Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Hoe je je training van energie kunt voorzien tijdens extreme hitte

Hoe je je training van energie kunt voorzien tijdens extreme hitte
Shannah Hatch
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Shannah Hatch

De wereld warmt steeds meer op. Dat merken we hier in België ook en dat is niet altijd even prettig. Het zou namelijk best fijn zijn als we een draagbare airco hadden..

Het goede nieuws is dat sportscholen goed zijn uitgerust met airco! We hebben aandacht besteed aan het nadenken over hoe we zo snel mogelijk kunnen herstellen, zodat we een excuus hebben om terug te gaan naar die heerlijk verkoelde gym.

En als er één ding is dat helpt bij het herstel, dan is het wel voeding! Als we ons lichaam niet op de juiste manier van brandstof voorzien en toch hard pushen voor een intensieve training, hebben we niet genoeg energie om efficiënt te herstellen.

En hoe langer we nodig hebben om te herstellen, hoe moeilijker het zal zijn om een goede trainingsessie te hebben. Daarom moeten we ons lichaam goed van energie voorzien, zodat we elke training alles kunnen geven.

De hitte buiten de sportschool bracht ons ertoe om na te denken over hoe we onze trainingen van energie moeten voorzien als er sprake is van extreme temperaturen. We dele onze kennis hier zodat je koel en vol met energie kunt blijven voor je volgende training.

Blijf gehydrateerd

Hydratatie staat bovenaan onze lijst met methoden om onze energie en brandstof goed vast te houden als het buiten warm is. Behalve dat het mogelijk van vitaal belang is voor het functioneren van ons lichaam, zal lijden aan uitdroging je ook moe en sloom doen voelen, en wie wil er hard trainen als je je sloom en traag voelt?

Natuurlijk, lichaamsbeweging zorgt ervoor dat we ons over het algemeen beter voelen, maar we moeten naar ons lichaam luisteren en rehydrateren als het warm is en je beseft dat je niet veel hebt gedronken.

Als je geen fan bent van gewoon kraanwater, breng het dan op smaak met plakjes komkommer, bessen of citrusvruchten. Best fancy toch? Maar als je op zoek bent naar een warm drinken, onthoud dan dat thee en koffie ook meetellen voor je vochtinname, evenals het water dat in voedsel zit.

Hoewel we normaal gesproken zouden moeten streven naar 6-8 glazen vloeistof per dag, neemt deze aanbeveling toe naarmate de temperatuur stijgt. Het is niet nodig om overmatig veel water te drinken, streef gewoon naar een extra glas bij elke maaltijd om het vochtverlies door de hitte van de dag te compenseren.

Vul je elektrolyten bij

Het is geen verrassing dat het warme weer plassen van zweet met zich meebrengt die zich overal denkbaar lijken te verzamelen. De achterkant van je knie? Je rug? Ja, we weten precies wat je doormaakt.

Maar met het verlies van zweet komt ook het verlies van elektrolyten. Elektrolyten zijn essentiële mineralen die een rol spelen bij het functioneren van onze spieren, dus we moeten onze verloren elektrolyten zo snel mogelijk vervangen!

Helaas zorgt de hitte ervoor dat we elektrolyten sneller verliezen dan normaal. Daarom is het een goed idee om die elektrolyten aan te vullen met een elektrolytgel of een sachet die aan je water wordt toegevoegd.

Eet weinig en vaak

Als het een verzengende hete dag is, hebben velen van ons geen zin om een ​​zware maaltijd te eten. Als jij dat bent, houd er dan rekening mee dat het belangrijk is om door te gaan met eten, aangezien dit ons herstel bevordert en voldoende energie levert voor onze training.

Het eten van kleine porties om de paar uur geeft je genoeg energie zonder dat je je te vol voelt. Kies lichtere snacks, zoals een eiwitsmoothie met bevroren fruit die niet alleen je gymsessie van brandstof zal voorzien, maar ook zal bijdragen aan je vochtinname.

Je kunt ook een antipasti schotel proberen, een selectie van voedsel bereiden en een keuze maken uit deze selectie gedurende een aantal uur.

Slaap

Ja, we weten dat het 's nachts nog steeds verstikkend warm is, we verwachten echter dat de temperaturen ook zullen dalen! Maar slaap is net zo belangrijk om onze trainingen van brandstof te voorzien als het warm is als wanneer het vriest.

Hier zijn enkele van onze tips die ons helpen om 's nachts te slapen als het te warm is:

  • Geen dekbed (logisch met deze temperaturen!). Als je liever het gewicht van een dekbed hebt als je slaapt, probeer dan een laken of bedek het dekbed over je schouders en houd het vrij van je voeten.
  • Gebruik een ventilator! Een voor de hand liggende maar toch het vermelden waard.
  • Leg een vochtige doek over de ventilator. Absoluut een goede keuze als je van plan bent om een ​​tijdje voor de ventilator te zitten, je zult er maximaal van profiteren.
  • Koel je sokken voor het slapengaan af door een paar sokken een uur of twee in de koelkast te leggen. Draag ze naar bed of als je 's nachts tot rust komt. Je koude sokken zullen je lichaamstemperatuur helpen verlagen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Ondanks het warme weer is het nog steeds belangrijk om ons energieniveau vóór de training op peil te houden. Dit geldt niet alleen voor het uur of twee voordat we de sportschool binnenstappen. Nee, het omvat ook de dagen of twee vooraf, vooral als het weer warmer wordt en warm blijft.

Houd onze beste tips in gedachten voor de komende periode. Deze hittegolf is misschien voorbij, maar er kan er altijd weer eentje voor de deur staan.

Shannah Hatch
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Shannah Hatch
Shannah Hatch begon haar carrière op het gebied van voeding na het bijwonen van een Farm to Fork workshop. Ze werkt momenteel als Dietetic Support Worker en geeft voedingsadvies en ondersteuning binnen de gezondheidszorg in Engeland. Shannah heeft eerder gewerkt aan het creëren van nieuwe supplementen om te lanceren en nam haar ideeën daadwerkelijk mee naar de fabriek. Haar leukste leerervaringen zijn onder meer het volgen van andere gezondheidswerkers en het bijwonen van lezingen over een grote hoeveelheid aan onderwerpen, zoals de link tussen onze voeding, vrouwelijke hormonen en sport. Shannah doet veel vrijwilligerswerk, waaronder het werken met voedselbanken, het leiden van sportvoedingsworkshops en het deelnemen aan proefstudies. Ze hoopt door te gaan met het maken van een verschil in de branche, door op te leiden en samen te werken met anderen om zo goede voeding aan te moedigen. In haar vrije tijd geniet Shannah van rotsklimmen, rennen en wat op de piano spelen.
myprotein