Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Moet je minder calorieën consumeren als je gestopt bent met trainen? | Je vragen beantwoord

Moet je minder calorieën consumeren als je gestopt bent met trainen? | Je vragen beantwoord
Shannah Hatch
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

Als je nu niet gemotiveerd bent om te trainen, dan ben je zeker niet de enige. Veel van ons hebben het nu zwaar, waardoor sporten niet altijd bovenaan staan onze to-do list, vooral als je de sluiting van je sportschool nog aan het verwerken bent.

Als je je training hebt stopgezet, vragen sommigen van jullie zich misschien af ​​of je ook moet minderen op de calorieën. Hier is het antwoord van onze expert:

 

De basis van energie

We zijn er zeker van dat je geen onbekende met de volgende rekensom:

Gewichtsverlies = energie-inname <energieverbruik

Het is dan ook een goed idee dat we onmiddellijk denken aan caloriebeperking wanneer we niet kunnen trainen tijdens de lockdown. Vooral als het aankomen van ongewenst gewicht het gevolg is van overmatige calorie-inname.

Helaas is het nooit zo makkelijk als we zouden willen en er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het berekenen van de ideale calorie-inname , of het nu gaat om het verminderen van ons totale gewicht, het snel vergroten van de spiermassa of het algeheel verbeteren van ons lichaam. Factoren zoals slaap, onze hormonen, stressniveaus en hydratatie spelen allemaal een rol bij het bepalen van ons gewicht.

 

Een calorie is niet zomaar een calorie

Stel je 100 calorieën spinazie en 100 calorieën suikerspin voor. Beide leveren dezelfde hoeveelheid energie, maar bevatten zeer verschillende nutriënten. Calorieën zijn een zeer nuttige manier om de hoeveelheid energie die we in ons lichaam stoppen te meten voor brandstof en herstel, maar het voedsel dat we uit deze calorieën halen is net zo belangrijk.

Ons lichaam is buitengewoon slim en vecht om ons te beschermen tegen honger. Zodra we ons calorieverbruik verminderen, neemt onze drang om te eten toe.(1)

Ghreline, het hongerhormoon, neemt toe, terwijl leptine, het hormoon dat onze eetlust onderdrukt, afneemt. Dit betekent dat het verminderen van calorieën uit je dieet je hongeriger kan maken, ook als je minder beweegt.

Met dit in gedachten is het essentieel dat we ons lichaam van brandstof voorzien met het juiste voedsel om ons een verzadigd gevoel te geven tussen de maaltijden door. Door ons te concentreren op eiwitrijk voedsel en volkoren, of ingrediënten die rijk zijn aan vezels, blijft de verzadiging hoog en de behoefte om te eten voordat we daadwerkelijk honger hebben, minder.

 

Moet ik mijn calorie-inname verminderen?

Als je niet langer zoveel energie verbrandt als normaal (wanneer je regelmatig zou trainen), dan is het simpele antwoord ja - je zult je algehele calorie-inname moeten verminderen als je ernaar streeft om op hetzelfde gewicht te blijven.

Houd er echter rekening mee dat het verminderen van je krachttraining een vermindering van de spiermassa kan veroorzaken voordat het dieet er überhaupt aan te pas komt, zodat het gewicht op natuurlijke wijze kan fluctueren.

Het is niet nodig om je calorie-inname drastisch te verminderen. Tot iets minder dan wat je lichaam nodig heeft om op gewicht te blijven is voldoende.

Tijdens periodes van training kun je ook kiezen voor een snack voor of na de training. Als je niet traint, heb je deze extra energie niet nodig om je door elke trainingssessie te leiden. Door deze workout-snacks simpelweg uit je dieet te verwijderen, daalt de energie-inname onmiddellijk.

 

Bericht om mee naar huis te nemen

Als er één ding is dat je hier opsteekt, weet dan dat het belangrijk is om geen maaltijden over te slaan of je calorieën in één keer drastisch te verminderen. Dit lijkt misschien een snelle oplossing om je calorie-inname te verminderen, maar het zal je alleen maar hongeriger maken, wat kan resulteren in het eten van grotere porties, het kiezen van onvoldoende voedzaam voedsel en sneller eten dan normaal.

Het belangrijkste is dat je je niet al te veel zorgen maakt - het zijn voor iedereen lastige tijden, dus maak het niet zwaarder dan het al is.

Weer iets wijzer geworden?

1. Polidori, D., Sanghivi, A., Seeley, R.J. and Hall, K.D. (2016) ‘How Strongly Does Appetite Counter Weight Loss? Quantification of the Feedback Control of Human Energy Intake’, Obesity, 24(11), pp. 2289-2295. doi: 10.1002/oby.21653 

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein