel erg leuk. Met de eenwieler aan de slag of op een touw lopen, geweldig. Verder heb ik even op turnen gezeten, maar dat was meer omdat de mensen in de buurt dat deden.’

‘Ik wilde altijd iets met televisie doen’

‘Op mijn 16e ben ik met fitness begonnen. Ik dacht altijd dat ik op een teamsport wilde. Op de circusschool merkte ik eigenlijk dat het alleen op jezelf focussen ook best wel heel erg leuk was. Jezelf uitdagen en niet afhankelijk zijn van anderen en je team. Iets in fitness trok me dan ook enorm aan. Een uur lang zweten en jezelf uitdagen, heerlijk. Ik was binnen no time verkocht.’

Vanaf de brugklas tot haar afstuderen gaat Lienke op en neer van Leeuwarden naar Groningen. Na haar middelbare school haalt ze haar propedeuse Communicatie & Media aan de Hanzehogeschool Groningen.

‘Ik wou heel graag naar de filmacademie in Amsterdam. Ik had echter nog geen tijd gehad om een portfolio te maken. Ik dacht: ik ken Groningen al, mijn vriendinnen wonen er, laat ik hier mijn Propedeuse halen. Gedurende dat jaar kwam ik tot de conclusie dat ik toch liever naar de Hoge School voor de Kunsten (HKU) wilde gaan, dat was iets breder. Toen ben ik verhuisd naar Utrecht, waar ik mijn studententijd heb gehad.’

‘Op de lagere school wist ik eigenlijk al dat ik iets bij de tv wilde doen. Gedurende mijn tijd in Utrecht werd dat gevoel steeds sterker. In mijn 3e jaar aan de HKU ben ik stage gaan lopen bij Endemol. Ik kon daar na mij stage gelijk aan de slag. Daar is mijn carrière bij de tv dus eigenlijk begonnen. Ik kan me nog herinneren dat ik mijn diploma moest ophalen en dat ik gelijk door moest naar New York, omdat de hele crew daar al zat voor een opname, haha.’

‘Sport geeft mij een enorm krachtig gevoel’

‘Sport is altijd enorm belangrijk voor mij geweest. Op mijn 16e merkte ik al dat sport mij mentaal heel erg goed deed. Ik werd er krachtig, fit en energiek van. In mijn studententijd ben ik altijd blijven fitnessen. Ook bij mijn werk bij Endemol ben ik veel blijven sporten. We waren veel op reis, maar dan zocht ik de dichtstbijzijnde sportschool in de buurt op en keek ik hoe laat we daar konden sporten. De televisiewereld is best een harde wereld. Je moet daar tegen kunnen. Na een sportsessie voelde ik me altijd veel krachtiger en durfde ik me sneller uit te spreken.’

‘Waar ik ook was probeerde ik mensen in beweging te krijgen. Meestal eet je heel ongezond tijdens tv-producties, er liggen altijd veel snacks en chips op de vloer, dus dat maakt het super verleidelijk. En daarnaast had ik ook vaak werkwerken van 70-80 uur. Ik was echter vaak bezig met: kunnen we niet wat gezonder eten en ergens sporten? Ik werd al snel gezien als de fitgirl van de televisie. Mensen begonnen mij ook steeds vaker dingen te vragen over fitness. Ze vroegen bijvoorbeeld hoe ik sport vóór mijn werkdag combineerde. Ik vond het erg leuk om mensen daarover te vertellen. Toen ben ik met eigenlijk maar een simpele wordpress begonnen en heb daar mijn tips en verhalen gedeeld. Dat werd gelijk goed opgepakt door anderen.’

Naast haar werk zet Lienke Dear Good Morning op. Het duurt echter nog even voordat ze de definitieve overstap naar ondernemen durft te maken.

‘Ik vond bloggen écht fantastisch. Ik kon daar echt mijn ei kwijt. Ik ging het bloggen steeds serieuzer nemen. Zo ontstond er echt een content planning. Op mijn werk had ik daar al veel ervaring mee. Op een gegeven moment groeide mijn blog zo hard en kwam er zo’n bereik dat het eigenlijk niet meer te combineren was. Het heeft toen nog 2 jaar geduurd voordat ik definitief de stap naar voor mezelf durfde te maken. In April 2016 ben ik volledig voor Dear Good Morning gegaan.’ 

‘Ik durfde pas na 3 jaar een weekend vrij te nemen’

‘Toen ik voor mezelf begon werkte ik hele lange dagen, vaak 80 uur per week. Veel sociale activiteiten, zoals uiteten gaan, sloeg ik over. Ik moest echt tegen mezelf zeggen: oké Lien, je hobby is nu je werk. Ik ben nu gelukkig wel beter geworden in het vinden van de juiste balans. Het heeft wel heel lang geduurd, pas na 3-4 jaar durfde ik pas een weekend vrij te nemen. Sinds anderhalf jaar gaat het een stuk makkelijker. Ik neem de meeste weekenden vrij en heb nu een team waardoor ik dingen uit handen kan geven.’

Het bedrijf van Lienke, Dear Good Morning, draait om, je raadt het al: de ochtend. Hoe ze daar bij is gekomen?

‘Ik kwam na mijn werk laat op de avond thuis. Dan was ik echt helemaal gesloopt en wou ik liever helemaal niets doen. Ik ben toen een keer heel random vroeg gaan sporten. Ik ben een avondmens, dus dat was pest pittig. Toch ben ik het vaker gaan doen. Gaandeweg merkte ik hoe fijn het was. Heerlijk vroeg sporten en dan enorm fit op je werk verschijnen. In de avond mag je dan relaxen, omdat je al hebt gesport.’

Onlangs schreef Lienke een boek over de ochtend: Dear Good Morning, de succesformule om wél iedere dag fit en energiek op te staan.

‘Ik zag een boek als een manier om mijn verhaal een soort van af te maken, als een soort bijbel. Al mijn ervaringen en blogs samengevoegd in één boek. Het schrijven ging dan ook vrij makkelijk. Ik heb het in 3 maanden geschreven, waarvan ik 1 maand in Bali heb gezeten om mezelf écht op het schrijven te focussen. Het schrijven van mijn nieuwe boek, genaamd Enthousiasme, gaat iets minder vlot. Er wordt veel geschreven over geluk en gelukkig zijn, maar ik geloof dat er daar nog iets boven zit: enthousiasme. Enthousiasme zorgt ervoor dat je in actie komt. Het is een woord dat echter niet gedefinieerd is. Daardoor gaat het schrijven nu iets minder vlot, haha.’

Tot slot heeft Lienke nog een aantal handige tips voor het creëeren van een goede ochtend routine.

‘Schrijf eens op wat je allemaal doet in de ochtend. We worden vaak wakker en gaan dan door op de automatische piloot en hebben dan geen idee wat we allemaal gedaan hebben. Kijk vervolgens wat je wilt toevoegen of veranderen. Leer jezelf bijvoorbeeld het denken aan een positieve gedachte aan. We worden vaak wakker met negatieve gedachtes: ‘het is koud’, ‘ik ben moe’ of ‘ik heb geen zin’. Kijk daarna of je iets kunt doen qua beweging. Al is het even stretchen of een blokje om. Kijk dus heel concreet naar wat je nu doet, zodat je kleine stapjes kunt zetten naar een betere ochtend’.

Meer zien van onze atleten?

BEKIJK DIT OOK:

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

2021-11-30 12:00:15van Just van den Brekel

Meet The Athletes: Lotte van Leeuwen | 'Omring je met de juiste mensen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Lotte van Leeuwen | 'Omring je met de juiste mensen'

2021-09-20 12:14:22van Just van den Brekel

Meet The Athletes: Denise Anna | ‘’Ik had een hele nare relatie met sporten ontwikkeld"

Onze atleten

Meet The Athletes: Denise Anna | ‘’Ik had een hele nare relatie met sporten ontwikkeld"

2021-09-28 17:16:00van Just van den BrekelJust van den Brekel

Just van den Brekel

Schrijver en Expert