Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Is het gezond om altijd hetzelfde voedsel te eten?

Is het gezond om altijd hetzelfde voedsel te eten?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Als je traint en een streng dieet volgt, vind je het misschien het gemakkelijkst om je aan een routine te houden.

Magere eiwitten, groenten, gezonde koolhydraten - dit verandert vaak in een routine van gegrilde kip, broccoli en rijst. Terwijl deze voedingsmiddelen alle voedingsbehoeften aanvinken, is het wel gezond om steeds dezelfde maaltijd te eten?

Wat maakt een dieet 'gezond'?

Een gezond dieet is per definitie een dieet met een evenwicht tussen de drie macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en een voldoende hoeveelheid micronutriënten (vitamines en mineralen).

Hoewel broccoli, kip en rijst aan veel van deze vereisten voldoen, houden ze geen rekening met hele andere voedselgroepen, zoals zuivelproducten of fruit.

In plaats van elke dag precies dezelfde maaltijd te eten, vraag je wat het voordeel is van elk voedsel dat je lekker vindt en zoek vervangers om je routine te veranderen. Door bijvoorbeeld je groenten te variëren, krijg je een grotere verscheidenheid aan voedingsstoffen.

Broccoli is een kruisbloemige groente die gezonde hoeveelheden vitamine K, vitamine C en foliumzuur bevat, maar het bevat weer minder bètacaroteen en vitamine A die wel wortels of rode paprika's te vinden zijn.

Groenten en fruit

Als het op je groenten aankomt, denk er dan aan om elke dag een andere kleur te eten. Dit geeft je een grotere verscheidenheid aan voedingsstoffen. Als je echt van broccoli houdt, doe het dan met wat in blokjes gesneden paprika erbij, of stoom het samen met wat aubergine.

Beperk fruit niet vanwege het natuurlijke suikergehalte, want het zit ook boordevol vezels en vitamines en mineralen, evenals gezonde koolhydraten die geen enorme piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Eiwit: houd het mager

Hoewel gegrilde kip supergemakkelijk te bereiden is, zijn er tal van andere magere eiwitopties om uit te kiezen. Vis is een goede keuze - of het nu gaat om tonijn in blik of zalm of gegrilde witte visfilet, probeer het een paar keer per week te eten.

Bewaar je gegrilde kip voor een deel van je lunch en eet vis als avondeten. Als je rundvlees- of varkensvleesproducten kiest, probeer dan de magere versies te nemen en beperk het toegevoegde vet en het paneren tijdens het koken.

Koolhydraten: niet de vijand

Tenzij je het keto-dieet volgt, heb je waarschijnlijk een bepaalde hoeveelheid koolhydraten in je dieet. Hoewel rijst gemakkelijk in een grote batch te bereiden is, overweeg ook om andere granen (vooral volle granen) te proberen, zoals boekweit of quinoa.

Volle granen worden minder verwerkt en bevatten meer eiwitten dan geraffineerde granen - zelfs als je alleen maar af en toe bruine rijst kiest in plaats van witte rijst, krijg je al andere/meer voedingstoffen binnen.

Zoete aardappelen zijn een andere populaire keuze voor koolhydraten, die vanwege het voedingsprofiel zowel als koolhydraten als groente tellen. Zuivelproducten kunnen de hele dag als onderdeel van je koolhydraten tellen, dankzij de natuurlijk voorkomende lactose (melksuiker) die het bevat.

Andere aspecten van een gezond maaltijdplan

Zorg ervoor dat je een bron van calcium binnenkrijgt om je botten sterk te houden (of het nu gaat om zuivelproducten of zuivelvervangers waaraan calcium is toegevoegd) en gezonde vetten voor je hart, hersenen en om ontstekingen te bestrijden.

Je kunt deze aspecten afdekken door voedingsmiddelen in andere groepen te kiezen die diverse voordelen bieden, zoals zalm, een vis rijk aan omega-3-vetzuren.

Spinazie, boerenkool en mosterdgroenten (onder andere) kunnen je helpen je calciumdoelstellingen dagelijks te halen. Als je vegetariër bent, zorg er dan voor dat je groenten kiest die eiwitten aan je dieet bijdragen en controleer je ijzer- en B12-gehalte.

Moet ik vitamines nemen?

Als je een voedselallergie of intolerantie hebt voor hele voedselgroepen of moeite hebt om he voedingsbehoeften te halen, kun je met je huisarts bespreken of je mogelijk een supplement kunt gebruiken. Als je een grote verscheidenheid aan eiwitten, fruit, groenten en gezonde vetten binnenkrijgt, zal je voedselinname waarschijnlijk al voldoende zijn.

Hoe je meal prep gemakkelijker kunt maken

Probeer je eten voor de week te variëren, niet alleen voor de dag. Als je van je kip-, broccoli- en rijstmaaltijd houdt, neem het dan de ene dag voor de lunch en de volgende avond voor het diner en eet in plaats daarvan wat vis, paprika en aardappelen.

Als je creatief bent, kun je dezelfde principes voor meal prep toepassen op een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Plan je maaltijden van tevoren, reserveer tijd om van tevoren wat te hakken en klaar te maken, en maak het zo gemakkelijk om gezonde voedingskeuzes te maken.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel er niets mis is met het een paar keer per week eten van dezelfde maaltijd, krijg je een betere algehele voedingsinname door je voedselkeuzes te variëren, maar behoudt vooral dezelfde gezonde principes - eiwitten, groenten en fruit en gezonde koolhydraten.

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein