Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Moet je seizoensgebonden eten?

Moet je seizoensgebonden eten?
Shannah Hatch
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

Seizoensgebonden eten. Nog iets anders om over na te denken als het gaat om wat we op ons bord zetten! Maar maak je geen zorgen, seizoensgebonden eten is niet zo ingewikkeld als je zou denken.

1. Voedingswaarde

We beginnen met het punt waar zo velen van ons in geïnteresseerd zijn: de voedingswaarde ! We weten dat velen van jullie het antwoord willen weten op de brandende vraag: is seizoensgebonden voedsel voedzamer dan wanneer we voedsel buiten het seizoen eten?

Het frustrerend korte antwoord is ... het hangt ervan af.

We weten het, we weten het! Niet wat je wilde horen. Maar het varieert op basis van de opslag van het voedsel, wanneer het is geplukt en hoe snel je de producten eet na aankoop.

We zijn het erover eens dat als je 's ochtends een bakje aardbeien plukte en ze diezelfde middag thuis at, je producten erg voedzaam zouden zijn met een beperkt verlies aan voedingsstoffen.

Als je je aardbeien echter op maandagochtend hebt geplukt en ze pas op donderdag hebt gegeten, is de kans groot dat je aardbeien wat voedingsstoffen hebben verloren sinds ze zijn geplukt.

Ingevroren groenten en fruit worden vaak geplukt wanneer ze hun maximale voedingswaarde hebben bereikt en onmiddellijk ingevroren, waardoor de producten veel van hun micronutriënten behouden tijdens opslag.

Als je op zoek bent naar verse opties, kun je je groenten en fruit het beste kopen wanneer je ze nodig hebt, in plaats van de hele voorraad voor de week in één keer. Hoewel je niet weet hoelang het eten op de werkvloer heeft gelegen, kun je de tijd die het in je koelkast of fruitschaal doorbrengt, verminderen.

2. Prijs

Dit is voor sommigen van ons misschien geen issue, maar als je geïnteresseerd bent, dan zul je blij zijn te horen dat het kopen van fruit in het seizoen veel goedkoper is dan het kopen van dat fruit buiten het plukseizoen.

Dit komt doordat het voedsel in de schappen van onze supermarkten buiten het seizoen van de producten verder heeft moeten reizen in plaats van onder normale omstandigheden te worden verbouwd. Dit betekent in wezen dat we betalen voor de extra reiskosten wanneer het eten niet in het seizoen is.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat prijs een rol speelt bij het weergeven van de impact die ons voedsel heeft op het milieu. Duurder voedsel betekent dat het verder wordt gereisd, wat een impact heeft op onze ecologische voetafdruk.

3. Smaak

Hoewel dit een persoonlijke voorkeur is, zeggen sommige mensen dat voedsel beter smaakt als het in het seizoen wordt geplukt! We begrijpen volledig waar ze vandaan komen, want het is waarschijnlijk zoeter, sappiger en rijper dan zijn tegenhangers die 1600 kilometer hebben afgelegd in een krat.

4. De community helpen

Door tijdens het seizoen voedsel te kopen, wordt je lokale gemeenschap ondersteund, want het is geen verrassing dat boerenmarkten en lokale boerderijen alleen in Nederland verbouwen wat er in het seizoen is!

Het voedsel is goedkoper om te verbouwen en heeft meer kans om te gedijen in zijn oorspronkelijke omgeving. Wanneer je voedsel koopt bij je lokale boerderij of telers, gaat de winst terug naar de lokale gemeenschap.

Hoe begin ik seizoensgebonden te eten?

Begin met kijken wat er op jouw lokale markt wordt verkocht. Als je nog meer wilt doen, zoek dan naar recepten online, in boeken of in apps die recepten filteren rond voedingsmiddelen in het seizoen.

Bericht om mee naar huis te nemen

We zouden allemaal meer seizoensgebonden moeten eten. Het milieu, de lokale gemeenschap en je bankrekening zouden allemaal gebaat zijn bij het kiezen van voedingsmiddelen die in hetzelfde seizoen zijn verbouwd.

Het kan geen kwaad om af en toe iets buiten het seizoen te kopen (aardbei kleinigheidje met kerst, het mag hoor!), Maar als je het leuk vindt om buiten het normale seizoen voedsel te kopen, waarom koop je ze dan niet vers als het net is geplukt en vries je het zelf in?

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein