Training

Horrorfilms kijken verbrandt calorieën

Het is weer die tijd van het jaar. De enge maskers gaan op, en binnenkort loopt er een legertje kinderen rond met Halloween-emmers en plastic hooivorken.

Horrorfilms kijken is een van de leukste dingen van Halloween. Maar wist je dat als je ernaar kijkt, je net zoveel calorieën kunt verbranden als in een typische chocoladereep zit?

Goed nieuws voor mensen die liever op de bank kruipen dan naar de sportschool gaan. Laten we eens kijken wat de vermoedelijke redenen zijn voor deze verrassende vorm van calorieverbruik.

Een studie uit 2012, uitgevoerd door de University of Westminster, heeft de zuurstofopname, de kooldioxide-output en de hartslag van deelnemers gemeten terwijl ze naar 10 populaire horrorfilms keken.

Ze ontdekten dat het kijken naar een horrorfilm van 90 minuten tussen de 100 en 185 calorieën verbrandt, ongeveer evenveel als een korte wandeling.

Ze rangschikten de bekeken films op volgorde van de meeste verbruikte energie tot de minste:

 1. The Shining: 184 calorieën
 2. Jaws: 161 calorieën
 3. The Exorcist: 158 calorieën
 4. Alien: 152 calorieën
 5. Saw: 133 calorieën
 6. A Nightmare on Elm Street: 118 calorieën
 7. Paranormale activiteit: 111 calorieën
 8. Het Blair Witch-project: 105 calorieën
 9. The Texas Chainsaw Massacre: 107 calorieën
 10. [Rec]: 101 calorieën

Maar waarom verbrandt het kijken naar een horrorfilm meer calorieën? Richard McKenzie, een hoofdonderzoeker van het onderzoek toen het werd uitgevoerd, zei:

“Terwijl de hartslag versnelt en het bloed sneller door het lichaam pompt, ervaart het lichaam een ​​golf van adrenaline. Het is deze afgifte van snelwerkende adrenaline, geproduceerd tijdens korte uitbarstingen van intense stress (of in dit geval veroorzaakt door angst), waarvan bekend is dat het de eetlust vermindert, het basaal metabolisme verhoogt en uiteindelijk meer calorieën verbrandt .”(1)

De onderzoekers ontdekten dat de films met de meeste “springangst”-momenten de beste calorieverbranders zijn, omdat ze de grootste toename van de hartslag veroorzaken.

De bevindingen van het onderzoek moeten mogelijk worden ingenomen met een snufje gezouten popcorn, omdat het een kleine steekproefomvang (10 personen) gebruikt en in opdracht van LoveFilm werd gemaakt, die al dan niet een gevestigd belang had bij het stimuleren van de filmverkoop rondom halloween.

Hoewel het misschien nooit bedoeld was om serieus te worden genomen, betekent dat niet dat er geen kern van waarheid in de bevindingen zit.

Een soortgelijk onderzoek wees ook uit dat stress calorieën verbrandt.(1) Het onderzoek nam 12 gezonde jonge mannen en toonde hen twee soorten films: een stressverwekkende horrorfilm en, als controle, romantische familiefilms. Het werd uitgevoerd in een cross-over design, wat betekent dat de deelnemers tijdens de proef beide filmgenres hebben ervaren.

De onderzoekers ontdekten dat de meer stressveroorzakende horrorfilms een grotere stijging van het energieverbruik veroorzaakten in vergelijking met de romantische films.

Maak je geen zorgen als je geen horrorfan bent. Een andere studie wees uit dat lachen, de beruchte andere fysiologische reactie op angst, ook kan helpen het energieverbruik te verhogen, door tussen de 2-10 calorieën te verbranden voor elke 10-15 minuten echt lachen.(2)

Een laatste ding om op te merken is dat de onderzoekers die de studie van de Universiteit van Westminster hebben uitgevoerd, hebben gespecificeerd dat alle films zonder afleiding moeten worden bekeken. Dat betekent geen telefoons – wat voor sommigen van jullie pas echt angstaanjagend moet klinken.


 1. Weststrate, J. A., Van der Kooy, K., Deurenberg, P., & Hautvast, J. G. (1990). The effect of psychological stress on diet-induced thermogenesis and resting metabolic rate. European journal of clinical nutrition, 44(4), 269–275.
 2. Buchowski, M. S., Majchrzak, K. M., Blomquist, K., Chen, K. Y., Byrne, D. W., & Bachorowski, J. A. (2007). Energy expenditure of genuine laughter. International journal of obesity (2005), 31(1), 131–137. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803353


Jamie Wright

Jamie Wright

Schrijver en Expert

Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.