Voeding

Tijdgebonden eten kan de spiergroei bij mannelijke muizen verbeteren, suggereert onderzoek

Uit eerder onderzoek is duidelijk geworden dat tijdgebonden eten, ook wel Time Restricted Eating (TRE) gunstig kan zijn voor gewichtsverlies, maar ook voor stofwisselingsziekten en weerbaarheid tegen infectieziekten.(1)

TRE is een eetschema wat inhoudt dat je binnen het eetvenster van 8 uur eet, en dus ook 16 uur moet vasten. Gerapporteerde voordelen zijn onder andere het ondersteunen van een gezonde darm en het verbeteren van de prestaties.

Tijdgebonden eten | Wat is het? Hoe doe je het? Wat zijn de voordelen?

Voeding

Tijdgebonden eten | Wat is het? Hoe doe je het? Wat zijn de voordelen?

2022-06-15 11:00:09van Claire Muszalski

De hoogleraren van Salk’s Regulatory Biology Laboratory wilden meer diepgaand onderzoek doen naar het verschil in effecten dat TRE heeft op verschillende geslachten en verschillende leeftijdsgroepen.

De studie

Onderzoekers voerden zowel mannelijke als vrouwelijke muizen van twee leeftijdsgroepen (gelijk aan 20- en 42-jarige mensen) hetzelfde dieet. Het dieet bestond uit vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen, maar beperkte eten tot negen uur per dag.

Er werden tests uitgevoerd op de muizen om te begrijpen hoe leeftijd en geslacht de resultaten van TRE beïnvloedden, op een aantal gezondheidsparameters, waaronder:

  • Vette leverziekte
  • Glucose regulatie
  • Spiermassa
  • Prestaties en uithoudingsvermogen
  • Overleving van sepsis

De resultaten

Uit de studie bleek dat TRE, ongeacht leeftijd, geslacht of gewichtsverliesprofiel, de muizen beschermde tegen leververvetting – een aandoening zonder goedgekeurde medicatie.(1)

Onderzoek toonde aan dat TRE vrouwelijke muizen niet op beschermde tegen gewichtstoename, zoals bij mannelijke muizen. Mannelijke muizen konden spiermassa toevoegen en spierprestaties verbeteren, als gevolg van TRE Echter, beide geslachten bleken metabolische voordelen te hebben, waaronder een beter gecontroleerde bloedsuikerspiegel.(1)

De studie toonde ook aan dat TRE beide geslachten van muizen beschermde tegen sepsis-geïnduceerde dood. Na toediening van een toxine dat een sepsis-achtige toestand veroorzaakte, konden de muizen overleven.(1)

Ten slotte suggereerde het onderzoek dat TRE de glucosetolerantie bij de jongere muizen aanzienlijk verbeterde.(1) Bovendien zagen muizen van middelbare leeftijd enkele verbeteringen in de bloedsuikerspiegel, in vergelijking met de controlemuizen, die altijd konden eten.(1)

Toekomstig onderzoek

Onderzoekers willen graag de redenen begrijpen achter de toename van spiermassa bij mannelijke muizen – ze vragen zich af of het komt omdat TRE spieren helpt beter te herstellen en te regenereren. Toekomstig onderzoek moet dit uitwijzen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel de effecten van TRE beter lijken te zijn voor mannelijke muizen dan voor vrouwelijke muizen, betekent dat niet dat de vrouwen geen positieve effecten kregen. Zowel mannelijke als vrouwelijke muizen kunnen profiteren van de voordelen van bescherming tegen leververvetting en sepsis-geïnduceerde sterfte, maar gelukkig voor de mannen kunnen ze ook afvallen terwijl ze de spierprestaties verbeteren.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

Voeding

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

2021-07-03 07:00:21van Monica Green

Wandelen met je partner kan je vertragen, zegt een nieuwe studie

Training

Wandelen met je partner kan je vertragen, zegt een nieuwe studie

2021-05-09 14:00:14van Monica Green


https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210817111456.htmEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.