Ga door naar belangrijkste inhoud
Onze atleten

‘Eén tip kan je leven veranderen’ | Mental Health Matters

‘Eén tip kan je leven veranderen’ | Mental Health Matters
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Een restrictief dieet en zware cardio waren vroeger het voedings- en bewegingsplan van fitnessinfluencer Lara Grove. Dat was totdat ze zich realiseerde dat het obsessieve streven om dun te zijn haar zwak, moe en ongelukkig maakte.

Sindsdien heeft Lara haar relatie met gezondheid en fitness volledig veranderd. Nu jaagt ze niet langer onbereikbare lichaamsnormen na, en ze heeft zich nog nooit zo goed gevoeld.

Lara deelt haar hernieuwde kijk met haar volgers op Instagram, waar ze een community heeft opgebouwd die waarde hecht aan  je lichaam op de juiste manier van brandstof voorzien en luisteren naar zijn behoeften.

Ik sprak onlangs met Lara om te praten over haar journey tot nu toe, de kracht van voeding en een positieve instelling, en hoe sociale media zelden de werkelijkheid weergeven.

Cardio en beperking

Toen Lara voor het eerst aan haar fitness journey begon, kende ze een ongezonde start. “Het grootste deel van mijn tienerjaren was ik heel erg een op cardio gebaseerd persoon. Ik wilde gewoon tenger en klein zijn, dus ik at letterlijk bijna niets.

Maar Lara realiseerde zich de nutteloosheid van deze strategie na een openhartig gesprek met een PT. “Ik zei eigenlijk tegen hem: ‘Ik ben niet aan het afvallen. Ik kijk en voel me verschrikkelijk. Dit zijn mijn doelen - hoe kom ik daar?'

"Hij zei: 'Je moet meer eten, goed trainen en stoppen met zoveel cardio.' En van daaruit stapte ik over op gewichtheffen, ik begon onderzoek te doen, mijn hoofd naar beneden, begon meer te eten en bouwde mezelf weer op om te eten een goede hoeveelheid voedsel. Nu is het zo'n passie voor mij.

Ondanks dat ze hard heeft gewerkt om haar manier van denken te veranderen, voelt Lara soms nog steeds die negatieve patronen in haar achterhoofd. “Er zit altijd wel iets in mijn achterhoofd. Als ik vorig jaar rond deze tijd te veel had gegeten en mijn calorieën had overschreden, zou ik me vreselijk hebben gevoeld. En ik zou mezelf hebben uitgehongerd en mezelf ervoor hebben gestraft. Nu heb ik die gedachten wel, maar ze zijn heel, heel onbewust. En ik heb meer zoiets van: 'Oké, ik heb te veel gegeten, maar ik zal morgen hard trainen en het als iets positiefs gebruiken.'"

Nu beschouwt Lara eten als brandstof: “Het hebben van een extra chocoladereep is niet het einde van de wereld. Het zal niet veranderen wie ik ben, hoe ik eruit zie, en als het me een goed gevoel geeft, dan ga ik het opeten. Het is begrijpen dat voedsel niet de vijand is en dat het niet iets is om bang voor te zijn. Eten maakt je sterker en gezonder.”

De sportschool en geestelijke gezondheid

Zoals veel jonge vrouwen had Lara het moeilijk tijdens haar tienerjaren. “Ik verloor mijn vader en er gebeurde heel veel in de zesde klas. Ik zat gewoon in zo'n slechte headspace en had echt geen idee hoe ik hier in godsnaam uit zou komen.

Mentaal op deze plek zijn, kan ertoe hebben geleid dat Lara aanvankelijk een ongezonde relatie met lichaamsbeweging had. Eerder gebruikte ze de sportschool als 'straf, niet als iets leuks'. Maar nu ziet ze de sportschool als 'een ontsnapping'. Het is de plek waar ik mezelf kan pushen en tot grenzen kan gaan die ik normaal nooit zou benaderen en het geeft me een goed gevoel.

“Het heeft zoveel meer voor me gedaan dan alleen fysieke uitdagingen. Het is een heel andere manier van denken en ik voel me een heel ander persoon dan vorig jaar door fitness en de sportschool. Het heeft mijn leven echt veranderd.”

De sportschool heeft Lara geholpen haar lichaam te waarderen voor wat het is en waartoe het in staat is: “Ik waardeer mijn lichaam en mijn leven nu zoveel meer dan voorheen. Omdat ik gewoon vol zat met zoveel haat en zoveel woede. En ik was aan het rouwen, en ik zag gewoon geen uitweg. Maar naar de sportschool gaan heeft me zojuist een nieuw perspectief op mezelf en een nieuw perspectief op het leven gegeven.

Gezonde eetgewoontes

Toen Lara haar eet- en fitnessgewoonten voor het eerst ten goede veranderde, kostte het haar wat tijd om te wennen aan het zien van een groter getal bij het wegen van zichzelf - maar uiteindelijk kwam ze daar. "Ik zou op de weegschaal gaan staan ​​en zeggen: 'Oh mijn god, ik kom aan.' zwaarder, je bent gevorderd. Maar op dat moment was het echt moeilijk om uit die cirkel te komen.

Het veranderen van je mindset rond eten en fitness is geen gemakkelijke of lineaire reis. Maar ondanks de moeilijkheid legt Lara uit dat het de moeite waard is:

“Het heeft tijd nodig. Maar ik denk dat als je toegewijd bent om dingen beter te maken en je leven beter te maken en je denken beter te maken, je het kunt doen. Het gaat minder om de cijfers, denk ik, en meer om hoe je je voelt, en er is veel voor nodig om dat punt te bereiken. Alsof ik niet meer om de cijfers geef. Als ik naar mezelf kan kijken en kan zeggen 'je ziet er goed uit', en ik voel me goed, dan is dat het enige dat nu voor mij telt.

Positieve instelling

Lara's Instagram en TikTok staan ​​vol positiviteit en motivatie, iets waar ze bijzonder gepassioneerd over is sinds het verlies van haar vader. “Mijn levensmotto is ‘leef elke dag alsof morgen niet is beloofd’, want dat is het niet.”

Lara moedigt iedereen aan om te waarderen wat ze kunnen en niet wat ze niet kunnen, om positiever te zijn, dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen en de mogelijkheden van het leven te vieren. “Zelfs dingen als naar de sportschool gaan, niet iedereen kan dat. Niet iedereen kan het betalen. Niet iedereen is er fysiek toe in staat. Dus ik sta vandaag op en ik doe wat ik wil doen en wat me gelukkig maakt, want morgen ben ik hier misschien niet.

Maar hoe houdt Lara deze positieve instelling vol? Het antwoord is meditatie.

Elke avond voordat ze gaat slapen, speelt Lara wat witte of bruine ruis en besteedt ze tijd aan het nadenken over de toekomst. Haar advies is om “uit te schakelen. Stop met denken aan wat er gisteren of een jaar geleden of twee jaar geleden is gebeurd. Denk na over hoe je wilt dat het volgende jaar eruit ziet.”

Deze nachtelijke oefening dient als een regelmatige herinnering aan Lara dat ze controle kan hebben over haar eigen gedachten. "Als je de manier waarop je op dingen reageert en over dingen denkt, kunt veranderen, kun je zo'n positieve invloed op jezelf hebben."

Sociale media versus het echte leven

Lara begon sociale media voor het eerst te gebruiken als een manier om haar vorderingen bij te houden, veganistische recepten met haar volgers te delen en het belang van goede voeding te verspreiden.

Haar berichten behandelen nog steeds al deze onderwerpen, maar ze heeft ook haar Instagram ontwikkeld tot een plek die positiviteit van het lichaam viert en ongezonde lichaamsidealen uitdaagt.

“Als ik één iemand kan helpen en één iemand iets heel anders kan laten zien, dan ben ik blij. Ik wil gewoon een positieve impact hebben op mensen, andere mensen een goed gevoel geven, zodat ze zich niet meer voelen zoals ik me vroeger voelde.”

Het is vooral belangrijk voor Lara om te laten zien dat sociale media geen waarheidsgetrouwe weergave is van het echte leven. Dit komt omdat ze zichzelf altijd vergeleek met zwaar bewerkte foto's als ze mentaal op een slechte plek zat, en ze voelde zich er altijd slechter door.

"Vroeger volgde ik sommige mensen en dacht ik: 'Oh mijn God, waarom zie ik er niet zo uit?' En dat heeft geen zin. Ik zal nooit op hen lijken omdat ze het hebben gefilterd, ze poseren en ze hebben goede belichting. Het is een goede hoek. Het is zo belangrijk om realistisch te zijn over je lichaam. Je hebt cellulitis, je hebt hoofdpijn, je hebt striae, wat dan ook. Ze betekenen niets. Het is normaal. Het is gewoon jouw lichaam.”

Lara gelooft in volledig eerlijk zijn met haar volgers, openlijk praten over wat ze heeft meegemaakt om op een gezonde plek te komen met eten en fitness. “Instagram kan zo giftig zijn in die zin dat niet iedereen overal transparant over is. Dat hoeft niet, maar ik weet dat ik dat een jaar geleden nodig had. Om de realiteit ervan te zien.

“Vorige week was ik in Amsterdam. Ik had zoveel gegeten dat ik een opgeblazen gevoel had en het deed zoveel pijn. Ik nam een ​​foto van mezelf en zette die op mijn verhaal, en ik had zoiets van: 'Ik at wat ik wilde. Geen calorie-tracking. Geen beperkingen. Ja, ik ben opgeblazen, maar het smaakte goed. En ik voelde me goed.'”

Het beste advies

Lara heeft zelf echte dieptepunten ervaren en heeft een paar woorden van advies voor iedereen die worstelt met het lichaamsbeeld en het gevoel van eigenwaarde.

“Ik was zo bang om toe te geven dat ik hulp nodig had. Maar toen ik dat eindelijk deed, realiseerde ik me dat ik niet de enige persoon ben die hulp nodig heeft. Ik denk dat er nog steeds zo'n stigma is rond het vragen om hulp, maar het is niets om je voor te schamen. Ik vind het soms nog steeds zo moeilijk om toe te geven dat ik het moeilijk heb omdat ik me kwetsbaar voel. Maar het is niets om bang voor te zijn. Het is in ieder geval dapper. Als je hulp nodig hebt, vraag er dan om. Omdat er veel mensen zijn die van je houden en om je geven en die je willen helpen.

"Een probleem gedeeld is een probleem gehalveerd. En een beetje advies kan je leven veranderen. Spreek dus gewoon iemand aan. Het is zo belangrijk om te weten dat je niet de enige bent. Omdat ik denk dat als je het moeilijk hebt, het zo eenzaam kan voelen. Maar dat is het nooit.”

Bericht om mee naar huis te nemen

Lara is een inspiratie en laat zien dat het mogelijk is om los te komen van een ongezonde relatie met lichaamsbeweging en te leren je lichaam te omarmen voor wat het is, niet voor wat het niet is. Als je een gezonde dosis lichaamspositiviteit op je tijdlijn nodig hebt, bekijk dan haar Instagram: @laravictoriafitness.

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
ounded around a kitchen table in 2004, Myprotein’s vision has always been to revolutionise how we power movement. In 2011 Myprotein became part of the THG family, and by 2016 we proudly claimed the title of the world’s leading online sports nutrition brand. Over the last 20 years, we’ve created game-changing supplements like Clear Whey and Dry Scoop Pre-Workout and launched new brands tailored to your needs including MP, Myvitamins, Myvegan and MyPRO. We exist to break boundaries. To help you cut through the noise in the fitness industry and get down to the information you can trust. Our blog features articles from trusted PT’s, nutritionists and dieticians with tons of experience in the industry. We listen to what topics you’re interested in, and dip into our pool of experts to give you information you can trust.
myprotein