Onze atleten

Pull-Up-uitdaging op bewegende helikopter

Stan Browney houdt van een uitdaging. Meestal heeft hij niet veel meer nodig dan wat fitnessapparatuur en een beetje vastberadenheid. Maar deze is niet zo gemakkelijk om thuis te proberen. Voor zijn laatste challenge wilde Browney het wereldrecord voor de meeste pull-ups in 60 seconden breken … op een bewegende helikopter.

 

De uitdaging

Het is een record dat Browney en zijn vriend Arjen al een tijdje in het vizier hebben. 23 pull-ups in een minuut, gehaald door de Armeense Roman Sahradyan in 2021.. Dat was de lat die ze moesten nemen. Het zou moeilijk zijn, maar niet onmogelijk.

Ze hadden nooit geluk gehad met het vinden van een helikopter, wat altijd het grootste struikelblok was geweest. Maar nadat Browney er op de een of andere manier in slaagde er een te regelen, was de recordpoging begonnen.

Het tweede dat ze nodig hadden, was geschikte trainingsapparatuur. Browney en co hebben thuis veel optrekstangen, maar ze moesten de omstandigheden van de uitdaging zo goed mogelijk nabootsen.

Helikopterlandingsskids zijn dikker en moeilijker vast te pakken dan je typische optrekstang. Ze bewegen ook in de lucht. Dus wat doe-het-zelf was nodig. Nadat Arjen een zwaaiende optrekstang uit PVC-buis en touw had gemaakt, hadden ze precies wat nodig was om te oefenen.

pull-up

Het derde wat nodig was, was een wereldrecordscheidsrechter. Browney vulde de aanvraag in en verzond deze, en op dezelfde dag werd deze goedgekeurd. Zes dagen voordat de challenge zou beginnen, hadden ze toestemming om op te stijgen.

Maar toen de jongens zich voorbereidden om het record te verbeteren, kwamen ze in turbulentie terecht, waardoor hun dromen op de grond dreigden te vallen. Vanwege veiligheidsredenen kon de uitdaging in Nederland niet worden voltooid, dus moesten ze het uitstellen totdat ze alternatieve regelingen konden treffen.

Als je al eerder een van Browney’s video’s hebt bekeken, weet je dat er veel voor nodig is om hem te stoppen als hij eenmaal op gang is. En deze uitdaging was niet anders. Na bijna alles geprobeerd te hebben, konden ze eindelijk de recordpoging weer van de grond krijgen. Ze hadden een nieuwe datum, een nieuwe deadline en een nieuw land. Browney en Arjen vertrokken naar buurland België.

De dag van de uitdaging

40 dagen later kwamen Browney en Arjen aan op het vliegveld in België. Daar ontmoetten ze de officiële scheidsrechter, die de strikte regels van de recordpoging uiteenzette:

Reglement:

  • Het lichaam van de deelnemer moet recht blijven met slechts een lichte buiging in de knie toegestaan
  • De kin van de deelnemer moet de landingsbalk van de helikopter passeren om de herhaling te tellen.

Na maanden van training was Arjen de eerste die op de plaat stapte en 24 herhalingen voltooide. De scheidsrechter controleerde of zijn lichaam de hele tijd recht bleef en zijn kin de lat passeerde voor elke herhaling, en overhandigde Arjen zijn wereldrecordcertificaat.

Browney was de volgende en hij had een nieuw record te verslaan. Na de controles van de arbiter werd bevestigd dat hij 25 herhalingen had voltooid en de nieuwe houder van het record was. Twee wereldrecords gebroken op één dag, eerst door Arjen en daarna door Browney. Ik denk dat je kunt zeggen dat de challenge een succes was.

Bericht om mee naar huis te nemen

Op dit moment is er niets dat Browney zou kunnen doen dat me zou verbazen. Elke nieuwe uitdaging lijkt onwaarschijnlijker en ambitieuzer dan de vorige. Eerlijk spel voor Browney en Arjen, dat wel. Ze lieten het er gemakkelijk uitzien. Ik ben benieuwd wat ze nu van plan zijn.

Meer zien van Stan?

BEKIJK DIT OOK:

Stan Browney demonstreert de extreme voorbereiding die nodig is voor fotoshoots

Onze atleten

Stan Browney demonstreert de extreme voorbereiding die nodig is voor fotoshoots

2022-08-15 20:00:18van Emily Wilcock

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

2021-11-30 12:00:15van Just van den Brekel

10 Minuten Chest Workout voor Thuis | Push Up Workout met Stan Browney

Training

10 Minuten Chest Workout voor Thuis | Push Up Workout met Stan Browney

2021-02-13 14:00:31van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.