Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat zou er met mijn lichaam gebeuren als ik cafeïne opgaf?

Wat zou er met mijn lichaam gebeuren als ik cafeïne opgaf?
Jamie Wright
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jamie Wright

Tegenwoordig zijn velen van ons afhankelijk van cafeïne om de dag door te komen, maar als je er mee wilt stoppen, vraag je je misschien af ​​wat voor effect dit op je lichaam kan hebben. Zou je echt zonder kunnen? Dit is wat je kunt verwachten als je met cafeïne stopt.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat van nature voorkomt in thee, koffie en bonen van de cacaoplant. Het wordt kunstmatig geproduceerd, of geïsoleerd uit natuurlijke bronnen, om te worden opgenomen in producten zoals pre-workouts, energiedranken, frisdranken, kauwgom en nog veel, veel meer.

Het is wereldwijd de meest gebruikte psychoactieve drug, en volgens sommige onderzoeken neemt tot 90% van de volwassenen het regelmatig op in hun dagelijkse schema.(1) Gebruikers zullen regelmatig ervaringen met meer welzijn, geluk, energie, alertheid en gezelligheid melden.(2) Cafeïnegebruik wordt ook in verband gebracht met betere trainingsprestaties, herstel en resultaten van trainingen.(3)

Hogere doseringen die verder gaan dan iemands eigen individuele tolerantie (die zal variëren afhankelijk van hoelang iemand cafeïne gebruikt, lichaamsgrootte en andere factoren) worden echter geassocieerd met angst, zenuwachtigheid en maagklachten.(4)

Waarom zou je met cafeïne stoppen?

Er zijn meerdere redenen waarom iemand met cafeïne zou willen stoppen. Afgezien van de eerder genoemde bijwerkingen van acute overconsumptie, is chronische overconsumptie van cafeïne in verband gebracht met afhankelijkheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid, slechte slaap, mogelijke cardiovasculaire en perinatale problemen en zelfs stemmingsstoornissen.(5)

Afhankelijkheid van cafeïne kan ongelooflijk moeilijk te doorbreken zijn, aangezien het gebruik van cafeïne ook de ontwenningsverschijnselen onderdrukt, wat betekent dat de enige onderbreking van je zo verschrikkelijk voelen is om meer cafeïne te consumeren..(5)

Wat je kunt verwachten als je probeert te ontsnappen aan cafeïne

Hoe langer je cafeïne gebruikt en hoe hoger de doseringen die je gewend bent, zullen voorspellen hoe moeilijk het is om op te geven. Zoals vermeld, kan afhankelijkheid van cafeïne een rol spelen en dit kan het bijzonder moeilijk maken om te stoppen met je dagelijkse dosis koffie.

Geschat wordt dat de symptomen van cafeïneonttrekking slechts tussen de twee en negen dagen aanhouden, met een piekintensiteit van de symptomen 24-51 uur nadat de cafeïne is gestopt.(5)

De ontwenningsverschijnselen van onthouding van cafeïne kunnen veel van dezelfde symptomen van cafeïneverslaving omvatten; angst, hoofdpijn, depressieve stemming, prikkelbaarheid, tremoren en lage energie.(5)

Hoe cafeïne succesvol te stoppen

Het is belangrijk op te merken dat het stoppen met cafeïne niet per se vereist dat je in één keer helemaal stopt. Je kunt simpelweg proberen de hoeveelheid cafeïne die je elke dag binnenkrijgt te verminderen als je denkt dat je afhankelijk wordt of als het overdreven of niet fijn aanvoelt.

Zoals vermeld, zijn er tal van voordelen aan het gebruik van cafeïne, het vooral beseffen waneer het afhankelijkheid wordt. Je kunt dan een bewuste keuze maken op basis van de mogelijke bijwerkingen met betrekking tot jou als individu.

Hier zijn enkele van onze beste tips voor succesvol stoppen met cafeïne.

1. Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is belangrijk omdat je mogelijk meer vermoeidheid en weinig energie ervaart door de vermindering van cafeïne zelf. Een slecht slaapritme draagt ​​hier alleen maar aan bij en kan het moeilijker maken om die middagkoffie-injectie van energie te weerstaan.

2. Vocht

Uitdroging kan, net als een slecht slaapritme, de symptomen van cafeïneonttrekking (zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur) verergeren. Zorg ervoor dat je veel vocht drinkt en goed gehydrateerd bent (dit kan gemakkelijk worden gemeten door de kleur van je plas te controleren - strogeel to bijna doorzichtig is goed!).

3. Vermijd in één keer stoppen

Langzaam afbouwen kan dit proces veel gemakkelijker maken. Volledige onthouding zal leiden tot veel ernstiger symptomen en kan er uiteindelijk toe leiden dat je meteen weer met veel cafeïne begint.

4. Bouw geleidelijk af

Plan de stappen van je afbouwproces. Als je vijf kopjes koffie per dag drinkt, ga dan terug naar vier voor een paar dagen die week, dan vier voor de hele volgende week, dan drie voor een week, enzovoort. Ga in je eigen tempo - een tempo waar je je prettig bij voelt en kunt volhouden.

5. Probeer decafé

Decafé koffie kan je enigszins hetzelfde 'gevoel' geven als je een gewone koffiedrinker bent zonder de toevoeging van cafeïne. Met name de bijbehorende gezondheidsvoordelen van koffie-inname worden ook gezien in groepen die cafeïnevrij drinken, dus het kan net zo goed zijn voor je gezondheid.

6. Laad je "batterijen" op

Of het nu gaat om naar buiten gaan, naar de sportschool gaan, tijd doorbrengen met een geliefde of online games spelen met je vrienden, het is belangrijk om tijd vrij te maken om je eigen batterijen op te laden of activiteiten te ondernemen die je energieniveau verhogen wanneer je cafeïne afbouwt.

Je wilt jezelf in staat stellen om in je eigen energie te voorzien zonder het gebruik van cafeïne!

7. Wissel van pre-workout

Pre-workouts worden meestal geassocieerd met hoge doseringen cafeïne, en hoewel cafeïne een gunstig effect kan hebben op de prestaties, zijn er ook andere ingrediënten die prestatievoordeel opleveren (zoals bèta-alanine en creatine). Bekijk onze cafeïnevrije pre-workout die je de boost zal geven die je nodig hebt zonder de cafeïne.

Bericht om mee naar huis te nemen

Cafeïne kan net zo geweldig zijn als het schadelijk is, afhankelijk van hoe we het opnemen en gebruiken in ons leven.

Voor sommigen is het misschien een goed moment om hun cafeïne-inname te verminderen, vooral als ze het gevoel hebben dat ze er afhankelijk van zijn geworden of een hoeveelheid consumeren die op de lange termijn schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Hoewel minderen moeilijk kan zijn, zullen na de eerste paar dagen de symptomen van cafeïneonttrekking beginnen te verbeteren. We raden aan om langzaam af te wennen, niet-cafeïnehoudende alternatieven te proberen, voldoende slaap en hydratatie te krijgen, tijd te nemen voor zelfzorg en lichaamsbeweging en zelfs je suppletie om te ruilen om je te helpen de afhankelijkheid van cafeïne te overwinnen!

Wil je meer info over cafeïne en je lichaam van energie voorzien?

LEES DEZE OOK:

1. Juliano, L. M., & Griffiths, R. R. (2004). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology, 176(1), 1-29.

2. Meredith, S. E., Juliano, L. M., Hughes, J. R., & Griffiths, R. R. (2013). Caffeine use disorder: a comprehensive review and research agenda. Journal of caffeine research, 3(3), 114-130.

3. Goldstein, E. R., Ziegenfuss, T., Kalman, D., Kreider, R., Campbell, B., Wilborn, C., … & Wildman, R. (2010). International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7(1), 1-15.

4. Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The safety of ingested caffeine: a comprehensive review. Frontiers in psychiatry, 8, 80.

5. Sajadi-Ernazarova, K. R., Anderson, J., Dhakal, A., & Hamilton, R. J. (2020). Caffeine withdrawal. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

6. Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. bmj, 359.

Jamie Wright
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jamie Wright
Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.
myprotein