Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Snel gewichtsverlies | Waarom rage diëten gevaarlijk kunnen zijn

Snel gewichtsverlies | Waarom rage diëten gevaarlijk kunnen zijn
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Je hebt waarschijnlijk koppen gezien als "Verlies 10 kilo in 10 dagen!", "Verwijder buikvet met één truc" of "Laat drie kledingmaten vallen in één maand!". Het is moeilijk om deze extreme dieetclaims te missen, vooral tijdens het nieuwe jaar - maar ze zouden voor een rode vlag moeten zorgen als je ze ziet. Het zijn waarschijnlijk rage diëten die niet werken, niet duurzaam zijn en in het ergste geval je gezondheid in gevaar kunnen brengen. Hier is de belangrijkste informatie over diëten voor snel gewichtsverlies, waarom ze zo schadelijk zijn en hoe je wél veilig kunt afvallen.

Spring naar:

Wat is een snel gewichtsverlies dieet?

Elk dieet dat beweert je te helpen om in korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid gewicht te verliezen, kan worden beschouwd als een dieet voor snel gewichtsverlies.

Onderzoek toont aan dat een gewichtsverlies van 0,5-1 kg per week niet alleen veilig is voor je lichaam, maar ook veel gemakkelijker vol te houden in de loop van de tijd.(1) Terwijl het verliezen van 2 kg of meer per week-een snel gewichtsverlies dieet- op de lange termijn zelfs gevaarlijk is.

Extreem caloriearme diëten zijn gebaseerd op de caloriebalansmethode voor gewichtsverlies, maar op een veel te beperkend niveau. Elke calorie-inname van minder dan 1200 per dag kan worden beschouwd als een extreem caloriearm dieet. Als je constant onder dit calorieniveau blijft, kan dit leiden tot snel gewichtsverlies, maar het kan het ook moeilijk maken om essentiële macro's (eiwitten, koolhydraten, vet) en micronutriënten (vitamines en mineralen) binnen te krijgen.

Zeer caloriearme diëten mogen alleen worden gedaan onder medische leiding en toezicht, wanneer professionals je inname en hoe je lichaam reageert kunnen controleren.

'Uithongeringsdiëten' zijn een extreme vorm van caloriebeperking - meestal wordt aanbevolen om alleen water te consumeren met enkele andere veelvoorkomende keukeningrediënten. Er is geen toverdrank om gewicht te verliezen - het maakt niet uit wat voor soort azijn, citrus of kruiden je aan je water toevoegt. Zonder voldoende calorie-inname heb je niet de energie om iets te doen dat je daadwerkelijk zou kunnen helpen om af te vallen.

Reinigingen of cleanses zijn een ander type dieet dat snel gewichtsverlies belooft door alleen bepaalde dranken te consumeren - meestal sappen, smoothies of thee. Deze kunnen leiden tot een snel verlies van watergewicht, maar zijn gewoonlijk niet uit voedingsoogpunt voldoende om de gezondheid op lange termijn te ondersteunen.

Terwijl sappen boordevol voedingsstoffen beweren dat ze "je lichaam reinigen en resetten", kunnen we maar zo veel vitamines en mineralen per dag opnemen - de meeste worden snel door je systeem gespoeld. De beste manier om je lichaam te reinigen, is door consequent gevarieerd en gezond te eten. Je nieren en lever doen dan alle reiniging die je lichaam nodig heeft.

Is snel gewichtsverlies veilig?

Hoewel het volgen van een van de bovenstaande rage voedingspatronen je de eerste paar dagen misschien geen schade berokkent, kunnen ze op de lange termijn ernstige risico's met zich meebrengen. Zonder adequate voeding kun je niet sporten en kun je zelfs moeite hebben om je te concentreren of je dagelijkse activiteiten af ​​te ronden.

Van snel gewichtsverlies is aangetoond dat het verschillende medische complicaties veroorzaakt die behandeling vereisen, zoals galstenen.(2) Extreem gewichtsverlies kan uitdroging, verstoring van de elektrolytenbalans en problemen met de controle van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Bovendien zul je je waarschijnlijk zwak en prikkelbaar voelen en kun je vetvrije massa (spier) verliezen.

Veilig afvallen

De echte "truc" om gewicht te verliezen is een gezonde levensstijl die een combinatie is van minder eten en meer bewegen inhoudt om een ​​negatieve caloriebalans te bereiken.

Dus laten we teruggaan naar de basis. Calorieën zijn een maatstaf voor energie, en koolhydraten, vet en eiwitten zijn de macronutriënten die calorieën bijdragen als brandstof voor ons lichaam. Vitaminen en mineralen zijn voorbeelden van micronutriënten die ook belangrijk zijn voor de gezondheid. We verbranden een behoorlijk aantal calorieën tijdens onze dagen, maar lichaamsbeweging is vaak de sleutel om ons te helpen meer te verbranden dan we consumeren.

Omdat alle macronutriënten een belangrijke rol spelen om ons lichaam te laten functioneren, moet je op je hoede zijn voor diëten die hele voedselgroepen uitsluiten of zeer beperkend zijn.

Dieetcultuur kan je vertellen dat fruit te veel suiker bevat of dat sommige groenten te veel koolhydraten bevatten, maar koolhydraten en suikers zijn niet per definitie "slecht". Natuurlijk kun je te veel suiker binnenkrijgen als je acht bananen per dag eet - maar suiker veroorzaakt meestal alleen problemen als het wordt geraffineerd in zaken als desserts, chocolaatjes en snoepjes, en meestal alleen als je het overmatig eet.

Een gezond calorietekort dat ons helpt om geleidelijk en duurzaam af te vallen, is de sleutel tot gewichtsverlies.

Hoe je je calorietekort kunt berekenen

Er is een tekort van ongeveer 500 calorieën per dag nodig om ongeveer o,5 kg per week te verliezen. Dat tekort van 500 calorieën kan een combinatie zijn van minder eten en meer bewegen. Als je al extreem actief bent in de sportschool, moet je misschien meer focussen op je calorie-inname. Als je calorie-inname al op een redelijk niveau is, moet je mogelijk harder trainen in de sportschool om gewichtsverlies te zien. De meeste mensen hebben een combinatie van beide benaderingen nodig.

Het is aangetoond dat het verliezen van 0,5 tot 1 kg per week een veilige snelheid van gewichtsverlies is die mensen gewoonlijk in de loop van de tijd kunnen volhouden.(1) Gebruik onze macrocalculator om je macro's te berekenen. Calorieën tellen en sporten kost veel werk, maar geeft het meeste voldoening als je je doelen uiteindelijk bereikt.

Bereken hier in 3 stappen een gezond calorietekort…

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel claims voor snel gewichtsverlies aantrekkelijk zijn, zijn ze meestal te mooi om waar te zijn. Extreme diëten kunnen gevaarlijk zijn en goede voedingsgewoonten in gevaar brengen. Leren hoe je je energie-inname en je lichaamsbeweging in evenwicht kunt brengen, zijn de belangrijkste vaardigheden voor succesvol gewichtsverlies en de algehele gezondheid.

Dus als je wilt afvallen, behoudt dan een calorietekort, maak een extra wandeling waar je kunt, en leer nieuwe gezonde recepten die je graag eet.

Op zoek naar meer gewichtsverlies tips?

LEES DIT OOK:

  1. Wing, R. R., & Hill, J. O. (2001). Successful weight loss maintenance. Annual review of nutrition21(1), 323-341. 
  2. Shiffman, M. L., Sugerman, H. J., Kellum, J. M., Brewer, W. H., & Moore, E. W. (1991). Gallstone formation after rapid weight loss: a prospective study in patients undergoing gastric bypass surgery for treatment of morbid obesity. American Journal of Gastroenterology (Springer Nature)86(8). 
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein