Ga door naar belangrijkste inhoud
Gaming

Hoe fitnessoefeningen je Esports-training een boost kunnen geven

Hoe fitnessoefeningen je Esports-training een boost kunnen geven
Amy Golby
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Amy Golby

Als je Esports hoort, denk je niet meteen aan fitness, toch? De stereotiepe opvatting is dat gamen en fitness tegenpolen zijn die elkaar niet aantrekken of niet samengaan, en we kunnen zien waarom.

Esports maakt van gaming in wezen een kijksport en brengt de ervaring van het kijken naar professionele sport in een digitale sfeer, waarbij kijkers kijken naar videogamers die tegen elkaar strijden. Dit betekent dat degenen die meedoen nu een nieuw soort Esports-atleet zijn.

Met de groeiende populariteit van gaming, hebben individuen zoals Esports-atleten en gamers een hogere schermtijd, wat op zijn beurt wordt geassocieerd met een lage mate van fysieke activiteit. Dit lage activiteitsniveau kan leiden tot een groter risico op gezondheidsgerelateerde problemen, maar dat hoeft niet het geval te zijn, het opnemen van fitness in je leven als Esports-atleet kan je een algeheel betere gamer maken.

Spring naar:

Voordelen van het gebruik van fitness voor Esports-training

Langer meegaan met meer energie

Esports-atleten zullen weten dat het veel energie en concentratie kost om in topvorm te blijven gedurende het aantal uren dat nodig is voor zowel training als competitieve gameplay. We weten allemaal hoe snel je moet reageren in een snel spel onder hoge druk. Er zijn meerdere dingen waarop een atleet zich kan concentreren, van wapen- of uitrustingskeuzes tot individuele en teamstrategieën. Deze lange periode van concentratie is extreem veeleisend voor je hersenen.

Dus waar komt fitness binnen? Als je lichaam fysiek worstelt, zal dit een grotere impact hebben op je mentale vermogen om door veeleisende periodes heen te komen. Regelmatige lichaamsbeweging met een verscheidenheid aan trainingsmethoden, zowel weerstand als cardio, kan helpen om je lichaam en geest gezond te houden. De toename van de algehele conditie helpt je om efficiënter en effectiever te worden in alle andere aspecten van je leven, wat leidt tot hogere energieniveaus en je zelfs helpt bij een lange gamesessie, dus gooi die energiedrankjes weg en ga naar de sportschool voor de mentale boost die wonderen kan doen.

Gezond lichaam, gezonde geest en betere prestaties

Lichaamsbeweging in het algemeen is een geweldige manier om je geestelijke gezondheid en welzijn te verbeteren. Degenen die meer fysiek actief zijn, hebben over het algemeen een beter mentaal welzijn, lichaamsbeweging en fitness helpen je om de chemische berichten in je lichaam (neurotransmitters) te produceren en te reguleren, waaronder de feel-good hormonen serotonine en dopamine.

De toename van deze hormonen leidt tot een beter algemeen humeur en ook mentaal en fysiek goed voelen, met deze toename kunnen veel esports-atleten een aanzienlijke toename van de prestatie-output zien. De fysieke en mentale verbeteringen kunnen leiden tot betere en snellere beslissingen, een cruciale vaardigheid voor elke serieuze gamer.

Deze effecten hebben tijd nodig, maar met een consistent fitnessplan kunnen Esports-atleten in de loop van de tijd verbeteringen zien, om nog maar te zwijgen van enkele extra voordelen, zoals betere slaap en herstel.

Beter omgaan met stress

Wanneer je midden in een game zit en de laatste momenten aftellen, kan het een win-of-verliesmoment voor je zijn. Als serieuze atleet moet je kalm kunnen blijven tegenover je tegenstanders.

We zijn er allemaal geweest, of je nu op een digitaal of fysiek sportief slagveld bent, wanneer je hart sneller gaat kloppen, het zweet zich opstapelt en je het hoofd koel moet houden om ervoor te zorgen dat je nog steeds goede beslissingen neemt en in topvorm reageert. Hoewel dit leuk is, is het ook stressvol en kan stress een extreem negatief effect hebben op het lichaam als je er niet efficiënt mee om kunt gaan.

Bij stress komen andere neurotransmitters vrij, zoals adrenaline, dit geweldige hormoon is onze vecht- of vluchtreactie (fight or flight response). De voordelen zijn groot, maar het kan ook gemakkelijk zijn om het hormoon de controle te laten overnemen en rationele gedachten los te laten, wat kan leiden tot het verschil tussen winnen of verliezen.

Welnu, regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen deze stressreactie te beheersen, bekend als de cross-stressor adaptatiehypothese, het betekent dat regelmatige lichaamsbeweging leidt tot aanpassingen in de stressresponssystemen van het lichaam, waardoor je efficiënter kunt omgaan met mentale stress. Dat betekent betere beslissingen en beter voorbereid zijn om de overwinning te behalen.

Esports fitnesstraining

Oefeningen om fit te blijven voor esports

Je hoeft niet all-in te gaan als fitness nieuw voor je is. Door een combinatie van cardiovasculaire training, krachttraining en mobiliteitstraining te gebruiken, kun je fitter en beter voorbereid blijven op je volgende Esports-competitie.

Hardlopen – Cardiocircuit

Begin te werken aan je cardiovasculaire conditie met dit gemakkelijke hardloopcircuit. Het kan 1-2 keer per week op een loopband of onderweg worden gedaan: pak je trainers en laten we rennen.

 • Opwarmen – Neem 5-10 minuten de tijd om uit te rekken en begin met joggen om al je gewrichten en spieren op te warmen.
 • Sectie 1 – Ren 5 minuten non-stop – afhankelijk van het fitnessniveau dat je wilt hardlopen, rond de 5-6 PES*
 • Sectie 2 – Loop 5 minuten non-stop – afhankelijk van het fitnessniveau dat je wilt hardlopen, ongeveer 2-3 PES*

Herhaal dit circuit voor 3 rondes om 30 minuten training te bereiken - je kunt de werktijd verhogen of verlagen om de training makkelijker of moeilijker te maken. Als je niet van hardlopen houdt, waarom probeer je dan niet eens te fietsen?

Krachtcircuit voor het hele lichaam

Krachtwerk kan iedereen ten goede komen - het zal helpen bij de algehele fysieke en mentale fitheid. Probeer dit circuit 2-3 keer per week.

 • Opwarmen – Neem 5-10 minuten de tijd om uit te rekken en te joggen of te fietsen om al je gewrichten en spieren op te warmen.

Voltooi het onderstaande circuit voor 3 ronden, ga van de ene oefening direct naar de volgende en rust 2-5 minuten tussen de circuits.

Squats met dumbbells– 10-15 herhalingen

 • Houd de dumbbells naast je, houd je hoofd omhoog en je rug recht, en beweeg je billen heen en weer. Houd spanning tijdens de beweging.
 • Blijf naar beneden zakken totdat je heupen 90 graden in lijn zijn met je knieën. Houd 1-2 seconden aan de onderkant van de beweging vast voordat je door je voeten de vloer in rijdt om jezelf weer omhoog te duwen. Houd je core de hele tijd vast, houd bovenaan 1-2 seconden vast en herhaal.

Zittende shoulder press- 10-15 herhalingen

 • Ga op een bank zitten (gebruik indien nodig rugsteun), plaats de dumbbells op je schouders, één aan elke kant. Zet je core vast en begin met het naar het plafond duwen van de gewichten.
 • Zodra je armen volledig boven je hoofd zijn uitgestrekt, houdt je een seconde vast en keer je langzaam terug naar beneden.
 • Probeer te stoppen wanneer je ellebogen op 90 graden zitten.

Reverse lunges met dumbbells - 10-15 herhalingen

 • Houd de dumbbells naast je. Begin met je voeten op heupbreedte uit elkaar, borst rechtop, en begin met het ondersteunen van je kern. Neem een ​​grote stap naar achteren met je rechtervoet en laat jezelf langzaam zakken door je linkerknie naar de grond te buigen tot je knie evenwijdig aan de vloer is in een hoek van 90°, waarbij je ervoor zorgt dat je de rechterknie buigt totdat deze ook gebogen is in een hoek van 90°. graden hoek.
 • Houd in de verlaagde positie voordat je weer omhoog gaat door je voorste voet door te drukken en terug te keren naar de startpositie.
 • Zodra je staat, herhaal je met het andere been en blijf je tussen de benen wisselen totdat je alle herhalingen hebt voltooid Zorg ervoor dat je je core altijd aangrijpt en je romp rechtop houdt.

Liggende chest flys - 10-15 herhalingen

 • Ga op je rug op een bankje liggen en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan. Trek je schouderbladen naar achteren en naar beneden en duw ze in de bank. Drijf de dumbbells van je borst recht omhoog boven de borst.
 • Begin de beweging door de dumbbells iets breder dan je middelste borst te laten zakken, langzaam naar beneden totdat je armen in lijn zijn met je borst en dan langzaam terug te keren om te beginnen.

Plank hold– 30-60 sec

 • Begin op de grond met de borst naar beneden en druk jezelf omhoog in een opdrukpositie. Betrek je buikspieren, door je navel naar je ruggengraat te trekken en je bilspieren aan te spannen.
 • Houd deze positie de hele tijd vast en zorg ervoor dat je je heupen niet laat vallen. Als dit je polsen irriteert, probeer dan op je onderarmen te zakken.

Mobiliteitscircuit

Mobiliteit is belangrijk, vooral voor Esports-atleten. De hoeveelheid tijd die je zittend of in bepaalde posities doorbrengt, kan van invloed zijn op je gewrichten en spieren en tot blessures leiden. Probeer dit snelle mobiliteitscircuit een paar keer per week om je mobiliteit te verbeteren:

Herhaal het circuit 2-3 keer en houd elke positie 5 seconden vast.

Back to Heel stretch – 10 herhalingen

 • Kniel op handen en voeten terwijl je probeert je rug en nek recht te houden, maar vergrendel je ellebogen niet.
 • Beweeg je billen langzaam naar achteren om je hielen te ontmoeten.
 • Houd vast en keer terug naar de startpositie.

Bridges– 10 herhalingen

 • Ga op je rug liggen met de hielen van je voeten bij je billen en armen op de grond naast je. Span je core en je bilspieren aan.
 • Als je door je voeten gaat, til je je heupen omhoog en van de vloer en creëer je een rechte lijn van je knieën naar je schouders.
 • Blijf je core aanspannen en houd deze positie vast voordat je weer naar beneden gaat.

Side to side head turns  - 10 herhalingen aan elke kant

 • Sta of zit met je rug recht.
 • Adem langzaam beginnen door je kin langzaam naar je rechterschouder te draaien en dan langzaam je hoofd terug naar het midden te brengen, voordat je het naar links draait.

Nekrotaties - 10 herhalingen aan elke kant

 • Sta of zit met je rug recht.
 • Laat je kin naar beneden vallen totdat deze je borst raakt, draai dan langzaam je hoofd naar links, met als doel je oor naar je schouder te brengen.
 • Draai dan langzaam naar rechts, waarbij je je kin ingetrokken houdt.

Pols strekken – 10 seconden aan elke hand

 • Sta of zit met je rug recht en strek je armen voor je uit.
 • Draai je polsen omhoog, omlaag en van links naar rechts.
 • Strek je vingers uit elkaar en strek ze dan weer uit voordat je ontspant.

Dus hoe is fitness nuttig in esports-training?

Esports is een mentaal veeleisende sport en je moet overal op voorbereid zijn. Fitness en lichaamsbeweging spelen een rol om je te helpen bij alle aspecten van esports, evenals in je dagelijks leven. Fysieke fitheid helpt je lichaam om sterker en fitter te zijn, en om efficiënter en effectiever om te gaan met de fysiologische stress van esports.

Veel van de beste Esports-atleten gebruiken nu gevarieerde trainingsprogramma's om op hun prestaties te verbeteren. Van rust en herstel tot langer kunnen pushen en meer energie hebben, tot mentaal welzijn, de voordelen van fitness voor je gaming zijn enigszins eindeloos.

Bericht om mee naar huis te nemen

Ongeacht je niveau van gamen, fitness in je leven brengen en verbeteringen zien in zowel je fysieke als mentale welzijn is voor iedereen een goede opties. De algemene voordelen van fitness kunnen worden overgedragen naar je Esports, zodat je meer wint, sneller reageert en beter speelt, dus waarom zou je je game sessies niet naar een hoger niveau tillen?

*Perceived exertion scale - met een schaal van 1-10. Niveau 1 is de zeer lichte intensiteit waarbij je gemakkelijk kunt ademen en praten tot niveau 10 is de maximale intensiteit met zware ademhaling en niet in staat zijn om een ​​gesprek te voeren.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Amy Golby
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Amy Golby
Amy is al meer dan 18 jaar een sportvrouw die rugby en korfbal speelt op nationaal niveau, ze is al 5 jaar een gediplomeerde personal trainer en heeft haar voedingskennis verder uitgebreid met een diploma in sport- en bewegingsvoeding en een diploma psychologie. Ze traint al meer dan 10 jaar in een sportschool en blijft leren en verbeteren om haar doelen te bereiken.Ze gelooft in zowel de fysieke als mentale voordelen van sport en fitness, evenals een uitgebalanceerd dieet en levensstijl. Amy heeft programma's rond sport en fitness gemaakt voor Red Bull, Look magazine, Spartan UK en Mental Movement UK over hoe fitness je mentale gezondheid kan helpen verbeteren. In haar vrije tijd houdt Amy van sporten, socializen met vrienden en haar winkelverslaving aan gymkleding aanwakkeren. Ze is hier te vinden - https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein