Mentale kracht

Tips om met stress en burn-out om te gaan

Door: Teodora Ghiur (Cognitief neurowetenschapper en psychotherapeut (BSc, MSc)).

Het moderne leven kan erg stressvol zijn en veel energie van ons vragen. Hoewel een matige hoeveelheid stress ons productiever kan maken, kunnen we een burn-out oplopen als het ons vermogen om ermee om te gaan te boven gaat. Een burn-out is een recent erkende medische aandoening die onze fysieke en mentale gezondheid kan beïnvloeden. Maar wat kunnen we doen om deze problemen te voorkomen en beter om te gaan met de stress van het dagelijks leven? Hier zijn onze tips voor het omgaan met stress en burn-out.

Tekenen van burn-out

Constante stress kan ervoor zorgen dat we ons vermoeid voelen en moeite hebben om met de dagelijkse druk om te gaan. In tegenstelling tot tijdelijke vermoeidheid die kan worden verholpen met een goede nachtrust, is burn-out een algemene toestand van mentale, fysieke en emotionele uitputting. Symptomen zijn onder meer:

 • Constante vermoeidheid en onvermogen om te herstellen, ondanks voldoende slaap
 • Het gevoel hebben dat elke dag een slechte dag is of dat je veel moeite moet doen om basisverantwoordelijkheden te vervullen
 • Verlies van interesse in je favoriete activiteiten
 • Je dag doorbrengen met hersenloze activiteiten of je overgeven aan overconsumptie (bijvoorbeeld eten, alcohol, roken, winkelen, enz.)

De langetermijneffecten van stress en burn-out

Studies tonen aan dat chronische stress grote schade kan aanrichten aan lichaam en geest. (1,2) Dit komt omdat wanneer we gestrest zijn, onze hersenen een verhoogde hoeveelheid cortisol produceren, wat de natuurlijke processen van het lichaam verstoort. Onze biologie reageert op stresshormonen door ontstekingen in het lichaam te verhogen. Als gevolg hiervan kunnen hoge ontstekingsniveaus ons kwetsbaarder maken voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker, gastro-intestinale problemen en psychische stoornissen.

Andere fysieke gevolgen van burn-out zijn onder meer:

 • Slaap- en geheugenproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Gewichtstoename
 • Hoofdpijn
 • Spierspanning en pijn
 • Hartziekten, hoge bloeddruk en beroerte
 • Depressie en angst

Meer weten over hardlopen en angst? Lees dit artikel:

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

Mentale kracht

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

2021-10-04 09:00:30van Chris Appleton

Tips om met stress en burn-out om te gaan

Het goede nieuws is dat een burn-out niet permanent hoeft te zijn. Er zijn veel dingen die we kunnen doen om ons geestelijk welzijn te ondersteunen, waaronder:

 1. Herken de eerste tekenen van stress. Dit is van het grootste belang om een ​​mogelijke burn-outepisode te voorkomen. (3) In plaats van te wachten tot je door uitputting niet meer uit bed kunt komen, kun je dit proberen te voorkomen door dagelijkse zelfzorg in je routine op te nemen. Zelfzorg moet in gelijke mate mentaal, emotioneel en fysiek zijn.
 2. Integreer mentale zelfzorgpraktijken. Dit kunnen ontspanningssessies zijn, regelmatig pauzeren van het werk en sociale media, inclusief activiteiten die je gedachten afleiden, enz.
 3. Zorg voor je emoties. Emotionele zelfzorg betekent jezelf beschermen tegen de factoren die je energie uitputten. Dit kan betekenen dat je minder tijd besteedt aan het kijken naar negatief nieuws en gebeurtenissen, om hulp te vragen aan een vertrouwde vriend of om bij te praten met iemand van wie je houdt.
 4. Geef prioriteit aan je lichamelijke gezondheid. Fysieke zelfzorg kan dagelijkse activiteiten en zaken omvatten die je lichamelijke gezondheid ten goede komen. Je kunt een vorm van dagelijkse beweging kiezen die je leuk vindt, zoals gewichtheffen, hardlopen, yoga, aerobicslessen of een eenvoudige wandeling in het park. Zorg er in de tussentijd voor dat je een voedzaam dieet volgt dat al je voedingsbehoeften dekt.

Samenvatting

Stress en burn-out kunnen iedereen treffen, vooral degenen met een drukke levensstijl. Als deze problemen niet worden aangepakt, kunnen deze aandoeningen op de lange termijn tot ernstigere gevolgen voor de gezondheid leiden. Om optimaal te kunnen functioneren en stress en burn-out te voorkomen, moet je regelmatig pauzeren van je werk, om ondersteuning vragen wanneer je die nodig hebt, en dingen doen die je fysieke en mentale energie aanvullen.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Hoe helpt lichaamsbeweging de mentale gezondheid en welke lichaamsbeweging is het beste?

Training

Hoe helpt lichaamsbeweging de mentale gezondheid en welke lichaamsbeweging is het beste?

2021-12-11 18:00:43van Chris Appleton

Geef je stemming een boost met deze mindfulness-oefeningen

Mentale kracht

Geef je stemming een boost met deze mindfulness-oefeningen

2021-02-22 07:00:09van Scott Whitney

Meet The Athletes: Denise Anna | ‘’Ik had een hele nare relatie met sporten ontwikkeld"

Onze atleten

Meet The Athletes: Denise Anna | ‘’Ik had een hele nare relatie met sporten ontwikkeld"

2021-09-28 17:16:00van Just van den Brekel


 1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137920/
 3. https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htm#


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert