Mentale kracht

Korte dutjes maken een slaaptekort niet goed, volgens deze studie

Of het nu bewust is, of je was gewoon ‘even je ogen aan het rusten’ en gleed weg, een goed dutje kan moeilijk te weerstaan ​​zijn.

Een recent onderzoek door het slaap- en leerlab van de Michigan State University suggereert dat een dutje overdag in combinatie met een halve nacht slaap echter niet zo goed voor je is als een volledige nachtrust.

In plaats van slaap te meten met de hoeveelheid tijd dat iemand slaapt, zou het eigenlijk moeten worden gemeten aan de hoeveelheid slow-wave sleep (SWS) die iemand krijgt. Dit is het diepste en meest herstellende deel van de slaap en wanneer je het meest ontspannen bent.(1) Wanneer het lichaam een ​​periode zonder slaap in gaat (bijvoorbeeld de hele dag) heeft het SWS nodig, wat betekent dat je in slow-wave-slaap gaat kort nadat je in slaap valt.

De studie

Voor het onderzoek werden 275 studenten van de universiteitsleeftijd gerekruteerd. Na aankomst in het slaap- en leerlab voltooiden de deelnemers cognitieve taken om hun aandacht en plaatsbepaling te controleren en hun vermogen om een ​​reeks stappen in een volgorde te voltooien zonder onderbrekingen. Daarna werden ze in drie groepen verdeeld. De eerste groep moest gaan slapen na de taken, de tweede bleef in het laboratorium en kreeg een dutje van 30-60 minuten en de derde werd wakker gehouden en zij kregen zo een slaapgebrek.

De volgende ochtend voltooiden de deelnemers dezelfde cognitieve taken om te kijken of er verschillende resultaten waren tussen de verschillende groepen.

De resultaten

Uit de resultaten bleek duidelijk dat de tweede groep nog steeds last had van slaapgebrek, omdat ze veel meer fouten maakten dan de eerste groep, ondanks dat ze een dutje hadden gedaan.(1)

Zoals je zou verwachten, maakte de derde groep de meeste fouten, gevolgd door de tweede groep en daarna de eerste. Elke extra 10 minuten SWS die de deelnemers wonnen, resulteerde echter in een vermindering van het aantal fouten met 4%. Hoewel 4% niet veel klinkt, in een snelle, drukke baan, zoals chirurg, kan een dutje dat resulteert in nog 10 minuten SWS letterlijk het verschil zijn tussen leven en dood.

Hier zijn enkele tips om sneller in slaap te vallen:

5 manieren om sneller in slaap te vallen

Mentale kracht

5 manieren om sneller in slaap te vallen

2021-03-06 07:00:41van Monica Green

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is zonder twijfel belangrijk om prioriteit te geven aan een goede nachtrust in plaats van te vertrouwen op dutjes, maar we weten dat dit niet altijd mogelijk is in onze drukke levens. Als dit het geval is, zal het winnen van een extra 10 minuten SWS je 4% effectiever maken. Kortom, je moet naar je lichaam luisteren, en als je die extra slaap nodig hebt, wie zijn wij dan om je anders te vertellen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Val sneller in slaap bij warm weer met deze 10 tips

Mentale kracht

Val sneller in slaap bij warm weer met deze 10 tips

2021-08-08 07:00:39van Monica Green

De 10 beste supplementen tegen vermoeidheid

Supplementen

De 10 beste supplementen tegen vermoeidheid

2021-11-15 09:30:45van Claire Muszalski


https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812123122.htmEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.