Voeding

Uitdrogingsverschijnselen & de voordelen van meer water drinken

Water is essentieel voor ons als mens. Hoewel we een aanzienlijke hoeveelheid tijd zonder voedsel kunnen overleven, kan hetzelfde niet gezegd worden voor water. Water is cruciaal voor een aantal processen in het lichaam, zoals het handhaven van een normale bloedstroom en het reguleren van een voldoende balans tussen kalium, natrium en elektrolyten in het lichaam om zijn normale en essentiële functies te behouden.

Veel mensen lopen licht uitgedroogd rond. Ze realiseren dit echter niet. Het kan moeilijk zijn om te onthouden om voldoende water te drinken, zeker wanneer het weer hier geen aanleiding voor geeft. Dit kan ongewenste problemen veroorzaken die je progressie in de sportschool belemmeren.

 

Wat gebeurt er als ik uitgedroogd ben?

Uitdroging kan in ernst variëren van mild tot behoorlijk ernstig – mild is het meest voorkomende niveau dat veel mensen dagelijks ervaren.

1. Krampen

Dit is een veel voorkomende bijwerking van uitdroging en is op zijn zachtst gezegd behoorlijk onaangenaam. Spierkrampen en spasmen kunnen een trainingssessie zo beëindigen wanneer ze toeslaan, en uitdroging is vaker wel dan niet de boosdoener. Zorg er dus voor dat je voldoende hebt gedronken voor een training en blijf ook tijdens je workout voldoende drinken.

2. Vermoeidheid

Milde uitdroging kan ervoor zorgen dat je je traag en ongemotiveerd voelt, vooral bij warmer weer. Hoewel er geen calorieën in water zitten, is de manier waarop macronutriënten zoals koolhydraten aanwezig zijn, water een essentiële component voor reacties die energie voor het lichaam veroorzaken.

Mensen kunnen last hebben van hoofdpijn als ze licht uitgedroogd zijn en zich gewoon een beetje ziek voelen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je motivatie om te trainen – niemand wil naar de sportschool om hard te trainen als ze zich uitgeput voelen.

3. Vermindering van de prestaties

Milde uitdroging kan een negatieve invloed hebben op de prestaties. Gewichten voelen een stuk zwaarder aan als je niet bovenop je vochtinname zit. Hetzelfde kan gezegd worden voor duurtraining zoals hardlopen en fietsen.

Wat als een fluitje van een cent hoort te voelen, kan voelen als een pull-up Everest. Het is dan ook moeilijk om in een uitgedroogde staat persoonlijke records te behalen.

Voordelen van gehydrateerd blijven

Betere prestaties

Een lichte vermindering van de hydratatieniveaus kan de prestaties al verminderen. Dit komt door het feit dat het lichaam voornamelijk uit water bestaat en zoals hierboven vermeld, is voldoende hydratatie nodig voor het lichaam en zijn organen om essentiële functies uit te voeren.

Kan helpen bij het afvallen

Water helpt om verzadiging te bevorderen, vooral als je een glas voor de maaltijd hebt. Dit kan een effectieve manier zijn om je voller te voelen en je calorie-inname onder controle te houden. Als je ervoor zorgt dat je gehydrateerd bent, betekent dit ook dat je lichaam effectief calorieën kan verbranden.

Gezond spijsverteringsstelsel

Uitdroging kan leiden tot een traag spijsverteringsstelsel, omdat water nodig is om voedsel door je lichaam te verplaatsen en dus ook voor het spijsverteringsproces. Je kunt ook helpen potentiële problemen zoals constipatie te voorkomen door gehydrateerd te blijven.

Vermindert een opgeblazen gevoel

Als je probeert te voorkomen dat je je opgeblazen voelt en water vasthoudt, is een van de ergste dingen die je kunt doen, minder drinken. Dat is de reden waarom het lichaam zo goed is uitgerust om te overleven.

Als je uitgedroogd raakt, geeft je lichaam hormonen af ​​waardoor je zoveel mogelijk water vasthoudt, omdat het lichaam het gebrek aan vloeistoffen als een bedreiging zal zien. Zorg ervoor dat je voldoende vloeistof drinkt om deze reactie van het lichaam te voorkomen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Meer water drinken kan zorgen voor een grote verbetering in prestaties en gezondheid. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je lichaam kan presteren zoals het hoort. Zorg er dus voor dat je vóór, tijdens en na elke training veel water drinkt als je die persoonlijk records wilt zetten!Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert