Onze atleten

The Hijabi Boxer over hoe ze van plan is ‘de wereld van boksen te veranderen’

In 2019 hief de International Boxing Association een verbod op het dragen van religieuze kleding in de ring op. Deze beslissing is iets dat Safiyyah Syeed, ook bekend als The Hijabi Boxer, aangreep als haar kans om in de ring te komen.

Ter ere van ons gevechtsspecifieke assortiment Engage dat voor de tweede keer wordt gelanceerd, praatten onze vrienden bij MP Clothing met Saf over het moment waarop ze besloot te gaan boksen, wat haar gemotiveerd houdt, zelfs tijdens enorme uitdagingen en wat de toekomst biedt voor The Hijabi Boxer.

“Ik vind iets dat ik leuk vind en ik blijf erbij”

De in Bradford geboren Safiyyah werd de eerste vrouw die een boksring betrad met een hijab nadat ze de sport had beoefend als een manier om te herstellen van zowel een langdurige ziekte als haar eetstoornis.

“Ik had een langdurige ziekte, ik was twee en een half jaar ziek en sloot eigenlijk een pact met mezelf door een lijst op te schrijven van dingen die ik ging doen als ik eenmaal beter was, en boksen stond op die lijst.

Na mijn ziekte had ik een eetstoornis en boksen was hetgene dat me door beide heen hielp. Ik heb tot nu toe heel veel op de lijst gedaan, ben afgestudeerd aan twee leerbanen, werkte in de IT, de detailhandel en een van de meest inspirerende dingen was werken in een verpleeghuis, wat het beste was dat ik ooit heb gedaan.”

Safs werk met de bewoners van het verpleeghuis gaf haar de inspiratie om alles wat ze had in haar bokscarrière te steken.

“Eén ding dat ik leerde van de oudere mensen met wie ik sprak, was om zonder spijt te leven, en daarom heb ik die lijst doorgenomen. Ik had de mentaliteit om vijf of zes verschillende dingen te doen en als ik iets vind dat ik leuk vind, blijf ik erbij.”

“Als je er mentaal niet bij bent, ga je niet winnen”

Het draait allemaal om mindset voor Saf. Ze heeft geen familie of vrienden die haar van buiten de ring aanmoedigen, dus het moet allemaal van binnenuit komen.

“Weet je wat, mijn geest is anders. Elke dag ben ik omringd door mensen in de sportschool waarvan de ouders elke sessie bekijken, mensen pushen of ze doen het omdat hun broer of neven aan het boksen zijn. Niemand pusht mij, niemand kijkt naar me, het is dan ook anders omdat het persoonlijk is. Als ik in de ring sta, is het eerlijk gezegd een mental game. Ik spreek veel met mijn coach over hoe je fysiek 100% kunt zijn, maar als je er mentaal niet bent, ga je niet winnen.”

“Ik krijg honger als mensen aan me twijfelen”

Als pionier voor Hijabi-vrouwen in het boksen, heeft Saf een aantal ongelooflijke steunbetuigingen ontvangen, maar helaas ook veel vijanden. Iets dat zowel haar grootste uitdaging als haar grootste motivator was.

“Het is duidelijk dat een vrouwelijke bokser met een hijab uit de Aziatische gemeenschap zeer zeldzaam is, ik krijg ofwel 100% steun of mensen vragen me wat ik aan het doen ben. In het begin had ik veel twijfelaars, maar het heeft me sterker gemaakt, het maakt me hongerig als mensen aan me twijfelen. Nu doen sommige van dezelfde mensen alsof ze me kennen of steunen, eerst lachten ze, nu steunen ze me.”

“Bij boksen wil je bijna meer pijn”

Toen MP Saf vroeg welk advies ze zou geven aan iedereen die overweegt te gaan boksen, was haar advies duidelijk en eenvoudig.

“Ga ervoor, denk er niet over na. Het gevoel erna is geweldig, pijn is tijdelijk. Je verlaat de sportschool en denkt ‘WOW, ik ging dood tijdens die sessie, maar voel me nu GEWELDIG’. Het is raar, in het leven als er pijn of stress is, heb je meestal zoiets van ‘vergeet dit’, maar met boksen wil je bijna meer pijn, het is vreemd.”

“Ik wil de bokswereld veranderen”

Saf heeft grote ambities voor de komende jaren van haar carrière, en het lijkt erop dat niets haar in de weg zal staan.

“Hopelijk heb ik straks een paar medailles! Maar echt, ik wil de bokswereld veranderen. De medailles en riemen zullen komen, maar ik wil genieten van het proces, mezelf een schouderklopje geven en waarderen wat ik heb gedaan. Het doel is om het spel te veranderen en mijn merk op te bouwen. Ik wil gewoon een level omhoog. Mijn nalatenschap is het belangrijkste voor mij, ik wil positief zijn voor de Aziatische gemeenschap, ik kan de negatieve punten niet veranderen, maar ik kan nog steeds een positieve impact hebben.”

“Ik kan me bedekken en toch voel ik me super comfortabel”

De nieuwe Engage-reeks is ontworpen om je koel en comfortabel te houden, zodat je bijna alles aankunt. Dit is wat Saf te zeggen had over hoe Engage haar training ten goede komt.

“Om eerlijk te zijn, heb ik nooit mijn best gedaan om specifiek MP te kopen, maar sinds ik het voor training ben gaan dragen, realiseerde ik me dat het geweldig is. Ik heb mensen gehad die me naar het assortiment vroegen en ik heb het zelfs meegenomen naar trainingskampen.

Wat ik zo leuk vind aan MP is hun brede assortiment dat andere merken gewoon niet hebben. Andere merken hebben leuke dingen, maar het is altijd strak en vaak onthullend. Ik heb bijvoorbeeld iets nodig om onder mijn vest te doen om me te bedekken, dus ik heb daarvoor een MP-top met lange mouwen, ideaal.

Het is duidelijk dat ik bescheiden moet zijn in mijn kleding, en daarom hou ik van MP, ik kan me bedekken en me toch super comfortabel voelen. Zelfs als ik niet aan het trainen ben, draag ik het. Je hoeft ook niet zoveel geld uit te geven als bij andere merken voor gymkleding, wat een groot pluspunt is!”

Bericht om mee naar huis te nemen

Saf verandert de game in het boksen. Saf’s rol in de sportwereld is van onschatbare waarde, omdat zij zoveel andere jonge moslimvrouwen inspireert om aan sport te doen, ongeacht hun keuzes.

Haar ambitie om grenzen te blijven verleggen en percepties te veranderen en medailles te winnen is ongelooflijk, en we zijn verheugd om haar de tools te geven om haar te helpen de top te bereiken.

Blader nu door ons Engage-assortiment om de look van Saf te krijgen. En bekijk de Instagram-pagina van MP om op de hoogte te blijven van de nieuwste lanceringen.

Meer zien van MP-clothing?

BEKIJK DIT OOK:

Onze top 5 squat proof leggings, beoordeeld door jou

Kleding

Onze top 5 squat proof leggings, beoordeeld door jou

2021-05-12 14:00:42van Monica Green

Vind je flexibiliteit met Composure 2.0 | Gemaakt voor yoga

Kleding

Vind je flexibiliteit met Composure 2.0 | Gemaakt voor yoga

2021-04-29 14:00:40van Monica Green

We hebben een gymkit voor Calisthenics ontwikkeld | Training 3.0

Kleding

We hebben een gymkit voor Calisthenics ontwikkeld | Training 3.0

2021-04-26 14:00:12van Monica GreenMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.