Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

De cafés zijn open, maar wat doet drinken echt met ons lichaam?

De cafés zijn open, maar wat doet drinken echt met ons lichaam?
Jamie Wright
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jamie Wright

De meerderheid van de mensen zal blij zijn om weer naar het café te kunnen gaan.

Maar wat komt er met de opening van de cafés? Naast een meer sociaal leven, zal er een toename van alcoholgebruik zijn.

Veel van onze lezers die in deze moeilijke tijden veel vooruitgang hebben geboekt, hebben hun zorgen uitgesproken over de impact die alcohol kan hebben op hun lichaamsbouw, gezondheid en prestaties.

Er is een enorme hoeveelheid verkeerde informatie over alcohol en hoe het ons kan beïnvloeden. In de volgende paar artikelen gaan we precies in op wat alcohol is, hoe het werkt, hoe het onze lichaamssamenstelling en inspanningen voor gewichtsverlies beïnvloedt, evenals onze trainingsprestaties en herstel.

We gaan ook bespreken hoe je alcohol kunt integreren in een levensstijl waarbij balans centraal staat; wie houdt er nou niet van een drankje op een zonnige dag?

Wat is alcohol?

De vorm van alcohol waarnaar we verwijzen, wordt ethanol genoemd. Ethanol wordt geproduceerd door de fermentatie van suikers door gist van verschillende voedingsbronnen (we fermenteren bijvoorbeeld druiven om wijn te produceren enzovoort).

Alcohol wordt geclassificeerd als een "sedatief hypnotisch" medicijn, waarbij inname resulteert in een depressie van het centrale zenuwstelsel. Lagere doseringen kunnen ervoor zorgen dat je je alerter voelt, dat het als een stimulerend middel werkt en leidt tot meer spraakzaamheid en een gevoel van euforie. Hogere doseringen kunnen leiden tot... ik weet zeker dat jullie het allemaal wel weten, maar we zullen dat zo behandelen.

Wat gebeurt er als we alcohol drinken?

Eenmaal geconsumeerd, zal alcohol uiteindelijk zijn weg vinden naar onze lever, waar het grootste deel van het alcoholmetabolisme plaatsvindt.

Ons lichaam heeft een gevoel van urgentie om alcohol te metaboliseren omdat het niet kan worden opgeslagen. De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van de laatste keer dat je gegeten hebt, met een voller maagdarmkanaal dat vertraagt ​​hoe snel alcohol de volgende stop bereikt (vezels en eiwitten kunnen hier ook helpen!).

Het hangt ook af van hoe vaak je drinkt - minder frequente drinkers produceren namelijk minder van het enzym alcoholdehydrogenase dat alcohol metaboliseert. Wanneer alcohol wordt gemetaboliseerd, wordt een giftig bijproduct met de naam aceetaldehyde geproduceerd. Deze verbinding staat bekend om zijn schadelijke effecten en kan, ondanks zijn relatief korte levensduur, aanzienlijke schade toebrengen aan ons lichaam.

Acetaldehyde wordt omgezet in een andere, minder giftige stof, acetaat, maar voordat dit kan gebeuren, kan het verschillende weefsels in het lichaam beschadigen.

Het proces van alcoholmetabolisme vindt niet alleen plaats in de lever, sommige kunnen uiteindelijk worden gemetaboliseerd in de alvleesklier en zelfs in de hersenen (wat gedeeltelijk een kater kan verklaren gezien de schade aan de hersenweefsels).

Ongeacht hoeveel een persoon consumeert, het lichaam kan slechts een bepaalde hoeveelheid alcohol per uur metaboliseren. Die hoeveelheid varieert sterk van persoon tot persoon en is afhankelijk van een reeks factoren, waaronder leveromvang en lichaamsgewicht.

Wat gebeurt er als we te veel drinken?

Als je overmatig alcohol drinkt, kun je de volgende symptomen ervaren: verminderde motorische en sensorische functies, verminderde cognitie, onbedwingbare trek/honger, veranderingen in het gezichtsvermogen, onduidelijke spraak, verminderd geheugen, slaperigheid, verlies van remming enz.

Wanneer nog grotere doseringen worden ingenomen, kun je lichamelijk ziek worden (als gevolg van een ernstigere mate van alcoholvergiftiging). De symptomen (exclusief lichamelijke ziekte) worden veroorzaakt door een verstoring van ons interne signalerings- / communicatiesysteem veroorzaakt door alcohol.

Alcohol bindt zich in wezen aan receptoren die betrokken zijn bij het ontvangen van bepaalde signalen / berichten en verstoort het hele proces (meestal vertraagt ​​het en leidt tot de beperking die je ervaart en daarom wordt het geclassificeerd als een depressivum). Alcohol kan ook direct delen van de hersenen beschadigen waarvan bekend is dat ze zowel de emotie als de spierbewegingen beheersen.

Is alle alcohol slecht?

Niet altijd. Er kan plaats zijn voor kleine tot matige inname en een verbetering van de gezondheid.

De gezondheidsvoordelen worden voornamelijk geassocieerd met wijnconsumptie (en in kleine hoeveelheden, meestal één glas per dag - ongeveer 60 ml). Dit komt waarschijnlijk door het gehalte aan resveratrol, een polyfenol (een natuurlijk voorkomende stof die in planten voorkomt).(1)

Hoe 'slecht' iets is, hangt echt af van de dosering en, bij alcohol, de consistentie en de tijdsduur waarin je gewoonlijk drinkt.

Bericht om mee naar huis te nemen

Velen zijn van mening dat ze zich volledig moeten onthouden van alcoholinname om hun gezondheid te verbeteren. Hoewel overmatig gebruik van alcohol zeker niet wordt aanbevolen, is er mogelijk ruimte voor kleine tot matige innames (en dit kan de gezondheid zelfs verbeteren, afhankelijk van wat je drinkt).

Het merendeel van de onderzoeken toont aan dat alcoholgebruik niet echt goed is voor onze gezondheid, maar het is echter wel een belangrijk aspect van het sociale leven van veel mensen. Dus, zoals ze zeggen, alles met mate?

1. Gepner, Y., Golan, R., Harman-Boehm, I., Henkin, Y., Schwarzfuchs, D., Shelef, I., … & Shpitzen, S. (2015). Effects of initiating moderate alcohol intake on cardiometabolic risk in adults with type 2 diabetes: a 2-year randomized, controlled trialAnnals of internal medicine163(8), 569-579.

Jamie Wright
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jamie Wright
Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.
myprotein