Voeding

39-jarige legt uit hoe Veganuary zijn leven veranderde

Op 1 januari beginnen honderdduizenden mensen aan een nieuwe uitdaging: Veganuary. Een hele maand veganistisch eten – geen zuivel, geen vlees, geen eieren, geen vis. Daar zijn goede redenen voor, want vegan worden heeft tal van voordelen voor de planeet en onze gezondheid. Of je nu je ecologische voetafdruk wilt verkleinen of gewoon meer groenten wilt binnenkrijgen, Veganuary is een geweldige start.

Een persoon die dit zeker heeft ondervonden, is Shane Williams, een 39-jarige vader uit Exeter (VK) die in januari 2020 de sprong naar een plantaardige levensstijl waagde en sindsdien niet meer achterom heeft gekeken. Dit is wat Shane ontdekte tijdens zijn eerste Veganuary, en wat hem ertoe bracht om voor de lange termijn een veganistisch dieet te volgen.

“De eerste weken kwam ik zeker in de verleiding”

Shane had zich vóór Veganuary 2020 niet met veganisme beziggehouden. Sterker nog, hij was een serieuze carnivoor en at elke dag vlees. Sommige geuren uit de keuken maakten de begindagen een beetje moeilijk.

“In de eerste paar weken was ik zeker in de verleiding omdat, weet je, de geur van dingen zoals spek … het was verleidelijk, alsof ik die maand niet zou kunnen volhouden.”

Maar zijn koppige karakter duwde hem door de maand heen.

“Ik ben een beetje koppig. Dus mijn familie en mijn vrouw hadden zoiets van ‘je houdt het geen dag vol’ en ik zei ‘ja dat zal wel’, ik wilde gewoon bewijzen dat ze ongelijk hadden. En nog steeds zegt mijn vrouw ‘je doet het alleen maar zodat je kunt bewijzen dat ze ongelijk hebben’ en ik heb zoiets van ‘nee, zo ben ik niet … echt niet’.

De uitdagingen eindigden echter niet met de geur van spek. Veganist worden kan een schok zijn voor je spijsvertering, omdat een plantaardig dieet meer vezels bevat omdat je meer groenten eet. Dit is iets dat Shane zeker heeft meegemaakt.

“Als je van het eten van vlees, wat waarschijnlijk moeilijker is voor het spijsverteringsstelsel, naar plantaardig gaat, is alles vezels, je voelt je gewoon heel anders. En omdat ik het niet eerder had gedaan en erge buikpijn kreeg en ik dacht ‘wat ben ik aan het doen?’, ‘is dit normaal?’, maar na een week raak je er gewoon aan gewend. Het kwam natuurlijk omdat ik van het ene uiterste naar het andere ging.”

Shane realiseerde zich al snel dat veganistisch eten net zo lekker kan zijn als niet-veganistisch eten…

“Ik heb nu meer energie. Ik ben meer gefocust”

Aanvankelijk was het doel van Shane om zichzelf een beetje uit te dagen en iets uit zijn comfortzone te proberen om te zien of hij het kon. Maar naarmate hij meer en meer op zijn gemak en gelukkiger werd met het dieet, verschoven zijn doelen. Toen hij de mentale voordelen begon te voelen, was hij in staat om fitnessdoelen te stellen en had hij de energie om ze te bereiken.

“Het was in eerste instantie om het te proberen, maar toen ik eenmaal had besloten om door te gaan, was het doel om een ​​beetje fitter en slanker te worden, wat vet te verliezen, wat spiermassa te krijgen.

“Ik heb nu meer energie, ik ben meer gefocust als ik train en ik denk dat dat deels komt omdat ik mij mentaal veel helderder voel in termen van waar ik aan denk en wat ik doe. En omdat ik graag heel vroeg naar de sportschool ga omdat ik kinderen heb, sta ik op voordat zij wakker zijn en dat gaat nu veel makkelijker.’

“Ik heb geen last meer van hooikoorts”

Voor Shane eindigden de voordelen van vegan worden niet met een helderdere geest en minder lichaamsvet. Hij ontdekte ook dat de symptomen van zijn allergieën en eczeem verminderden na de verandering van levensstijl.

“Sinds ik een baby was, heb ik heel erg eczeem gehad en het gaat met ups en downs naarmate ik ouder word. Maar de laatste jaren is het echt slecht voor mijn handen geworden. Ik heb dermatologen en andere mensen gezien. Ik heb er tablets voor gehad en het hielp een beetje, maar het is er altijd en het is echt heel erg pijnlijk. Maar na de overstap naar een veganistisch dieet, is het eczeem er vrijwel niet.

“Ik denk dat een deel ervan terug te voeren is op die zuivelintolerantie die ik waarschijnlijk had, maar het gewoon niet wist. En ook andere allergieën – ik heb astma dat erg mild is, maar dat is iets dat ik op dit moment niet eens over hoef na te denken. En in de zomer heb ik geen last meer van hooikoorts terwijl ik dat vroeger wel had.”

“Dit had ik 20 jaar geleden waarschijnlijk niet gekund”

Als je je geïnspireerd voelt om wat plantaardiger te gaan eten, heeft Shane een aantal fantastische tips voor iedereen die de stap zet naar een veganistisch dieet. Hij zegt dat je klein moet beginnen en je moet concentreren op het veganistisch maken van je favoriete maaltijden.

“Begin met kleine veranderingen, ga niet cold turkey. Ik heb een vriend gehad die dat deed en er echt mee worstelde omdat het zo’n grote verandering is.

“Er zijn nu zoveel opties. Ik zal eerlijk zijn, dit had ik 20 jaar geleden waarschijnlijk niet gekund omdat er niet zoveel keuze zou zijn geweest, terwijl nu iedereen zoveel opties heeft op het gebied van veganistische alternatieven. Dus gewoon nadenken over wat je wel lekker vindt en denken: ‘Ok, ik kan dit nog steeds hebben, maar het zal iets anders zijn’. Omarm het en probeer het gewoon.”

Planning is ook de sleutel om je veganistische leven gemakkelijker te maken. Voor Shane was onvoorbereid zijn een van de moeilijkste obstakels die bij veganisme hoorden.

“Ik denk dat het moeilijkste is als je weet dat je uitgaat, als je moet reizen of werken of ergens heengaat, het vooruit plannen is dan essentieel. De meeste plekken hebben vegan opties, maar je moet het gewoon goed inplannen. ”

“Gewoon een lekkere burger, het is geweldig, ik ben er dol op.”

Veel veganistische nieuwkomers maken zich zorgen dat ze hun favoriete cheat-maaltijden niet meer kunnen eten nadat ze de verandering hebben aangebracht. Maar Shane bewijst dat dat niet het geval hoeft te zijn. Hij krijgt nog steeds zijn favoriete ‘cheat meal’ en geniet van elke hap. Ook al was het niet zo vanaf het begin…

“Ik hou echt van een lekkere burger. Veganistische kaas is discutabel.., maar er zijn enkele plaatsen waar je een afhaalmaaltijd kunt krijgen en de kaas is daar eigenlijk best lekker. Misschien is het gewoon omdat ik er wat meer aan gewend ben geraakt, want de eerste paar keer dat ik het had, dacht ik ‘dit is walgelijk’. Maar ja, een lekkere burger, een beetje facon (nepbacon..), een lekker beetje saus – gewoon een ordinaire burger, het is geweldig, ik ben er dol op.’

Bericht om mee naar huis te nemen

Shane heeft sinds Veganuary 2020 niet meer achterom gekeken en heeft een aantal levensveranderende voordelen ervaren door zijn dieet te veranderen. Hoewel iedereen anders is – het kan niet worden gegarandeerd dat je dezelfde voordelen zult ervaren als Shane – verhoogt het eten van meer plantaardig voedsel je inname van groenten en is het beter voor de planeet.

Als je deze maand veganist wordt, bekijk dan onze veganistische supplementenroutine en maaltijdplan van onze voedingsdeskundige.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

5 eenvoudige veganistische maaltijden voor beginners

Recepten

5 eenvoudige veganistische maaltijden voor beginners

2022-01-08 10:00:21van Monica Green

7 verrassende voordelen van een veganistisch dieet

Voeding

7 verrassende voordelen van een veganistisch dieet

2021-11-01 12:30:50van Monica Green

7 supplementen die veganisten moeten nemen

Supplementen

7 supplementen die veganisten moeten nemen

2021-11-02 09:00:01van Jamie WrightMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.