Voeding

Carb Cycling voor vetverlies | Voedingsdeskundige onthult hoe

Voor mij klinkt “carb cycling” als een van die modewoorden die je door de kleedkamer van de sportschool hoort vliegen en die je altijd met meer vragen dan antwoorden achterlaten als je ze googelt.

Dat is waar voedingsdeskundige Richie Kirwan om de hoek komt kijken. Je kunt er altijd op rekenen dat hij de meest complexe informatie vereenvoudigt in begrijpelijke termen, zelfs voordat je je ochtendkoffie hebt gedronken.

Wat is het?

Het is supereenvoudig.

Het eten van verschillende hoeveelheden koolhydraten op verschillende tijdstippen van de dag, week of zelfs jaar om te proberen een soort van prestatie- of lichaamssamenstellingsvoordeel te behalen.

Als je nog steeds moeite hebt om dat te begrijpen, heeft Richie enkele voorbeelden, zodat je je hoofd er wat gemakkelijker omheen kunt wikkelen.

De waarheid over creatine en gewichtsverlies | Voedingsdeskundige onthult alles

Supplementen

De waarheid over creatine en gewichtsverlies | Voedingsdeskundige onthult alles

2022-02-07 07:00:46van Emily Wilcock

Voorbeeld één

Iemand is op dieet en probeert hun calorieën laag te houden en ze trainen vijf dagen per week om zoveel mogelijk spieren en kracht te behouden. Wauw. Klinkt vermoeiend. Ze volgen een plan en zijn al een tijdje op dieet, en nadat ze rekening hebben gehouden met eiwitten en vetten die ze minimaal nodig hebben, hebben ze niet veel calorieën meer om mee te spelen. Hierdoor houden ze ongeveer 100 g koolhydraten per dag over.

Ze trainen ’s ochtends en hun trainingen zijn erg zwaar omdat ze al zo lang op dieet zijn. In plaats van een kleine hoeveelheid koolhydraten over alle drie de maaltijden te verdelen, gaan ze voor één maaltijd: ontbijt. Ze hebben altijd het gevoel dat ze beter trainen na een grote lading koolhydraten in het ontbijt.

En dat is carb-cycling.

Duidelijk zo? Zo niet, maak je geen zorgen. Hier is nog een voorbeeld…

Voorbeeld twee

Iemand is aan het bulken. Maar ze willen een lean bulk doen, dus zo min mogelijk lichaamsvet opbouwen. Ze trainen vier dagen per week en de sessies zijn intens – ze zijn erg pittig, zo erg dat ze moeite hebben om te herstellen.

Ze besluiten hun macro’s af te wisselen op basis van trainings- en rustdagen. Dit betekent dat ze hun koolhydraten verminderen op rustdagen wanneer ze relatief inactief zijn en deze koolhydraten verdelen over maaltijden op trainingsdagen. Ze hebben dus meer koolhydraten op trainingsdagen om trainingen te stimuleren en brandstof terug te winnen.

Dit is niet alleen carb-cycling, maar ook calorie-cycling.

Er is niet veel bewijs dat suggereert dat elke dag verschillende hoeveelheden calorieën effectiever zijn voor droge spieropbouw, maar als je ervan geniet – en je voelt je er beter door op je trainingsdagen – wie zijn wij om je in de weg te staan? Voeding gaat vaak over vinden wat voor jou werkt, dus als dit voor jou werkt, ga er dan mee aan de slag.

We hebben nog niet al te veel in de prestaties gedoken, dus laten we nog een voorbeeld geven.

Voorbeeld drie

Bij sporten als fietsen en langeafstandslopen zijn er technieken als ‘laag’ trainen, ‘laag’ slapen en ‘laag’ herstellen. Het doel hiervan is om te trainen op een koolhydraatarm dieet, te herstellen op een koolhydraatarm dieet, of beide. Klinkt als de nachtmerrie van een pastaliefhebber.

Als je lichaam wordt gedwongen om met weinig koolhydraten te trainen, wordt het in plaats daarvan gedwongen om vet te verbranden. Om dit te doen, begint je lichaam meer mitochondriën te produceren – kleine energieopwekkende organellen in je cellen die zowel koolhydraten als vet kunnen verbranden – in je spieren, die dat wel zijn. Hoe meer je traint met weinig koolhydraten, hoe meer mitochondriën je aanmaakt. Maar, en het is een belangrijke maar, koolhydraten verbeteren de prestaties en helpen je om harder te trainen. Dit is de reden waarom atleten hun wedstrijden doen met een zeer hoge inname van koolhydraten – als het op de race aankomt, kunnen ze zowel vet als koolhydraten als brandstof gebruiken.

Een andere vorm van carb cycling is het verminderen van het aantal koolhydraten dat je consumeert om je calorietekort te helpen bereiken en lichaamsvet te verliezen. Hoewel dit niet het volledig schrappen van koolhydraten is.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is dus niets bijzonders en hangt volledig af van je doelen en je voorkeuren. Maar je weet het pas als je het probeert, dus ga en probeer carb cycling, kijk of je het leuk vindt. Je kunt er altijd mee stoppen als het niets voor je blijkt te zijn.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Beste trainingssplit voor het opbouwen van spieren | Expert onthult alles

Training

Beste trainingssplit voor het opbouwen van spieren | Expert onthult alles

2022-01-26 20:00:39van Emily Wilcock

'Laat je ego thuis' | PT onthult wat haar irriteert in de sportschool

Training

'Laat je ego thuis' | PT onthult wat haar irriteert in de sportschool

2022-01-08 07:00:35van Emily WilcockEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.