Onze atleten

Stan Browney demonstreert de extreme voorbereiding die nodig is voor fotoshoots

Trouw aan de typische fitnesskalender, bracht Stan Browney de wintermaanden door met bulken, waarbij hij zijn calorieën en eiwitten verhoogde om spiermassa op te bouwen. En het werk werd beloond. Vier maanden hard trainen en een gewichtstoename van zeven kilo.

Hij was tevreden met zijn gewichtstoename, totdat hij een e-mail ontving waarin hij werd uitgenodigd voor een fotoshoot in een tijdschrift over 30 dagen. Het was een kans die hij niet kon afslaan, maar om op tijd klaar te zijn, moest hij zijn lichaamsvet veel eerder verminderen dan hij oorspronkelijk had gepland.

 

We zouden nooit “quick fixes” aanbevelen als het gaat om vetverlies. Een 30-daagse cut als deze is geen duurzame manier om op lange termijn gelukkig en gezond te zijn. Maar Stan had een deadline.

Het zou moeilijk zijn, maar Stan is altijd in voor een uitdaging. En zijn maat Arjen zou hem op deze uitdaging vergezellen. Hoewel Arjen een tegendoel had – hij wilde massa toevoegen – moesten ze allebei de maand extreem hard werken.

Stan legde zichzelf 30 dagen lang een strikte routine op, waaronder:

  • Zeer koude douches
  • Calorieën heel zorgvuldig volgen – minder calorieën eten en focussen op eiwitrijk voedsel
  • Veel trainingen – Stan uitdagen ondanks het energieverlies door zijn calorietekort
  • Lopen of rennen waar mogelijk in plaats van autorijden
  • Cardio en heel erg veel ervan

De routine van Arjen

Arjen had niet zo’n strikte routine. Het ging bij hem vooral om eten. Veel. Zijn dieet vereiste dat hij elke dag drie lunches at. Maar dat is zijn eigen soort van hard werken, nietwaar?

De uitdaging

Browney ging in het begin van de uitdaging goed van start. Hij hield zich strikt aan de strikte regels die hij zichzelf had opgelegd en op dag zes was hij 1,7 kg afgevallen, waardoor zijn lichaamsgewicht was gedaald tot 83,9 kg.

Maar na dit punt werden de trainingen zwaarder.

Calorieën zijn energie en als je een calorietekort hebt, consumeer je minder energie dan je verbruikt. Dit maakt het sporten erg moeilijk.

Stan vertrouwde op Impact Protein Shakes om zichzelf sterker te voelen. 25g eiwit in een fles was een grote hulp. Hij voelde zich ook sterker dan voorheen, ook nu hij lichter werd.

En hij was niet de enige die vooruitgang boekte. Arjens spieren zagen er voller uit en hij was erin geslaagd om 0,9 kg aan te komen.

Op dag 15, halverwege, was Stan nog eens 1,3 kg afgevallen, waardoor hij in totaal 82,5 kg was. Hij was blij met zijn vooruitgang, maar er moest nog veel gebeuren.

Maar toen kwam de teleurstelling: op dag 22 werd de shoot afgelast. Zonder een einddatum om naar toe te werken, waren Stan en Arjen moedeloos.

Ongeveer een maand later, toen de shoot nog steeds niet was verplaatst, namen Stan en Arjen het heft in eigen handen. Ze besloten de uitdaging weer op te pakken en mailden de organisatoren van de shoot om te zien of ze een nieuwe datum in de agenda konden krijgen. De organisatoren gingen akkoord en planden een nieuwe shoot. Stan en Arjen hadden 30 dagen om zich klaar te maken.

Twee weken in de nieuwe shred, Stan was tot 80,5 kg gedaald en zijn buikspieren begonnen te tonen. Maar zijn productiviteit begon ook te dalen – waarschijnlijk vanwege zijn lage calorie-inname.

Hoewel hij goed op weg was om zijn doel te bereiken, is het duidelijk dat hij dit niet veel langer dan de 30 dagen had kunnen doen. Maar hij had genoeg Myprotein-supplementen om hem op de been te houden, namelijk eiwitkoekjes en protein pancakes.

Arjen daarentegen was nooit de keuken uit. Hij bracht al zijn tijd door met koken en eten.

Laatste week

Met nog maar zeven dagen tot de shoot, ging de voorbereiding naar een hoger niveau. Koolhydraten gingen uit het raam en de focus verschoof naar eiwitten, vetten en water.

En met nog twee dagen te gaan, bereikten de zaken een heel ander niveau. Stan en Arjen namen voor 30 uur lang hun laatste slokjes water. Dit is iets dat we zeker niet aanbevelen, maar het heeft hen gebracht waar ze wilden zijn. Op dag 29 bereikte Stan 80,1 kg. En toen kwam het carb loading. Paradijs.

En dat was het. Een calorietekort in combinatie met voorbereidingstechnieken voor bodybuildingwedstrijden, zoals het verminderen van het watergewicht en het laden van koolhydraten, bracht Stan bij zijn doel. Maar het was verre van gemakkelijk, en verre van duurzaam. Laten we die fotoshoot-foto’s eens bekijken.

Arjen:

Bericht om mee naar huis te nemen

De fotoshoot ging goed zoals ze hadden gehoopt, en ze kregen een aantal “epische” foto’s. Zowel Stan als Arjen bereikten een levenslang doel, namelijk om in het tijdschrift te verschijnen, en ze moesten het samen doen. “Dit is zoiets als een bucketlist”, zei Arjen.

Zoals we in dit stuk meer dan eens hebben gezegd – dit is absoluut geen goede manier om op de lange termijn af te vallen. Voor gewichtsverlies op de lange termijn stelt oom Richie (onze vaste voedingsdeskundige als je nieuw bent hier) voor tussen 100-200 minder calorieën dan je dagelijkse onderhoud. Dit is een realistische benadering die ervoor zorgt dat je niet snel verhongert en je motivatie verliest.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

Onze atleten

Meet The Athletes: Stan Browney | "Sinds mijn 15e heb ik nog maar één doel voor ogen'

2021-11-30 12:00:15van Just van den Brekel

Arie Boomsma Gaat Op Pad Met Browney | Short Series Aflevering 2

Training

Arie Boomsma Gaat Op Pad Met Browney | Short Series Aflevering 2

2021-07-19 07:00:47van Jennifer Blow

Pancake Challenge | Stan Browney vs. Anthony Kruijver

Voeding

Pancake Challenge | Stan Browney vs. Anthony Kruijver

2021-05-14 07:00:30van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.