Onze atleten

Alex Tilinca verandert de game voor transbodybuilders

Zoals de meeste toegewijde bodybuilders, begint de in New York geboren Alex Tilinca week na week aan het ritueel van bicep-curls en bankdrukken. Geladen met eiwitten, documenteert hij zijn voortgang op Instagram, waar hij de geheimen deelt over hoe hij zijn ongelooflijke lichaamsbouw voor elkaar krijgt met zijn 30.000 volgers.

Maar in tegenstelling tot de meeste andere bodybuilders van tegenwoordig, heeft de 21-jarige Alex te maken gehad met uitdagingen die verder gaan dan wat je normaal gesproken in de sportschool tegenkomt. Als transman is de weg van Alex naar de competitieve bodybuilding-ruimte met veel moeilijkheden gegaan. Maar hij heeft het competitieve podium bereikt en is erin geslaagd een gemeenschap van transatleten en bondgenoten op te bouwen die graag van hem willen leren en zijn weg willen volgen.

Nu geeft Alex andere transmannen alles wat hij tot nu toe heeft geleerd, zodat ze de fouten die hij heeft gemaakt kunnen vermijden en meteen op weg kunnen naar succes. Daarom is hij zijn eigen bedrijf begonnen, Self Made, dat transmannen een intensieve bodybuildingtraining van acht weken biedt die specifiek is afgestemd op hun behoeften. Tijdens de cursus coacht Alex zijn klanten over alles, van het begrijpen van macro’s, spijsvertering, supplementen, het navigeren door hormonen en concurreren als transman.

Maar geloof ons niet zomaar op ons woord – dit is wat Alex te zeggen had over zijn programma en zijn eigen verhaal, van de overgang op 12-jarige leeftijd naar een bodybuilder worden die stormenderhand het competitieve podium verovert.

‘Er zijn echt geen middelen specifiek voor een transman’

Alex maakt de weg vrij voor trans-atleten door een intensieve bodybuilding-cursus te creëren die speciaal is afgestemd op transmannen. Er zijn enkele belangrijke verschillen voor transbodybuilders waar de cis-mensen geen rekening mee hoeven te houden – dit alles wordt in de cursus van Alex meegenomen. Hij wil transmannen de mogelijkheid bieden om hun lichaam te modelleren en hun eigen bodybuilding journey een kickstart te geven, iets wat hij nooit heeft gehad.

“Er is zoveel informatie voor cis-mannen in de sportschool – wat te doen, hoe te eten. Maar er is weinig informatie specifiek voor een transman.

“Ik bied min of meer een platform en een educatieve bron voor transmannen om zich bij mij aan te sluiten. We ontmoeten elkaar een keer per week en ik laat ze zo’n beetje de cursus en de kneepjes van het lichaam zien. Hierdoor kunnen ze de fouten overslaan die ik hebt gemaakt en kunnen ze veel sneller en makkelijker progressie maken’.

‘Veel coaches hebben mij afgewezen’

Het was Alex’ eigen ervaring aan het begin van zijn training die hem hielp een gat in de markt voor transspecifieke persoonlijke training te identificeren.

“In mijn eigen persoonlijke ervaring werd ik door veel coaches afgewezen omdat ik trans was, of het nu op persoonlijk niveau was, of ze voelden zich gewoon niet op hun gemak om met mij te werken of hadden niet de kennis om met mij te werken.”

Nu, met Self Made, hoopt Alex die kloof te helpen overbruggen door die kennis te verstrekken.

“Ik wil de transgemeenschap zoveel mogelijk middelen bieden, wetende dat ze waarschijnlijk hetzelfde zullen moeten doormaken als ik.”

‘Je moet naar jezelf kijken als sporter’

Het is normaal dat veel transgenders moeite hebben om de sportschool binnen te gaan uit angst om zich onwelkom te voelen, dus het doel van Alex is om ze van gedachten te laten veranderen en te laten begrijpen dat ze er net zo goed bij horen als ieder ander.

“Ik zeg altijd tegen mijn klanten en tegen iedereen die met me praat dat je je niet door trans-zijn mag laten tegenhouden. Je kunt niet terugdeinzen als je in de sportschool bent en je voor jezelf schamen, omdat je trans bent. Je moet naar jezelf kijken als atleet.

“Ik heb het gevoel er niet bij te horen als transgender die naar de sportschool gaat en ik denk dat het heel belangrijk is dat transgenders begrijpen dat ze zeker een plaats in de sportschool hebben, het is iets dat ze zeker kunnen nastreven als ze dat willen, ze zijn fysiek en mentaal meer dan capabel.

“Ik denk dat het je, gezien sommige wetten en voorschriften, is ingeprent dat je fysiek inferieur bent aan je tegenhangers, wat dus niet waar is. Ik heb absoluut geen probleem om fysiek bij te blijven.”

‘We kunnen allemaal op hetzelfde idee staan ​​en elkaar daarvoor respecteren’

Hoewel Alex in het begin misschien moeite had om een ​​PT te vinden om hem goed te coachen, heeft hij een hele positieve ervaring gehad binnen de bodybuilding community.

“Geloof het of niet, ik heb een zeer minimale terugslag gehad voor wat ik doe en wie ik ben. Hoe meer mensen over mij te weten komen, hoe meer ze contact met mij opnemen.

“Ik heb een heel interessant verhaal en het is absoluut anders dan je typische verhaal over een aankomende bodybuilder.

“Ik denk dat hoewel ze de trans-ervaring niet echt kunnen begrijpen, ze wel het idee begrijpen om hun lichaam ten goede te willen veranderen. Ik denk dat we allemaal op hetzelfde idee kunnen staan ​​en elkaar daarvoor respecteren.”

Natuurlijk zijn veel transmannen en -vrouwen misschien op hun hoede om zelfs maar naar de sportschool te gaan, laat staan ​​een carrière in professionele bodybuilding te zoeken. Maar de ervaring van Alex bewijst dat dingen aan het veranderen zijn, en hij loopt voorop bij die verandering.

Toen hij het de directie en coaches van zijn eigen sportschool vertelde, kreeg hij een ongelooflijk bemoedigende reactie.

“Ik ging naar ze toe en vertelde het ze, en ze kenden me al een tijdje. Ik was gewoon heel eerlijk. Ik zei: ‘Ik ben trans, ik wil meedoen, is dat een probleem, verspil ik mijn tijd, is er een manier om het voor elkaar te krijgen?’ en ze deinsden niet eens terug.

“Ze zeiden dat ik kon meedoen, niets houdt me tegen om mee te doen. Ik denk niet dat veel transgenders dat beseffen. Niemand zal je ervan weerhouden om deel te nemen aan NBC-shows, er zijn geen regels die dat in de weg staan.”

‘Je moet je eigen held zijn’

Het beste advies dat Alex zijn jongere zelf zou geven, is vertrouwen te hebben in zijn eigen kunnen. Ga terug naar jezelf, vind je focus en de rest komt vanzelf.

“Ik zou tegen mijn jongere zelf zeggen dat je je eigen held moet zijn. Je moet er voor jezelf zijn, je moet in jezelf geloven, je moet jezelf inspireren. Veel mensen kijken op naar andere mensen, ze hebben hun helden, maar je moet ook je eigen held zijn.

“Als je je waarom weet, kom je er ook achter hoe. En dingen zullen gebeuren met een reden. Soms realiseer je het je misschien niet op het moment, maar je moet erop vertrouwen dat zolang je elke dag je best doet, je in de goede richting gaat.”

Bericht om mee naar huis te nemen

Alex is een atleet die zeker de weg vrijmaakt voor transbodybuilders. Hij helpt een deel van die angst rond de sportschool die van nature bij veel transgenders komt, weg te nemen, en laat ze zien dat ze net zo goed in staat zijn om bodybuildinggeschiedenis te schrijven als wie dan ook.

Geïnspireerd door dit verhaal?

LEES DIT OOK:

Niet-binair zijn moet worden verwelkomd door de fitnessindustrie

Onze atleten

Niet-binair zijn moet worden verwelkomd door de fitnessindustrie

2021-11-10 07:00:31van Monica Green

Vechten tegen een eetstoornis en leven met PTSS| Emelye Dwyer: The Locker Room – Episode 1

Onze atleten

Vechten tegen een eetstoornis en leven met PTSS| Emelye Dwyer: The Locker Room – Episode 1

2020-10-12 06:00:20van Lauren Dawes

Omgaan met de druk om te presteren| Abou Konate: The Locker Room – Episode 2

Onze atleten

Omgaan met de druk om te presteren| Abou Konate: The Locker Room – Episode 2

2020-10-20 06:00:59van Lauren DawesEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.