Onze atleten

De Hijabi-bokser over ramadan, vasten en trainen

Voor moslims over de hele wereld is de ramadan dé heiligste maand van het jaar. Het wordt verondersteld de maand te zijn waarin Allah de eerste verzen van de Koran, het heilige boek van de islam, aan de profeet Mohammed openbaarde. Omdat de islam een ​​maankalender gebruikt, valt de ramadan elk jaar op een ander tijdstip. Het begint dit jaar op zaterdag 2 april en duurt tot zondag 1 mei.

Ramadan is een periode van viering, reflectie en een tijd om discipline te oefenen. Gedurende de maand vasten de deelnemers overdag en consumeren ze van zonsopgang tot zonsondergang geen voedsel of water. Zoals je je kunt voorstellen, kan dit het naar de sportschool gaan een beetje ingewikkelder maken. Maar veel moslims doen mee aan de ramadan terwijl ze actief blijven – het vergt alleen wat planning en toewijding.

Om inzicht te krijgen in hoe het is voor atleten die trainen tijdens Ramadan, sprak ik met Saf Syeed, AKA The Hijabi Boxer, om erachter te komen wat haar plan is voor de Ramadan dit jaar.

trainen tijdens ramadan

Hoe ziet een typische trainingsdag voor jou eruit tijdens de ramadan?

“Ik kan niet zeggen dat elke dag hetzelfde is. Soms geef ik er de voorkeur aan om om 2 uur ’s nachts te trainen voordat ik mijn vasten eindig, en soms geef ik er de voorkeur aan om te trainen voordat ik mijn vasten begin.

“Tijdens de ramadan ben ik dan ook flexibeler in mijn routine. Omdat ik normaal gesproken elke dag zou trainen, terwijl ik met Ramadan minder inplan en vooral kijk hoe ik me per moment voel.

“Dus ik blijf ofwel bij één sessie per dag en geef die sessie 100 procent, of ik kan mijn krachtsessie doen en dan mijn training ’s avonds doen nadat ik mijn vasten heb ‘geopend’. Ik ga er dit jaar gewoon mee spelen en oefenen.

“Ik ga met mijn team om de tafel zitten en kijken wat het beste werkt, omdat zij me kunnen adviseren wat het beste is voor mijn training.”

Hoe zorg je ervoor dat je voeding op punt blijft tijdens de Ramadan?

“Toen ik thuis woonde, hadden we het gebruikelijke grote feest, maar omdat ik op mezelf woon, is dat weer een voordeel omdat ik dat nu allemaal niet heb. Ik heb de neiging om maaltijden te bereiden in Ramadan, vooral rondom mijn training. Ik zorg ervoor dat ik mijn shakes heb tussen het openen van mijn vasten en het weer sluiten ervan. Dat soort dingen zijn heel belangrijk.”

Is de ramadan dit jaar minder een uitdaging?

“Het is altijd een uitdaging, vooral voor je routine en training. Maar ja, ik ben blij dat we onze zomers terug hebben!”

Wat voor effect heeft vasten op je prestaties?

“Na de eerste zware dagen raak je er gewoon aan gewend, en vasten heeft sowieso zoveel voordelen in het algemeen. Ik ken enkele atleten die op maandag en donderdag te vasten, twee dagen per week.

“Ik heb sowieso een paar vastensessies. In de ochtend kan ik niet eten voordat ik ga trainen, ik kan niet met een volle maag naar de sportschool, dus daar ben ik toch wel een beetje aan gewend.

“Dus het is gewoon spelen met de timing en zo, en het is ook echt een hele goede sfeer, vooral dat. Ik weet dat ik vorig jaar veel heb getraind nadat ik mijn vasten om 2 uur ’s nachts opende, dus het was over het algemeen gewoon heel bijzonder. ”

Ramadan is een tijd van bezinning – merk je dat je gedurende de maand meer gefocust bent?

“100%. Ik ben altijd gefocust. Ik ben altijd aan het bidden, en geestelijk ben ik sowieso heel sterk.

“En ik heb het gevoel dat boksen me discipline geeft, waar ik erg dankbaar voor ben. Omdat ik natuurlijk vroeg opsta, ik ga hardlopen, ik kom terug en bid, dus ik voel me in de ramadan, ik neem gewoon de tijd en geef mezelf wat meer tijd om te bidden en dingen te doen zoals zelfzorg.”

Hoe wordt je slaap beïnvloed tijdens de Ramadan, en hoe krijg je er genoeg van?!

“Weet je wat, ik weet het echt niet!

“Meestal bewaar ik mijn grotere trainingssessies voor het weekend en doe ik overdag dutjes. Ik kom thuis van je werk, ga een paar uur slapen, word wakker om te koken en ga dan weer slapen, en train dan.”

Hoe belangrijk is je geloof voor je?

“Het betekent veel voor me; Ik zou niets zijn zonder. Het is net dat aspect van meditatie en zelfzorg – als ik een gebed mis of zoiets, voel ik me gewoon niet goed.’

Welk advies heb je voor anderen die dit jaar Ramadan vieren en hopen te blijven trainen?

“Wees niet te streng voor jezelf. Onthoud waar deze maand voor en over is en deel je trainingen op, wees slim en doe wat het beste voor jou werkt.”

En tot slot… hoe ga je dit jaar Eid vieren?

“Hopelijk kan ik naar huis als ik niet vecht, maar als dat wel moet, ben ik in de sportschool te vinden!”

Bericht om mee naar huis te nemen

Als je dit jaar Ramadan viert, kun je je trainingen nog steeds goed blijven doen. Zorg ervoor dat je je sessies plant rond wat het beste voor jou werkt, dat je voldoende dutjes doet en voedzaam voedsel eet wanneer je je vasten verbreekt.

Volg Saf op haar Instagram @TheHijabiBoxer om op de hoogte te blijven van alles dat ze doet.

Geïnspireerd?

LEES DIT OOK:

The Hijabi Boxer over hoe ze van plan is 'de wereld van boksen te veranderen'

Onze atleten

The Hijabi Boxer over hoe ze van plan is 'de wereld van boksen te veranderen'

2021-11-04 14:00:52van Monica Green

5 minuten met Manal Rostom | Marathonloper, bergbeklimmer en oprichter van “Surviving Hijab''

Onze atleten

5 minuten met Manal Rostom | Marathonloper, bergbeklimmer en oprichter van “Surviving Hijab''

2021-03-10 18:00:46van Lauren Dawes

'Ik hoef mijn lichaam niet te veranderen om het waard te zijn' | Zelfliefde met Jensofit

Onze atleten

'Ik hoef mijn lichaam niet te veranderen om het waard te zijn' | Zelfliefde met Jensofit

2022-03-06 09:00:37van Monica GreenMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.