Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Yoga v.s Pilates – Wat Is Het Verschil?

Yoga v.s Pilates – Wat Is Het Verschil?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Heb je het gevoel dat je iets meer flexibiliteit of wat sterkere buikspieren kan gebruiken? Of je nu een bodybuilder of een hardloper bent, de voordelen van het nemen van Pilates of yoga lessen kunnen groot zijn!

Voor een buitenstaander kunnen Pilates en yoga erg op elkaar lijken, waardoor je je misschien een beetje verward voelt over welke van de twee je moet kiezen. Dus, wat zijn nou de verschillen tussen Pilates en yoga? Zijn die er überhaupt? Laten wij het eens uitzoeken.

Geheel verschillende landen en eeuwen

Als dit geen groot verschil is, weten we niet wat het wel is. Yoga is duizenden jaren lang ontwikkeld. Het werd ongeveer 5000 jaar geleden voor het eerst ontwikkeld en ontdekt in Noord-India. Dat is ver weg van de glimmende studio in je plaatselijke sportschool.

Pilates is een relatieve nieuwkomer in vergelijking met yoga, die pas ongeveer 100 jaar geleden is ontstaan. Het werd uitgevonden door een man genaamd Joseph Pilates, uit Duitsland. Het is ontworpen om te worden gebruikt in revalidatie - iets waar het vandaag de dag nog steeds door wordt gebruikt.

Ademhaling maakt het verschil

Voordat we hier op ingaan, willen we één ding duidelijk maken: ademhaling is belangrijk bij zowel yoga als Pilates (en voor overleving uiteraard), maar de manier waarop het wordt gedaan, is iets anders. Voor yoga en Pilates is ademhaling belangrijk als je door verschillende posities beweegt - je instructeur zal je meestal begeleiden wanneer je moet ademen tijdens elke oefening.

Hier verschillen ze. Je yogaleraar zal je meestal vragen om uit je buik te ademen. Het wordt ook gebruikt om je te helpen een meer kalmerende en meditatieve staat te bereiken door je te laten concentreren op elke in-en uitademing.

Omdat je in Pilates vaak je buikspieren nodig hebt, zal je instructeur je vragen om meer in je borst en rug te ademen in plaats van vanuit je buik. Dit wordt ook wel laterale ademhaling genoemd.

 

Yoga is spiritueler

Dit is absoluut een van de grootste verschillen tussen de twee. Wil je een meditatieve ervaring die werkt op flexibiliteit en de geest kalmeert? Kies dan voor een yogales.

Als je wat meer op zoek bent om spieren te activeren, aan je evenwicht werkt of herstelt van een blessure, dan is Pilates waarschijnlijk iets meer voor jou.

Pilates maakt gebruik van machines

Voordat je in de war raakt, worden zowel yoga als Pilates grotendeels op matten uitgevoerd en beide kunnen zonder apparatuur worden gedaan. Hoewel yoga helemaal draait om het gebruik van je eigen lichaamsgewicht, kan Pilates ook speciale Pilates-weerstandsmachines gebruiken. Vergeet niet dat Pilates meer gaat over het conditioneren van het lichaam, terwijl yoga meer meditatief kan zijn.

Deze machines worden reformer-machines genoemd. Net als de rest van pilates, worden ze gebruikt om kracht te verbeteren, in balans te komen en onevenwichtigheden te herstellen of herstel van blessures te stimuleren.

Yogalessen kunnen sterk verschillen

Zoals je zou verwachten met alles dat zich in de loop van duizenden jaren heeft ontwikkeld, zijn er veel verschillende soorten yoga. Sommige lessen gaan meer over kalmerende, meditatieve beweging, terwijl anderen zich richten op het conditioneren van het lichaam en kiezen voor een snellere, effectievere les, zoals hete yoga, die in een zeer warme ruimte wordt uitgevoerd.

Pilates verschilt niet zoveel van klas tot klas - je zult bewegingen uitvoeren die zich richten op core strength en het conditioneren van het lichaam. Dat betekent niet dat het sinds de jaren 1920 helemaal niet is veranderd. Er zijn nieuwe bewegingen ontwikkeld om de (negatieve) symptomen van het moderne leven te behandelen, zoals de hele dag aan een bureau zitten.

Voor zowel yoga als Pilates is het belangrijkste aspect dat de aard van de klas zal veranderen afhankelijk instructeur. Zorg ervoor dat de persoon die je les geeft is gekwalificeerd is om het soort klas te geven waarnaar je op zoek bent.

Bericht om mee naar huis te nemen

Denk ten slotte na over wat je uit de klas wilt halen - wil je zweten? Probeer hete yoga of een Pilates-les met een hogere intensiteit. Wil je ontspannen en contact maken met jezelf op een hoger niveau? Probeer een meer meditatieve vorm van yoga. Hoewel beide klassen sterk kunnen verschillen, kunnen ze je op een hele reeks manieren ten goede komen, zowel mentaal als fysiek, dus neem een ​​mat en probeer het eens!

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein