0 Winkelmandje

Er zijn op dit moment geen producten in jouw winkelmandje

Supplementen

Is wei-eiwit vegetarisch?

Wei-eiwit is om vele redenen een populair supplement. Het is op grote schaal beschikbaar, komt in verschillende vormen (voorgemengd, gepoederd, isoleer, enz.) En is in honderdenden verschillende smaken te verkrijgen. Daarbij is het heel gemakkelijk om onderweg te consumeren. Wei-eiwit is ook een van de meest onderzochte supplementen in termen van voordelen. Atleten en niet-atleten gebruiken het om verschillende redenen, waaronder het opbouwen of behouden van spiermassa, het vergroten van kracht en power, en zelfs gewichtsverlies.(1) Maar kunnen vegetariërs wei-eiwit ook gebruiken? Het korte antwoord is ja – wei-eiwit is vegetarisch.

Waarom is wei-eiwit vegetarisch?

Voedingsmiddelen die rechtstreeks van dieren afkomstig zijn – zoals kipfilet, rundergehakt of kalkoen (vlees) – zijn de producten die vegetariërs vermijden. De meeste vegetariërs consumeren echter producten die zijn gemaakt door dieren of van dierlijke producten afkomstig zijn. Hoewel deze keuzes persoonlijk zijn en van de ene vegetariër naar de andere kunnen verschillen, eten velen nog steeds kippeneieren of honing gemaakt door bijen. De categorie zuivelproducten, gemaakt van koemelk, is een primaire bron van eiwitten voor veel vegetariërs die geen vlees eten.

Mensen die een veganistisch dieet volgen, kiezen er voor om geen wei-eiwit te consumeren, omdat ze zowel dierlijke producten als producten die door dieren worden geproduceerd (bijvoorbeeld melk) vermijden.

 

Waar wordt wei-eiwit van gemaakt?

Wei-eiwit is een van de belangrijkste componenten van melk en is afgeleid van de vloeistof die zich tijdens het maken van kaas van de ‘wrongel’ scheidt. Dit natuurlijke bijproduct van de kaasproductie is goed voor ongeveer 20% van het eiwit in koemelk.(2) Wei blijft echter laag in lactose en is daardoor gemakkelijk verteerbaar.

Er zijn drie vormen van wei-eiwit op de markt: weiconcentraat, wei-isolaat en wei-hydrosylaat.(3) De vloeistof die overblijft bij het kaasbereidingsproces wordt verder verfijnd, waardoor het water-, vet- en lactosegehalte wordt verwijderd en het poeder eindigt in weiconcentraat. Wei-isolaat en hydrolysaat worden nog verder verwerkt tot een meer geconcentreerde vorm (isolaat) en vervolgens afgebroken in kleinere aminozuurketens (hydrolysaat), die diverse voordelen zoals snellere opname en vertering hebben.(3)

 

Wat zijn de verschillende soorten vegetarisme?

Niet alle vegetariërs sluiten of nemen hetzelfde voedsel in hun dieet op, maar er zijn drie algemene ‘categorieën’ van vegetarisme:

  • Lacto-vegetarisch: heeft zuivelproducten in hun dieet, maar geen vlees, varkensvlees of gevogelte
  • Ovo-vegetarisch: heeft eieren in het dieet, maar geen vlees, varkensvlees of gevogelte
  • Pescetarian: heeft vis in hun dieet, maar geen vlees, varkensvlees of gevogelte

Sommige vegetariërs staan ​​combinaties van deze voedingsmiddelen in hun voeding toe. Sommigen identificeren zichzelf bijvoorbeeld als “lacto-ovo-vegetariërs” die zuivelproducten en eieren eten, of “ovo-pescatarians” die eieren en vis eten, maar geen zuivelproducten.

 

Vegetarische eiwitbronnen

1. Zuivel

De meeste vegetariërs consumeren zuivelproducten en ze kunnen een belangrijke eiwitbron in hun dieet zijn. Veel zuivelproducten zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten – yoghurt, kwark, melk, kaas, enz. Deze producten zijn ook verkrijgbaar in verschillende gradaties van vet en toegevoegde suikers, wat veel opties biedt voor gezondere eiwitbronnen.

2 Eieren

Eieren zijn een andere veel voorkomende eiwitbron wanneer ze deel uitmaken van het dieet, maar hebben een hoger vet- en cholesterolgehalte dan vetarme of vetvrije zuivelopties.

3. Vis

Als vis een onderdeel is van een vegetarisch dieet, biedt het een breed scala aan opties, van vetarm tot omega-3-rijke eiwitbronnen zoals zalm.

4. Plantaardige bronnen

Naast eieren, zuivel en viseiwitbronnen consumeren vegetariërs idealiter ook een breed scala aan plantaardige eiwitbronnen. Bonen, erwten, soja en linzen zijn rijk aan eiwitten en goed verkrijgbaar. Sommige volle granen (zoals quinoa of bruine rijst) zijn ook rijk aan eiwitten en veel groenten en fruit bevatten eiwitten in kleine hoeveelheden.

Hoe zit het met plantaardige eiwitpoeders?

Plantaardige eiwitpoeders zijn steeds meer te verkrijgen. Velen zijn gemaakt van soja-, rijst-, hennep- of erwteneiwitten. Vaak bevatten plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren (die ons lichaam niet zelf kan aanmaken), maar wei-eiwit wel. Hoewel plantaardige eiwitpoeders de laatste jaren veel vaker voorkomen, is wei nog steeds beter verkrijgbaar en meestal goedkoper.

Bericht om mee naar huis te nemen

“Vegetarisch” kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen die dierlijke producten in hun dieet proberen te beperken. Wei-eiwit wordt echter gemaakt van melk, wat een dierlijk product is, en niet van vlees, waardoor het in het algemeen geschikt is voor vegetarische consumptie. De toegankelijkheid, het gemak en het bewezen voordeel van het gebruik van wei-eiwit als supplement maken het een gemakkelijke keuze om te nemen – of je nu een vegetarisch dieet volgt of niet.


1. Pasiakos, S. M., McLellan, T. M., & Lieberman, H. R. (2015). The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic reviewSports Medicine45(1), 111-131.

2. USDA. 2015. Agricultural Marketing ServiceAMS – USDA. [Online] April 24, 2015. [Cited: January 15, 2019.]



Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.