Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

5 door wetenschap gesteunde redenen waarom je geen gewicht meer verliest

5 door wetenschap gesteunde redenen waarom je geen gewicht meer verliest
Claire Muszalski
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Dus je bent heel voorzichtig geweest met je eetgewoonten en trainingsroutine en je lijkt maar niet af te vallen- hoe dan?

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom je op dat gevreesde afvalplateau terechtkomt. Hier zijn enkele scenario's die je misschien wat antwoorden kunnen geven en helpen om je gewichtsverlies weer in beweging te krijgen.

Je eet meer dan je denkt

Als je één ding moet weten over gewichtsverlies, dan is het wel dat je niet kunt afvallen, ongeacht hoeveel je traint, als je slechte voedingsgewoonten hebt. Denk aan een chocoladereep - het kan 1-2 minuten duren om zonder veel nadenken 250-350 calorieën te consumeren.

Maar het duurt waarschijnlijk 10 keer zo lang om die calorieën door training te verbranden. Als je nog nooit de etiketten op je eten hebt gelezen of een voedingsdagboek hebt bijgehouden met je voedselinname, probeer dat dan eerst eens.

Zelfs als je geen calorieën telt, kan het opschrijven van je portiegroottes je helpen bewuster te zijn van wat je eet.

Je verbrandt minder dan je denkt

De eerste keer dat je een nieuwe training probeert, kan dit heel zwaar aanvoelen. Maar na verloop van tijd, als je dezelfde manier van trainen blijft doen, kan het gemakkelijker aanvoelen doordat je lichaam zich aanpast aan de trainingen.

Om calorieën efficiënt te blijven verbranden om af te vallen, moet je je lichaam blijven uitdagen - en vaak betekent dit dat je het type en de intensiteit van je trainingen moet afwisselen.

Een andere potentiële barrière voor gewichtsverlies kan optreden wanneer je overschat hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het sporten. Als je op een cardio-apparaat in de sportschool springt, heeft deze misschien de technologie om je te vertellen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens je sessie.

Deze cijfers zijn echter vaak gebaseerd op een algemeen persoon (bijvoorbeeld een man van 70 kg, 35 jaar oud) in plaats van je specifieke leeftijd, gewicht en hartslag. Het kan helpen om een ​​hartslagmeter te dragen die rekening houdt met jouw eigen metingen, maar ook een hartslagmeter kan niet precies vertellen hoeveel calorieën je verbruikt.

Je bent al veel afgevallen

Als je het gevoel hebt dat je alles goed doet (een gezond dieet volgt en een uitdagende trainingsroutine volgt) en nog steeds geen gewichtsverlies ziet nadat je hierin al een tijdje succesvol bent geweest, ben je niet de enige.

Onderzoek toont aan dat deze "plateaus" voor gewichtsverlies kunnen optreden tussen 6-24 maanden na het starten van een dieet, en dit kan onverklaarbaar aanvoelen.(1) Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is "metabole aanpassing".

Wanneer je gaat van alles eten wat je maar wilt, en vervolgens een caloriebeperkt dieet volgt en de bank verlaat en naar de sportschool gaat, is dit een drastische verandering voor je lichaam en zal het je metabolisme stimuleren om je te helpen calorieën te verbranden en tot gewichtsverlies te leiden.

Aan de andere kant, als je calorieën hebt verlaagd en veel hebt verbrand tijdens het sporten, past je lichaam zich aan aan dit nieuwe "normale" niveau van inname. Als je aanzienlijk bent afgevallen  (tussen 5-10%), is het mogelijk dat je metabolisme dat heeft ingesteld als een nieuwe 'basislijn'.

Je lichaam denkt dat je nog verder moet bezuinigen op je voeding (en harder moet trainen) om weer in de 'gewichtsverliesmodus' te komen.

Je bent te gestrest

Hoewel we gewichtsverlies vaak beschouwen als een eenvoudige vergelijking (calorieën in versus calorieën uit), wordt ons lichaam ook beïnvloed door vele andere factoren die verband houden met onze levensstijl.

De wetenschap heeft aangetoond dat hoge stressniveaus kunnen leiden tot hormonale veranderingen die het moeilijker maken om af te vallen.(2)

Als je lichamelijk het gezondst wilt zijn, vergeet dan niet dat je ook voor je geestelijke gezondheid moet zorgen - het vinden van manieren om te ontstressen kan vele aspecten van het leven ten goede komen, inclusief je gewicht.

Je krijgt niet genoeg rust

Net als de impact van stresshormonen op je gewicht, kun je ook meer kwaad dan goed doen als je niet genoeg rust.

Zowel uren slaap als rustdagen voor je spieren kunnen een rol spelen bij het afremmen van gewichtsverlies. Als je niet voldoende hersteltijd hebt, kun je tijdens de volgende training niet weer zo hard trainen - dit is een cyclus die moeilijk te doorbreken is zonder rustdagen in je trainingsplan op te nemen.

Evenzo kan het niet krijgen van voldoende slaap stresshormonen verhogen en je fysiek te moe maken om goed te presteren in de sportschool.

Bericht om mee naar huis te nemen

Er zijn veel redenen op te noemen waarom de weegschaal niet meer beweegt. Dit is echter geen reden om op te geven!

Bekijk je routine - je eetgewoonten, trainingen en hoe je voor jezelf zorgt - van dichterbij en kijk wat er kan worden aangepast, zelfs als het een kleine verandering lijkt.

Als je echt niet meer verder komt kun je reverse dieting proberen (door een pauze te nemen na een intensief afvalprogramma) of over te schakelen naar een nieuwe manier van eten of sporten.

1. Thomas, D. M., Martin, C. K., Redman, L. M., Heymsfield, S. B., Lettieri, S., Levine, J. A., … & Schoeller, D. A. (2014). Effect of dietary adherence on the body weight plateau: a mathematical model incorporating intermittent compliance with energy intake prescription. The American journal of clinical nutrition, 100(3), 787-795.

2. Xenaki, N.,Bacopoulou, F., Kokkinos, A., Nicolaides, N. C., Chrousos, G. P., & Darviri, C. (2018). Impact of a stress management program on weight loss, mental health and lifestyle in adults with obesity: a randomized controlled trial. Journal of molecular biochemistry, 7(2), 78.

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein