Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Zeg vaarwel tegen food guilt deze Pasen

Zeg vaarwel tegen food guilt deze Pasen
Jamie Wright
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jamie Wright

Als je onlangs je plaatselijke supermarkt hebt bezocht, is het je misschien opgevallen dat de paashaas het heeft overgenomen en de schappen heeft gevuld met een scala aan chocolade-eieren en konijnvormige lekkernijen.

Helaas staan de sociale media in deze tijd van het jaar ook vol met berichten waarin mensen worden afgescheept omdat ze zich "te veel" overgeven.

Maar als je je zelf de kans ontzegt om te genieten, kan dit op de lange termijn leiden tot ongezonde eetgewoonten. Dus in plaats van de zoete lekkernijen te vermijden, volgen hier enkele handige tips voor Pasen - negeer de onzin, geniet van de herinneringen en maak je geen zorgen over de calorieën.

En als je zin hebt om je paaschocolade en je macro's in te slaan, komt er een hoogtepunt bij de Myprotein Easter Box op het einde...

pasen

Negeer de onzin

In de loop der jaren heb ik een toenemende cultuur van schaamte en schuldgevoelens opgemerkt rond de eetgewoonten van Pasen, of het nu gaat om rage diëten, extreme trainingen of andere schadelijke boodschappen. Helaas is het gebruikelijk om volslagen onzin te vinden zoals:

Hoeveel lichaamsbeweging je moet doen om traktaties te "verdienen" of "af te branden".

Hoe je "schuldvrije" opties kiest.

Hoe suikerverslaving te voorkomen.

Hoe te voorkomen dat je helemaal paaseieren of chocolade eet.

Wat erger is, is dat deze ideeën niet eens worden ondersteund door bewijs. We weten dat restrictief eten het risico op overeten en zelfs eetbuien aanzienlijk kan verhogen.(1)

Eén maaltijd of zelfs meerdere maaltijden of dagenlang meer eten dan je normaal zou doen, is geen "slechte" zaak. Gewoonten op de lange termijn zijn wat telt - je overgeven gedurende een paar dagen zal je geen kwaad doen, dus voel je vrij om jezelf te vermaken met alle lekkernijen.

Sterker nog, jezelf dit ontnemen doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Onszelf beperken en gevoelens van schuld of schaamte hechten aan voedsel kan het risico op of herhaling van ongeordend eten, zoals eetbuien, negatieve gedachten en depressie, vergroten.(2,3)

Geniet ervan

Het is eigenlijk onmogelijk om zoete lekkernijen met Pasen te vermijden. Dus vooral niet doen. Als je een paasei wilt, is het gezonder om het te hebben dan om het niet te hebben.

Jezelf  bepaalde voedingsmiddelen ontzeggen kan op de lange termijn schade toebrengen, en een paar lekkernijen zullen op korte termijn weinig verschil maken voor je dieet. Het is altijd beter om een inclusieve benadering van eten te hebben dan een exclusieve.

De Amerikaanse National Eating Disorders Association zegt dat een gezonde relatie met voedsel inhoudt: "ontspannen eten, voorkeuren kiezen boven posities, en evenwicht en flexibiliteit oefenen in je eten", en dat het volgen van deze principes "je ook meer vrede zal laten voelen met voedsel", als hulp bij het herkennen en stoppen van ongezonde gewoonten”.(4)

Dit soort relatie met eten geeft je ook weer de controle en brengt het plezier van eten terug. Eten zou je gelukkig moeten maken, niet ellendig, dus ontzeg jezelf niet de kans om van eten te genieten. Denk aan de herinneringen, niet aan de calorieën.

Hoe je van je Pasen kunt genieten

Als jij iemand bent die zich schuldig voelt en zich schaamt rond Pasen (schaam je, diëtenindustrie!), dan zijn hier vier eenvoudige tips om je te helpen die negatieve gevoelens te overwinnen en te genieten.

Ga voor inclusief en daag jezelf uit

Het opnemen van de voedingsmiddelen waarvan je is verteld dat ze slecht voor je zijn, is een handige manier om de schuld en schaamte uit te dagen die er vaak mee gepaard gaan.

Maar doe het op een manier waar jij je prettig bij voelt. Je hoeft een paasei niet in één keer op te eten. Smash it up en eet het in porties.

Als je dit regelmatig doet, kun je eventuele negatieve associaties wegnemen en de drang verminderen die kan leiden tot overeten of eetbuien.

Wees bedachtzaam

De tijd nemen om aandachtig te eten zonder enige afleiding kan een uitdaging zijn, maar het zorgt voor een meer legitieme ervaring van het voedsel zelf en kan helpen om je relatie met dat voedsel in het algemeen te verbeteren.

Hier is een eenvoudige gids voor het oefenen van bewust eten. Je hoeft niet elke stap te volgen, dus voel je vrij om de stappen die niet bij je passen over te slaan:

 • Kies een rustige en comfortabele plek om te gaan zitten en je paasei op te eten. Schakel alle afleidingen uit, zoals de tv of je telefoon.
 • Haal een paar keer diep adem om je geest tot rust te brengen en je op het moment te concentreren.
 • Waardeer eerst het uiterlijk van het ei. Let op de kleuren, patronen en eventuele versieringen op het ei.
 • Pak het ei langzaam uit en let op het geluid en gevoel van de verpakking.
 • Neem een klein stukje van het ei en houd het in je hand. Let op de textuur, vorm en grootte.
 • Breng het stuk ei naar je neus en waardeer de geur.
 • Leg het stukje ei in je mond en laat het op je tong rusten zonder te kauwen. Let op de smaak en textuur van de chocolade en hoe het in je mond aanvoelt.
 • Kauw langzaam, let op hoe de chocolade afbreekt en de smaken die naar voren komen.
 • Wees bewust van je gedachten en emoties terwijl je doorgaat met eten. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan voorzichtig terug naar het huidige moment en de ervaring van eten.
 • Neem pauzes tussen elke hap en merk op hoe je je voelt terwijl je eet.
 • Als je klaar bent, neem dan even de tijd om na te denken. Denk na over hoe je lichaam aanvoelt en hoe je je emotioneel voelt.

Deel het

Vraag een familielid of vriend om samen met je te genieten van je ei. Hoe graag je je gekoesterde chocolade ook niet wilt weggeven, door de ervaring te delen, kun je je misschien meer concentreren op het genieten van de gelegenheid en minder op eventuele negatieve gevoelens. Bovendien is het leuk om te delen.

Haast je niet

Soms is de verleiding om onze lekkernijen in één keer op te eten te groot. Dit is af en toe prima, maar het is beter om iets in de kast te hebben staan waarvan je niet het gevoel hebt dat je het moet opeten.

Er is niets mis mee om een paasei in één keer op te eten, maar het is ook goed om af en toe kleine lekkernijen op een gecontroleerde, evenwichtige manier toe te voegen.

Box met paastrakaties

Hoewel we niet aanraden om je gebruikelijke Easter Egg te ruilen voor deze box, raden we je wel aan om het toe te voegen aan je paaschocolade-trek. De Easter Variety Box bevat heerlijke smaken zoals THE Whey met chocolade-eieren en de legendarische Easter Egg Layered Bar. Om nog maar te zwijgen van het enorme aanbod aan andere lekkere snacks zoals de nieuwe Lean Layered Bar, Pop Rolls en Toffee FlavDrops. Deze wil je niet missen.

Wat zit er in de doos?

 • Layered Bar - Easter Egg-smaak (Sample)
 • THE Whey – Chocolade Eieren smaak (Sample)
 • Pop Roll - Gezouten Karamelsmaak (Monster)
 • Vegan Double Dough Brownie – Chocolade Sinaasappelsmaak (Monster)
 • Impact Whey Protein – Jelly Belly Buttered Popcorn smaak (Monster)
 • Flavdrops – Toffeesmaak (50ml)
 • Lean Layered Bar – Chocolate & Cookie Dough smaak (Sample)

Bericht om mee naar huis te nemen

Eten brengt vreugde en geluk in ons leven. Door je dieet niet te beperken en jezelf te laten genieten van lekkernijen zonder je slecht te voelen, kun je genieten van een gelukkige, gezonde relatie met eten. Dus negeer de onzin, vier de simpele geneugten van het leven en geniet van je paasei.

 1. Burton, A.L., Abbott, M.J. (2019). Processes and pathways to binge eating: development of an integrated cognitive and behavioural model of binge eating. J Eat Disord 7, 18. https://doi.org/10.1186/s40337-019-0248-0
 2. Scott, N., Hanstock, T.L. & Thornton, C. (2014). Dysfunctional self-talk associated with eating disorder severity and symptomatology. J Eat Disord 2, 14 https://doi.org/10.1186/2050-2974-2-14
 3. Thew, G. R., Gregory, J. D., Roberts, K., & Rimes, K. A. (2017). The phenomenology of self-critical thinking in people with depression, eating disorders, and in healthy individuals. Psychology and psychotherapy, 90(4), 751–769. https://doi.org/10.1111/papt.12137
 4. Kronberg, S. (2019). How to have a healthy relationship with food. Retrieved from https://www.nationaleatingdisorders.org/blog/how-have-healthy-relationship-food
Jamie Wright
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jamie Wright
Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.
myprotein