Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Voordelen van Omega 3 voor herstel na de training | Antarctische krillolie

Voordelen van Omega 3 voor herstel na de training | Antarctische krillolie
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Krillolie is een pure, natuurlijke bron van omega-3 vetzuren eicosapentaeen (EPA) en docosahexaeen (DHA), choline en de natuurlijk voorkomende antioxidant astaxanthine. Wat krillolie uniek maakt, is het feit dat de omega-3-vetzuren zich voornamelijk hechten aan fosfolipiden. Daar lees je zo meer over.

Krillolie is afkomstig uit de ongerepte wateren van de Zuidelijke Oceaan en is vrijwel vrij van gifstoffen en zware metalen - en omdat ze aan de onderkant van de voedselketen staan, zijn Krillolie capsules afkomstig van een duurzame en 100% traceerbare bron. Wat is krillolie precies en wat maakt het zo bijzonder?

krillolie

Uniekheid van fosfolipide Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren in Krillolie zijn uniek omdat ze fosfolipiden, choline en astaxanthine bevatten, waardoor ze bio-efficiënt, stabiel zijn en bijdragen aan een adequate inname van choline.

Studies hebben aangetoond dat fosfolipide omega-3 vetzuren beter worden herkend en gebruikt door het lichaam, wat resulteert in een hogere cellulaire opname, in tegenstelling tot op triglyceriden gebaseerde omega-3 vetzuren, zoals die worden aangetroffen in visolie. Triglyceride omega-3 vetzuren moeten door de lever worden omgezet voordat ze door de lichaamscellen kunnen worden gebruikt.

Krill omega-3 vetzuren zijn oplosbaar in water en voorkomen daarom elke kans op reflux. Als we de voordelen van Krill-oliecapsules zouden samenvatten, dan zou het zijn: klein, rood en krachtig.

Waarom Omega-3 vetzuren belangrijk zijn in de sport

Behalve dat ze een goede bron zijn voor omega-3 vetzuren en choline, kunnen krilloliesupplementen ook een belangrijke rol spelen in sportvoeding.

Een onderzoek onder 106 Duitse wintertopper-duursporters toonde aan dat slechts één atleet binnen het optimale omega-3-streefbereik zat voor het verlagen van het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen en suboptimale reactietijd.(1) Uit deze resultaten wordt gesuggereerd dat suppletie met omega-3 belangrijker zijn voor atleten dan eerder werd gedacht, omdat wordt aangenomen dat hun lichaam deze essentiële vetzuren als energiebron gebruikt.

Regelmatige inname van omega-3-vetzuren EPA en DHA hebben het vermogen om de hartslag en het zuurstofverbruik tijdens inspanning te verlagen. (2)

Welke rol speelt choline voor duursporters?

Het grootste deel van de krillfosfolipiden bestaat uit fosfatidylcholine (PC), dat is opgebouwd uit twee vetzuren en een fosforgroep die is gekoppeld aan een cholinekopgroep. Normale lever-(3) en hersenfuncties (4) zijn afhankelijk van voldoende pc-inname en er wordt ook gesuggereerd dat pc-suppletie gunstig kan zijn voor duursporters.(5)

In feite verhoogt suppletie met pc de circulatie van choline-niveaus aanzienlijk; maar liefst 12 keer beter dan cholinezouten alleen.(6) Als er voldoende choline in het lichaam aanwezig is, kan acetylcholine worden aangemaakt, een molecuul dat belangrijk is voor spiercontracties.

Speciale voordelen van krillolie | Studie

Krillolie wordt geleverd in een combinatie van omega-3 vetzuren en pc's en kan daarom een ​​bijzonder voordeel geven als het gaat om sportsupplementen.

Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Aberdeen, Schotland onder toezicht van Dr. Stuart Gray, Senior Lecturer in Exercise Physiology, testte het effect van krillolie bij zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers om de immuunfunctie te versterken na een gesimuleerde fietstijdrit.(7)

Na 6 weken van ofwel 2 gram dagelijkse consumptie van krillolie ofwel placebo consumptie, werd de Omega-3 Index, een maat voor het percentage EPA en DHA in vetzuren van de rode bloedcellen, gemeten. Deelnemers die krillolie slikten hadden een significante stijging van hun Omega-3 index.

De vrijwilligers voerden vervolgens een incrementele maximale inspanningstest uit op een fietsergometer. De deelnemers fietsten met 70 omwentelingen per minuut, waarbij de werklast elke minuut met 30 watt voor mannen en 20 watt voor vrouwen toenam, totdat ze vrijwillig uitgeput raakten.

Studieresultaten

Resultaten van immuunfunctieparameters die werden gemeten in de herstelperiode na inspanning, toonden aan dat suppletie met 2 gram krillolie per dag gedurende 6 weken de productie van IL-2 (een signaalmolecuul dat de activiteit van immuuncellen reguleert) significant verhoogde, evenals de natural killer (NK) cellen.

NK-cellen zijn de eerste verdedigingslinie als het gaat om bacteriën en virussen. Hun activiteit kan enkele uren na zware inspanning tot 60% afnemen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Verschillende onderzoeken naar sportvoeding, waaronder omega-3-vetzuren, benadrukken het belang van een adequate inname van deze vetzuren voor atleten. Het vermogen van krillolie om de immuunfunctie positief te beïnvloeden, toont aan dat regelmatige consumptie van omega-3-fosfolipiden uit krillolie een effectieve voedingsstrategie kan zijn om atleten te ondersteunen in de herstelfase na de inspanning.

Krillolie is niet alleen een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, EPA en DHA, die zouden kunnen bijdragen aan de normale functie van het hart(8), maar we weten nu ook dat het een aanvullende voedingsbron bevat, choline. Choline draagt bij tot de normale functie van de lever, evenals een normaal metabolisme van lipiden en homocysteïne.(8)

De algemene conclusie is dat Krillolie de voordelen biedt van omega-3 vetzuren, met extra biologische beschikbaarheid.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

1) von Schacky C, Kemper M, Haslbauer R, et al. Low Omega-3 Index in 106 german elite winter endurance athletes: a pilot study. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2014;24:559-64.

2) Peoples GE, McLennan PL, Howe PR, et al. Fish oil reduces heart rate and oxygen consumption during exercise. J Cardiovasc Pharmacol. 2008;52:540-7.

3) Buchman AL, Dubin MD, Moukarzel AA, et al. Choline deficiency: a cause of hepatic steatosis during parenteral nutrition that can be reversed with intravenous choline supplementation. Hepatology. 1995;22:1399-403.

4) Wurtman RJ. Synapse formation and cognitive brain development: effect of docosahexaenoic acid and other dietary constituents. Metabolism. 2008;57 Suppl 2:S6-10.

5) von Allworden HN, Horn S, Kahl J, et al. The influence of lecithin on plasma choline concentrations in triathletes and adolescent runners during exercise. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1993;67:87-91.

6) Hirsch MJ, Growdon JH, Wurtman RJ. Relations between dietary choline or lecithin intake, serum choline levels, and various metabolic indices. Metabolism. 1978;27:953-60.

7) New Study Shows Potential of Superba™ Krill in Exercise Recovery.PLoS One 2015;10(9):e0139174

8) EU Register on nutrition and health claims. Commission regulation (EU) No 432/2012

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein