Mentale kracht

Healthy Gamer Series: Gaming en mentale gezondheid

Door: Danielle Hayes.

Lees een artikel over videogames en hoe ze de gezondheid van mensen beïnvloeden, en je zult een hele reeks negatieve stukken tegenkomen. Over verslaving, geweld aanmoedigen en een volledig sedentaire levensstijl. Maar jij en ik weten allebei – dat is gewoon niet het hele verhaal. Hoewel er altijd situaties zullen zijn waarin gamen een negatieve invloed heeft op spelers, kunnen videogames ook een zeer positieve invloed hebben op onze mentale gezondheid.

Het is vaak zo dat iets waar de jongere generatie van geniet, wordt ‘belasterd’ en als iets negatiefs wordt bestempeld. We hebben het gezien met rockmuziek, stripboeken, hiphop, modetrends en natuurlijk videogames. Meestal wordt dit veroorzaakt door onbegrip en angst voor het onbekende. Het is gemakkelijk in te zien waarom iemand die van buitenaf naar gamen kijkt, zou kunnen geloven dat het schadelijk is als ze ons zien moorden, mensen terloops in het hoofd schieten of auto’s links en rechts stelen terwijl ze zich aansluiten bij criminele bendes.

Deze kijk op hoe schadelijk videogames kunnen zijn, is bovendien versterkt door het besluit van de WHO om verslaving als een psychische stoornis te classificeren en te beweren dat een “gamingstoornis” wordt “gekenmerkt door een patroon van aanhoudend of terugkerend spelgedrag”. Maar we weten al het negatieve al toch? We hebben het ons hele leven gehoord. Laten we dus eens kijken hoe nuttig en positief gamen in plaats daarvan kan zijn.

gamen mentale gezondheid

Gamen in de pandemie

De pandemie heeft enorm veel veranderd in ons dagelijks leven, waarbij een van de belangrijkste veranderingen de aanhoudende lockdown- en quarantaineregels die we moesten doorstaan waren. Omdat we zo’n lange tijd 24/7 thuis waren, moesten we nieuwe manieren vinden om onze tijd te besteden. Voor veel mensen betekende dit videogames.

De game-industrie kende een grote periode van groei in de pandemie, evenals op gaming gerichte platforms zoals Twitch. Deze nieuwe golf van gamers bestaat niet alleen uit jongere mensen. Oudere generaties wenden zich ook tot videogames, waardoor de scène nog meer wordt gediversifieerd.

Toen velen van ons een manier nodig hadden om tijd met vrienden en familie door te brengen zonder het huis te verlaten, was gamen voor ons een geweldige manier om dit te doen. Multiplayer-titels zoals Among Us en Valorant hebben hun populariteit omhoog zien schieten en hebben mensen in staat gesteld nieuwe vrienden te maken en met oude vrienden te spelen.

Gamen hielp mensen om hun sociale leven vast te houden terwijl ze niet naar buiten konden om mensen te ontmoeten zoals vroeger. Maar ook buiten de pandemie hebben videogames lang mensen geholpen die minder goed de deur uit kunnen om een ​​bevredigend sociaal leven te leiden.

Afgezien van sociaal contact, is videogamen altijd een vorm van escapisme geweest. Toen Animal Crossing net aan het begin van de COVID-pandemie uitkwam, was het voor velen van ons de perfecte manier om zich getroost en veilig te voelen dankzij de schattige personages, het trage speltempo en het vermogen om onze eigen, veilige ruimte te maken om in te spelen We kregen ook een flinke dosis nostalgie met de Final Fantasy VII Remake en nieuwe Zelda- en Pokémon-titels. Ze werken samen om ons werelden te geven waar we kunnen ontsnappen naar waar de pandemie niet echt is en de wereld niet zo eng is.

gamen mentale gezondheid

Gamen als mentale stimulatie

Voor mensen met een lichamelijke handicap is gamen meer dan alleen een leuke hobby – het kan ook een onmisbare bron van mentale stimulatie en sociaal contact voor hen zijn. Het biedt ook mogelijkheden voor mensen om deel te nemen aan bepaalde activiteiten die ze anders niet in real life zouden kunnen doen. En nu steeds meer game-ontwikkelaars aandacht beginnen te besteden aan toegankelijkheid in gaming, gaat de wereld steeds meer open voor mensen met een handicap.

Ongeacht fysiek vermogen kunnen videogames velen van ons nog steeds de broodnodige mentale stimulatie bieden. In plaats van een passieve deelnemer aan entertainment te zijn, zoals we tv of een film zouden kijken, betekent gamen dat we actief betrokken zijn. Wij bepalen het verhaal, de highscore en het spelverloop. Hoewel gamen een ontsnapping kan zijn, is het een ander soort “uitschakelen” dan wanneer we voor een nieuwe Netflix-binge-sessie gaan.

Gamen om de mentale gezondheid te ontdekken

Voor sommigen kan gamen een bijna therapeutisch tijdverdrijf zijn (hoewel we natuurlijk altijd aanraden om professionele hulp te zoeken wanneer dat nodig is). Bepaalde titels zoals Hellblade: Senua’s Sacrifice richten de verhaallijn op geestelijke gezondheid en laten de speler de rol spelen van iemand die worstelt met ernstige psychische problemen. Andere games werken voor velen als balsem en helpen hen troost en kalmte te vinden als het moeilijk wordt.

Natuurlijk vindt iedereen het leuk om op verschillende manieren stoom af te blazen, en er is echt een spel voor iedereen. Of je nu de kalme en gezonde sfeer van Animal Crossing, de snelle tactieken van Valorant of de diepgaande strategie van Sid Meier’s Civilization nodig hebt, het is nooit moeilijk om een ​​game voor je te vinden.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Gaming supplementen | Verbeter je Game Skills

Supplementen

Gaming supplementen | Verbeter je Game Skills

2020-12-09 04:00:19van Claire Muszalski

Reactietijd: hoe het te verbeteren voor gaming?

Gaming

Reactietijd: hoe het te verbeteren voor gaming?

2021-07-11 07:00:30van MyproteinMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert